PAUN PAUNOVIC Cropix
SPORTCAST

‘Ako Hajduk napravi to protiv Dinama, pucat će si u prsa. Jakirović? Evo kojim igračima još ne vjeruje‘

U novom Sportcastu razgovarali smo o najvećem hrvatkom derbiju koji se igra u nedjelju
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 16. prosinac 2023. 11:23

Uzbudljivi prvi dio sezone SuperSport HNL-a približava se kraju koji će kulminirati u nedjelju. U najvećem hrvatskom derbiju od 17.15 na Maksimiru igraju Dinamo i Hajduk, a taj smo derbi najavili i u našem novom Sportcastu.

Dinamo Splićane dočekuje s pet uzastopnih pobjeda pa nas je za početak zanimalo jesu li se Modri izvukli iz krize?

- Izvukao se nije jer nije to Dinamo koji pobjeđuje kao što je nekad pobjeđivao. Dinamo ne igra na razini individualne kvalitete koju ima. Očito Jakirović nije još uspio isprofilirati na terenu ono što bi on htio - rekao je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola.

U studiju Hanza Medije bio je i Ivan Božić, trener drugoligaša Vukovara koji se nadovezao na Šoline riječi.

- Imam dojam kako Jakirović traži model igre s više agresivnosti, s više trke i s više okomitosti, a Dinamo je momčad koja godinama u Hrvatskoj igra kao Manchester City u Engleskoj. Očito moraju negdje naći taj balans. On ima viziju igre, kako je nazvao, s raketama u dva smjera. Teško je to provesti s igračima poput Petkovića i Mišića koji su godinama naučili igrati drugu vrstu nogometa tako da će morati izbalansirati. Vidimo da se muče, ali siguran sam da će Jakirović na pripremama posložiti momčad. Bit će sigurno jako puno posla za njega da dovede Dinamo do toga da bude prava mašinerija.

image

Ivan Božić

SPORTSKE NOVOSTI

Božić je objasnio i u čemu vidi najveće probleme za Modre.

- Svaka kuća se gradi od temelja, a momčad od obrane. Dinamu obrana curi, Jakirović nije siguran u svoju obranu, a da jest, onda bi bilo lakše u ostatku momčadi. Svaki prelazak protivničke ekipe donosi strah Dinamovoj obrani, osjeti se neugoda i stvara se nervoza.

Kada je već takva obrana onda se postavlja pitanje kako će Dinamo zaustaviti Marka Livaju, odnosno tko će biti zadužen za njega. U ranijim susretima to je često bio Stefan Ristovski koji se s pozicije desnog bočnog onda prebaci na stopersku.

- Najrealnije zvuči Ristovski jer je on do sada dobro čuvao Livaju. Ne vjerujem da će to biti Šutalo ili Perić, možda Theophile jer on to može - rekao je Šola.

Hajduk u Maksimir dolazi s drugim nizom utakmica u kojem nije upisao niti jedan poraz. Mislav Karoglan je imao sedam pobjeda u nizu prije remija protiv Lokomotive, a niti u toj utakmici se ne može reći kako su Splićani podbacili. Što je ključ Hajdukove igre?

- Ovo što Dinamo nema, Hajduk ima jako dobro posloženo, a to je obrana. Vratar je odličan, kao i sva četvorica u obrani. Njihov je problem što osim Livaje i Pukštasa nemaju igrača koji će riješiti utakmicu - smatra Božić.

To očigledno nije Filip Krovinović od kojeg se u Hajduku cijelo vrijeme traži više.

- Krovinović već duže vrijeme igra na razini na kojoj igra i to je očigledno to. Ne trebamo od njega očekivati golove, ne trebamo očekivati da će puno ulaziti u šanse. On trči puno, pokriva puno prostora i daje koliko daje. Je li to ono zbog čega je doveden u Hajduk? Po meni nije. Je li to ono s čim bi trebao opravdati status drugog igrača? Nije - rekao je Šola i dodatno usporedio Hajduk i Dinamo:

- Dinamo ima Petkovića koji potezom može riješiti utakmicu, ima Baturinu koji potezom može riješiti utakmicu. Sad se pridodao Kaneko, tu je i Vidović, a onda dodamo tu igrače poput Mišića i Ademija. Dinamo ipak ima u napadačkom segmentu puno veći arsenal individualnih rješenja nego Hajduk.

image

Ivan Božić, Emir Fulurija i Robert Šola

SPORTSKE NOVOSTI

Splićanima će u ovoj utakmici nedostajati ozlijeđeni Mihael Žaper koji je odlično povezao obranu i vezni red Hajduka.

- Žaper je u suradnji s obranom donio Hajduku čvrstinu. Ne možeš Hajduku stvoriti puno šansi kad on igra - rekao je Božić, a Šola dodao:

- Ono što je dobro u Hajduku je ta prepoznatljivost jer se Karoglanovih 11 ne mijenja već nekoliko utakmica, a sada mora mijenjati silom prilika. Žaper igra solidno u Hajduku, ali nije nenadoknadiv. Sigur je negdje na toj razini, ali tu je problem Moufi jer je on već jako pao. Ne znam kada je odigrao dobru utakmicu. Hajdukova obrana ima problema protiv brzih igrača i Kaneko je iznimno opasno pitanje za Hajduk.

Što se same utakmice tiče, glavni urednik Sportskih novosti je istaknuo polje za koje misli da bi moglo riješiti pobjednika:

- Mislim da će Dinamo u nedjelju izgledati puno goropadnije nego što su bili u nekim utakmicama. U Dinamu dobro znaju kakav je ulog jer uzme li Hajduk bod, taj bod de facto vrijedi dva jer bi Hajduk onda bio bolji u međusobnim utakmicama. Po meni će presuditi ulazak u utakmicu. Tko se na početku nametne i gardom i posjedom će biti bliži pobjedi. Nitko tu neće srljati, nisu ni jedni ni drugi ta momčad, a nema ni potreba da bilo tko srlja. Mislim da će Hajduk gadno pogriješiti ako zauzme obrambeni gard i krene čuvati rezultat jer nema momčad za takvu igru. S druge strane sam siguran da Dinamu to neće pasti na pamet.

Božić je samo dodao jednu rečenicu:

- Ako se Hajduk povuče, to bi bilo pucanje sebi u prsa.

Za kraj smo goste pitali tko bi mogli biti ključni igrači utakmice ako isključimo Marka Livaju i Brunu Petkovića, od kojih očekujemo najviše:

- U Hajduku bi ključni igrači osim Livaje mogli biti Pukštasa i Sahiti, a kod Dinama Kaneko i Baturina - rekao je Božić, a Šola dodao:

- Mislim da je Mišić taj koji u takvim utakmicama daje prevagu.

Što bi se još moglo događati u derbiju, kako bi momčadi mogle izgledati, ali i kako naši gosti sublimiraju dosadašnji dio sezone, plus komentar o situaciju u SuperSport Prvoj NL gdje se vodi zanimljiva borba za vrh, pogledajte u cijelom Sportcastu:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 07:14