Detalj s utakmice Rudeša i Gorice

 RONALD GORŠIĆ/Cropix
INTRIGANTAN IGRAČ

Tinejdžer debitirao za Goricu ranije od očekivanog, već se povlače usporedbe s Van Persiejem

Pratili smo svaki Ilečićev potez i mora se priznati da je u dvije-tri situacije pucao snažno, iako neprecizno
Piše: Toni RoićObjavljeno: 30. lipanj 2023. 18:04

Iako su pripremne utakmice samo produžena ruka treninga i nemaju značaj u rezultatskom smislu, treneri na njima detektiraju prednosti i slabosti svog kadra i zato ih ne treba zanemariti u procjeni onoga što se očekuje kada krene ono pravo, odnosno službene natjecateljske utakmice. Iza Gorice je 15 dana ljetnih priprema u kojima je odigrala i dva test dvoboja, a nakon njih trener Željko Sopić i njegovi suradnici nemaju odviše razloga za zadovoljstvo.

Poraz rezultatom 1:2 od igrača bez kluba (HUNS) i remi 0:0 s novim prvoligašem Rudešom pokazali su da je mnogo upitnika oko kvalitete i moći aktualnog kadra Velikogoričana, premda u obzir treba uzeti i nekoliko olakotnih okolnosti. Prva se odnosi na činjenicu da je već 10 igrača iz prošle sezone napustilo klub, druga da pet-šest važnih pojedinaca uopće nije igralo, a treća da je ovo najteži dio pripremnog razdoblja kada je naglasak na fizičkoj spremi i teško je pronaći svježinu za utakmice.

Dobar dojam Đekića

Protiv Rudeša je Sopić koristio 22 igrača s tim da je zbog neplaniranog izlaska Lovre Nezirovića sredinom prvog poluvremena (zaradio neugodan udarac u duelu sa suparnikom), 19-godišnji debitant Lenny Ilečić dobio priliku ranije od očekivanja i proveo je na terenu najviše vremena od svih. Prije utakmice jedan stručni sugovornik, koji je ranije dosta puta gledao Ilečića, povukao je paralelu s Nizozemcem Robinom van Persiejem, naglasivši da mu potezi i kretnje znaju sličiti na one poznatog napadača, uz dodatak da mu je najbliži u jakom udarcu lijevom nogom.

image

Lenny Ilečić

HNK GORICA

Iz te perspektive pratili smo svaki Ilečićev potez i mora se priznati da je u dvije-tri situacije mladi krilni napadač snažno pucao, ali nije bio precizan. Pred kraj utakmice imao je i najbolju šansu za Goricu, ali vratar Rudeša mu je pravovremenim istrčavanjem ušao u šut i spriječio pogodak. U svakom slučaju, Ilečić je samo dan nakon što je potpisao profesionalni ugovor došavši iz juniora Dinama, pokazao veliki motiv i želju da se odmah nametne u seniorskom nogometu.

Osim njega, još jedan mladi talent, 18-godišnji Đuro-Giulio Đekić, koji igra na poziciji desnog beka, ostavio je dobar dojam u prvih 45 minuta koliko je proveo na terenu. Nekoliko prodora, kao i dobrih obrambenih reakcija, mogu naznačiti kako je riječ o igraču dobre perspektive, iako je naravno pitanje koliko je on blizu da bi značajno participirao u službenim utakmicama.

Tipična ljetna utakmica

Što se ostalih tiče, pokazali su malo, pogotovo u kreaciji i napadu. Vezni red nije se mogao nametnuti i napraviti pritisak s loptom, a napadači su ostali bez šansi i učinka. Povratnik s posudbe u Dugopolju Caio Cruz je istina zaigrao kao polušpica, ali osim truda, u potezima ga nije išlo. Može se opet vratiti priča o “teškim nogama”, ali svjesni su Sopić i suradnici da je pred njima još mnogo posla i da nastavak priprema dočekuju s dosta upitnika.

image

Ivan Tomečak i Željko Sopić

RONALD GORŠIĆ/Cropix

- Ovo je bio trenažni dan u kojem su svi igrali po 45 minuta, a vidjeli smo određeni napredak u odnosu na prvu utakmicu s HUNS-om. Neke taktičke zamisli uspjeli smo provesti u djelo, iako je ovo bila tipična ljetna utakmica, teška i tvrda u kojoj se vidjelo da su dečki izašli iz teških treninga. Bilo je puno želje i duela i pristup obje momčadi bio je na visokom nivou - kazao je pomoćni trener Gorice Marko Krnjić, koji se osvrnuo i na prvo ljetno pojačanje.

- Od Ilečića smo vidjeli potencijal i neke stvari zbog kojih smo i željeli da postane dio naše momčadi. Još je prerano za konkretnije ocjene, ali vjerujemo da je on prvo pojačanje koje nam u budućnosti dosta toga može dati - podvukao je Krnjić.

Sljedeću, treću pripremnu utakmicu Gorica će odigrati u utorak, 4. srpnja, kada će u turopoljskoj prijestolnici gostovati makedonska Škendija.

LJETNI MERCATO GORICE

DOŠLI

Lenny Ilečić (Dinamo, ?), Caio Cruz (Dugopolje, povratak s posudbe), Patrik Klančir (Kustošija, povratak s posudbe).

OTIŠLI

Slavko Bralić, Kristian Fućak, Vinko Petković (Osijek, povratak s posudbe), Matuš Vojtko (Slovan Bratislava, povratak s posudbe), Toni Fruk (Fiorentina, povratak s posudbe), Dominik Prokop (Hartberg, ?), Edin Julardžija (Domžale, ?), Joey Suk, Božidar Radošević, Cheick Keita (slobodni).

Linker
15. svibanj 2024 14:38