Ivan Perišić

 TOM DUBRAVEC Cropix
NEIZVJESNOST OKO VATRENOG

Gdje će Perišić nastaviti karijeru? Nameću se tri opcije, jedna nudi ostvarenje dječačkog sna

Priča s Tottenhamom je iza njega, a pitanje je što donosi budućnost...
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 06. lipanj 2024. 18:20

Možemo potvrditi odlazak Ivana Perišića nakon završetka ugovora, zahvaljujemo na njegovoj službi klubu i želimo mu sve najbolje u budućnosti, stoji u Tottenhamovu priopćenju objavljenom u srijedu.

Londonska epizoda hrvatskog reprezentativca (50 utakmica, jedan pogodak i 14 asistencija) ovim je činom i službeno okončana te 35-godišnji Omišanin 30. lipnja postaje slobodni igrač. Shodno tome, postavlja se pitanje u kojem će smjeru ići daljnja klupska karijera legendarnog Perije.

Hajdučki ugovor

Kao najizglednija opcija nameće se ostanak u Hajduku. Perišić je, podsjetimo, sredinom siječnja sa stadiona Tottenham Hotspura stigao na posudbu u Split kako bi, nakon teške ozljede koljena, digao igračku formu i u što boljem stanju dočekao EP u Njemačkoj. Za "bijele" je tijekom završnog dijela nacionalnog prvenstva odigrao osam utakmica i postigao jedan pogodak - i to kakav. U utakmici 34. kola HNL-a, protiv Istre, velemajstorskim je volejem s lijeve strane rasparao suprotne rašlje i tako podsjetio na najbolje dane. Po našim informacijama, Perišić ima dogovor (ugovor?) s Hajdukom po kojem bez obzira na prekid ugovora s Tottenhamom ostaje član "bijelih" (barem) do kraja europskih avantura splitskog kluba nadolazeće jeseni.

Španjolska kao san

Perišić je trenutačno s reprezentacijom na pripremama za nadolazeći Euro, koji bi uvelike mogao odrediti njegovu sljedeću klupsku destinaciju. Može se pretpostaviti da za prekaljenog krilnog napadača (ili beka), unatoč njegovoj dobi i prethodnoj "povijesti bolesti", ne nedostaje interesa klubova, a taj bi interes mogao biti višestruko uvećan tijekom kontinentalne smotre i nakon nje.

S obzirom na to da u Perišićevoj bogatoj biografiji stoji boravak u Francuskoj (Sochaux), Njemačkoj (Bayern i Dortmund), Italiji (Inter) i Engleskoj (Tottenham), jasan je zaključak da mu nedostaje još samo klub iz Španjolske kako bi zatvorio krug "petice" i tako ostvario svoj dječački san o igranju u svih pet najjačih svjetskih liga, koji je otkrio u emisiji "Knjaz kod Vatrenih". Svojevrsnu preporuku za La Ligu mogao bi si ispisati upravo na Euru gdje Hrvatska, na otvaranju skupine B, igra sa Španjolskom (14. lipnja, 18.00). Hrvatski će senator u okršaju s "La Rojom" zasigurno dobiti određenu minutažu (a možebitno i početi u udarnoj postavi), a isporuči li jednu od "onih svojih" partija, kao na Euru 2016. kada je sjajnim pogotkom zapečatio hrvatsku pobjedu nad Španjolcima (2-1), pojedini klubovi iz La Lige mogli bi krenuti u proces njegova dovođenja.

Saudijski petrodolari

Postoji, dakako, mogućnost da interes za Perišića iskažu i drugi europski klubovi, ali i da stigne izdašna ponuda s Arapskog poluotoka. Trend migracija europskih nogometnih zvijezda prema Bliskom istoku, napose Saudijskoj Arabiji, u posljednje je vrijeme dosegnuo svojevrsni vrhunac, a Perišić se svojim profilom savršeno uklapa u taj model.

Iako još uvijek, zahvaljujući elitnim igračkim karakteristikama i fizičkim kapacitetima, može igrati na najvišoj razini, činjenica je da je izašao iz svog karijernog zenita. Istodobno njegova reputacija, odnosno briljantna karijera začinjena trofejem Lige prvaka, dvjema nacionalnim krunama u njemačkom prvenstvu i "scudettom", predstavlja marketinški magnet za ljude iz saudijskih klubova. Marcelo Brozović se početkom srpnja priključio Al-Nassru, Ivan Rakitić od sljedeće će sezone nositi dres Al-Shababa, a Perišić bi, dakle, potencijalno mogao biti sljedeći "vatreni" u saudijskoj Pro ligi.

Linker
06. lipanj 2024 18:20