Lovro Zvonarek

 MLADEN LACKOVIC/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Mladen Lackovic/imago Sportfotodienst/profimedia
ČUDESAN TALENT

Njemački div nikada nije napravio ovakav posao: On je budućnost Vatrenih i jedna od najvećih nada našeg nogometa

‘Moj cilj je da igram svoju igru... Želim se maksimalno koncentrirati na sebe‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. lipanj 2024. 11:30

Lovro Zvonarek (19) jedan je od najvećih talenata hrvatskog nogometa. Zvonarek je potpisao za Bayern još u ljeto 2021., nakon čega je u ostao na posudbi u Slaven Belupu. Klub iz Koprivnice za njega je dobio 2 milijuna eura odštete fiksno, ali ispune li se bonusi iz ugovora, cifra može narasti do čak pet milijuna eura, čime bi Zvonarek postao jedan od najskupljih tinejdžera u povijesti HNL-a. Bayern nikada nije ovoliko platio toliku cifru mlađeg od 18 godina. Osim toga, sedmi je nogometaš iz neovisne Hrvatske u najvećem njemačkom klubu, ali i prvi u samostalnoj Hrvatskoj koji je u Bayern došao iz HNL kluba. Robert i Niko Kovač, Danijel Pranjić, Ivica Olić, Mario Mandžukić i Ivan Perišić to su uspjeli kao već dokazani igrači iz jakih inozemnih klubova i liga.

Imao je Lovro svoj poseban dan u Bayernu, u pretposljednjem kolu Bundeslige. Protiv Wolfsburga prvi put je startao u prvoj momčadi Bavaraca, i postigao je pogodak nakon samo četiri minute provedene na terenu! Prije toga ulazio je s klupe, skupio je petnaestak minuta, a nakon utakmice s Wolfsburgom dobio je i 55 minuta u srazu s Hoffenhaimom. Trenutačno je na okupljanju mlade U-21 hrvatske vrste. A prije nego što će se pojaviti kod izbornika Dragana Skočića, odradio je i jedan trening s nekdašnjim poznatim nogometašem, danas trenerom Krunom Lovrekom. Lovro i Lovrek, zanimljiva igra imena i prezimena...

- Iz Preloga smo obojica, pa smo onda odradili jedan trening prije nego što sam se pojavio na reprezentativnom okupljanju. Malo smo bili na terenu. Sad sam s mladom vrstom, veselim se braniti boje Hrvatske, čekaju nas dvije prijateljkse utakmice s Irskom i Švedskom. To je prilika da se svi bolje upoznami i pripremimo za nastavak europskih kvalifikacija - priča nam za uvod Zvonarek.

image

Bayern Munich‘s Croatian midfielder #34 Lovro Zvonarek (C) celebrates scoring the opening goal with his teammates during German first division Bundesliga football match between FC Bayern Munich and VfL Wolfsburg in Munich, southern Germany on May 12, 2024.,Image: 872268031, License: Rights-managed, Restrictions: DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO, Model Release: no, Credit line: Michaela STACHE/AFP/Profimedia

MICHAELA STACHE/AFP/PROFIMEDIA Michaela Stache/afp/profimedia

Pitamo ga odmah kako mu je u Bayernu, što je tamo naučio, koliko je napredovao i postao bolji igrač nego prije?

- Prije godinu dana sam se vratio nakon ozljede. Nakon toga, bolje nisam mogao niti zamisliti svoj boravak u Bayernu. Debitirao sam, kad sam startao u prvoj momčadi, zabio sam gol... Jako sam sretan i puno, puno sam igrački napredovao. Osjećam to su svakom svom pokretu, odlazak u Bayern je bio puni pogodak, presretan sam zbog toga.

Priča nam kakve su razlike u treninzima u odnosu na ono što je radio u Slaven Belupu.

- Intenzitet treninga se ne može mjeriti. Oko sebe imaš najbolje igrače svijeta. Oni ne griješe, njima je svaki pas točan. Jednostavno te tjeraju da i ti budeš takav. Tako da stalno postaješ bolji. S prvom momčadi Bayerna sam od siječnja. Na startu prošle godine mi se dogodila ta ozljeda, ali kad sam na startu ove krenuo na pripreme s prvom momčadi, ostao sam cijelo vrijeme.

Kako su ga prihvatile velike Bayernove zvijezde?

- Prihvatili su me super. A na kraju krajeva, zajedno smo igrali. Jako poštujem sve te velike igrače, od njih se može jako puno naučiti. A oni su jako otvoreni, o svemu pričaju, daju savjete, sjajni su.

image

Bayern Munich‘s Croatian midfielder #34 Lovro Zvonarek celebrates scoring the opening goal during German first division Bundesliga football match between FC Bayern Munich and VfL Wolfsburg in Munich, southern Germany on May 12, 2024. (Photo by Michaela STACHE/AFP)/DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO

MICHAELA STACHE Afp

S kime se najviše druži u momčadi?

- S Aleksandrom Pavlovićem. Nas dvoje smo stvarno pravi prijatelji. Pa je logično da se najviše družimo. Ali s svima sam dobar, jer su zaista svi super, Bayern je kao velika obitelj. Nema tu nekih grupica koje se izdvajaju i posebno druže.

Kako ste u Bayernu doživjeli ovu sezonu Bundeslige u kojoj niste bili prvaci? Rijetke su sezone kad tako veliki klub ne uzme njemačku krunu?

- Bayer iz Leverkusena je imao nevjerojatnu sezonu. Zaista nevjerojatnu. Bez poraza završiti Bundesligu je čudesno. Tako je to u nogometu, dogode se takve sezone. Ali o tome se više ne razmišlja. Svaka nova sezona, svaka nova utakmica je nešto novo, takva je percepcija kod nas. Ne gleda se u ono što je prošlo, jer nema smisla. Slijedeće sezone želimo opet mi osvojiti naslov prvaka i stići do finala Lige prvaka koje se igra u Munchenu. Bayern je jedan od najvećih klubova na svijetu, normalno jest da imamo takve ambicije.

A kakvi su njegovi ciljevi slijedeće sezone? Prošli je završio kao igrač udarne momčadi, nada li se da bi se to moglo nastaviti i iduće? Hoće li dobivati sve veću i veću minutažu?

- Ovog trenutka, a to nije floskula, moj fokus je na mladoj reprezentaciji. Želimo odigrati dvije dobre utakmice, a onda u rujnu nastaviti s uspješnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Svaki od nas koji smo sada s mladom vrstom mora dati sve od sebe. Ovog trenutka samo o tome razmišljam. A kad je Bayern u pitanju, sve kreće s pripremama. Dolazi nam novi trener, Vincent Kompany.

Kaže koji su mju ciljevi u Bayernu...

- Moj cilj je da igram svoju igru... Želim se maksimalno koncentrirati na sebe. Ali naravno da nije samo na meni koliko ću prilika dobivati, hoću li igrati od početka utakmica. Ili konačno, hoću li biti dio nekog drugog kluba.

Govori li o mogućoj posudbi?

- Da... Sve to ovisi o puno faktora. Moja osnovna želja jest da i dalje napredujem, da se uspješno nogometno razvijam. Pa što god se dogodi.

Eto, hrvatski reprezentativac Josip Stanišić je iz Bayerna posuđen Bayeru, osvojio je duplu krunu, igrao finale Europske lige... Njega je posudba sjajno pogodila?

- Jako sam sretan zbog njega, pričali smo... Uglavnom, zaista mi je sjajno u Bayernu, a što će se zbiti slijedeće sezone, vidjeti ćemo - zaključio je Lovro Zvonarek

Linker
06. lipanj 2024 11:58