Vlatka Peras

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
EKSKLUZIVNO ZA SN

Prva dama Dinama progovara o eri nakon Mamića, Čačiću, dolasku Bišćana i Šimića, planovima...

Predsjednica Uprave Vlatka Peras u svom prvom intervjuu nakon formiranja novog upravnog tijela
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. svibanj 2023. 07:22

Od dana kad je Dinamo formirao novu Upravu u sastavu Vlatka Peras, Dario Šimić, Darko Podnar i Danijel Tomačić, nitko od spomenutih se nije oglasio u niti jednom razgovoru za medije. Bilo je to pomalo neobično jer su ipak u plavom domu nastupile velike promjene. Međutim, na kraju sezone, nakon sjajne proslave naslova prvaka Hrvatske u nedjelju, porazgovarali smo s prvom damom Dinama, predsjednicom Uprave Vlatkom Peras.

U ekskluzivnom razgovoru za Sportske novosti, prvom i jedinom od formiranja nove Uprave, Peras je odgovorila na sve ono što nas je zanimalo, otkrila je mnogo toga što je vezano uz budućnost plavog kluba...

- Prije svega želim iskoristiti priliku da čestitam našim igračima, trenerima, naravno i cijelom klubu na osvajanju novog naslova prvaka. Dečki su ovaj naslov zaslužili svojim igrama i sve nas ponovno razveselili. Uvijek je sjajan osjećaj zaključiti sezonu na prvom mjestu. Dinamu je ovo šesti naslov u nizu i sedamnaesti u proteklih 18 godina. Često se kaže da je lako doći do vrha, ali da je puno teže ostati na vrhu. Ipak, iz godine u godinu, naša momčad, kao i cijeli klub, pokazuje da je Dinamo uistinu pobjednička momčad. Mentalitet pobjednika nadilazi sve moguće probleme. Tako je bilo i u ovoj sezoni. Imali smo uistinu zahtjevnu sezonu, koja je bila ispunjena raznim događajima koji nisu bili vezani uz teren, i definitivno je bila izazov. Dinamo je u tome uspio i zbog toga sam uistinu ponosna - kazala nam je Peras u uvodu.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Strateški ciljevi

Kako ocjenjujete upravo završenu sezonu?

- Vrlo dobro. Malo ću razjasniti ovu ocjenu. Mislim da sezonu trebamo promatrati u dvije cjeline. Prvi dio sezone, koja je počela jako rano, još u srpnju prošle godine, bio je fantastičan. Osvojili smo Superkup, sjajno započeli novu sezonu HNL-a i ostvarili plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Upravo taj scenarij je onaj koji naš klub uvijek primarno zacrta za početak svake sezone. Jesen je protekla u velikim utakmicama u Ligi prvaka i kvalitetnom ritmu u domaćem prvenstvu. Ostaje mala žal što nismo uspjeli prezimiti u Europi, ali činjenica da smo na otvaranju Lige prvaka pred punim Maksimirom svladali Chelsea, te da smo parirali u Milanu protiv momčadi koja je došla do same završnice natjecanja, govori da moramo biti ponosni na našu momčad i na naše rezultate. Drugi dio sezone kao što svi znamo, donio je i prvi manji rezultatski pad, što ne treba čuditi s obzirom na to da svaka momčad u sezoni prolazi kroz određeni dio forme koji, naravno, nije jednak tijekom cijele sezone. Jednostavno, Dinamo je klub tog renomea, gdje se nepobjeđivanje u serijama vrlo brzo pretvara u negativnu atmosferu. Iako mi to nekad nije drago, shvaćam da ne možete imati jedno bez drugog, pobjednički mentalitet jako loše reagira na manjak pozitivnih rezultata. Nažalost, izostalo je osvajanje Kupa da bih ovu sezonu ocijenila odličnom, ali svi strateški ciljevi su ostvareni i ja sam zadovoljna s time.

Bivši trener i sportski direktor Ante Čačić je smijenjen, a nedugo prije smjene dobio je novi ugovor?

- Moje iskustvo mi govori da u nogometu ništa nije permanentno. Krenimo redom. Ante Čačić je došao pred kraj prošle sezone u misiji osvajanja naslova prvaka, u čemu je i uspio. Nakon toga je dobio povjerenje Uprave da povede momčad i u novu sezonu, te ostvari standardne sportske ciljeve, među kojima je i Liga prvaka. Ulaskom u Ligu prvaka Dinamo ostvaruje izuzetno važnu stavku u proračunu, ali ne samo Dinamo, već i svi hrvatski klubovi. Takvo što nam je omogućilo da ne prodajemo naše najbolje igrače u završnici transfer roka i da s njima pokušamo ostvariti što bolji rezultat u LP. Kad smo kod uloge sportskog direktora, želim naglasiti kako po licenciranju navedena funkcija nije nužna. Godinama unazad klub je imao praksu da trener sudjeluje u vođenju sportske politike zajedno sa sportskim sektorom kluba. U zimskoj pauzi dana je inicijativa da se pitanje sportskog direktora definira. Izvršni odbor kluba zaključio je da se pozicija sportskog direktora treba definirati. S obzirom na to da su rezultati trenera Čačića u tom trenutku bili sjajni, donesena je odluka da će se Anti Čačiću dati povjerenje za tu funkciju. Nažalost, doživjeli smo rezultatski pad, koji je kulminirao ispadanjem u polufinalu Kupa i trebali smo pronaći neko novo rješenje. U nogometu je tajming jako važan i pravovremena reakcija je ono što vas vraća na pobjedničke staze. Što se tiče današnje sportske politike kluba, u tom sektoru Dinamo ima kvalitetne ljude koji godinama obavljaju taj dio posla i imaju moje povjerenje. Uz njih, tu je danas i Dario Šimić, koji dolazi iz nogometnog svijeta i koji će zajedno s trenerom Bišćanom zasigurno klubu donijeti novu vrijednost.

Je li istina da je bivši član Uprave Krešimir Antolić inzistirao na tom postavljanju Ante Čačića na mjesto sportskog direktora?

- Krešimir Antolić je sam u više navrata javno dao svoj stav o tome, ali želim naglasiti kako je Uprava kluba kolektivno tijelo u kojem se odluke donose većinom glasova. Nadam se da sam time dala jasan odgovor.

image

Vlatka Peras i Arijan Ademi

DAMIR KRAJAC Cropix

Sve ima svoje cikluse

Kako gledate na odlazak Krešimira Antolića i odlazak iz Uprave Amre Peternel?

- Prije svega želim reći kako sam s tim ljudima surađivala u razdoblju najvećih uspjeha Dinama u njegovoj modernoj povijesti. Normalno da s ljudske, a i profesionalne strane, žalim što se dogodila takva situacija i što su oboje napustili klub. S druge strane, sve u životu ima cikluse, pa tako i ovaj klub. U tom kontekstu, imenovana je nova Uprava, koja ima zadatak nastaviti put uspjeha koji smo uspješno održavali do sada.

image

Krešimr Antolić, Vlatka Peras i Amra Peternel


SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Borbe u Skupštini su bile ogromne, kako ste ih doživjeli, pogotovo onu ožujsku?

- Od dana kad sam došla u klub, znači prije 25 godina, bez obzira na kojoj poziciji sam bila, uvijek sam davala sve od sebe i svoj sam posao radila maksimalno ozbiljno i odgovorno. Nema sumnje kako je iza kluba, ali i mene osobno, jako teško razdoblje. Bilo je teško gledati razdor unutar kluba, a u isto vrijeme zadržati fokus i odgovornost vođenja kluba. Znam da mediji imaju poseban interes u toj temi i to smatram normalnim. Ipak, želim istaknuti kako je u svom tom kaosu bilo jako puno poluinformacija i stvarao se dodatan nered. Od samog početka, odnosnom Skupštine u prosincu prošle godine, nastojala sam zadržati principijelan stav - držimo se procedure, zakona i u konačnici statuta. Iako su mnogi to priželjkivali, nisam zloupotrebljavala svoju poziciju predsjednice Uprave kako bih utjecala na nečije promišljanje o tome tko i kako treba voditi Dinamo u budućnosti. Svoj posao smatram preodgovornim kako bih se upustila u takvo što. Moj interes je oduvijek bio samo Dinamo i njegov boljitak. Do kraja kalendarske godine bit će održana Skupština. O ovoj temi se puno piše i donose se razne ekskluzivne informacije, ali budite uvjereni da će svi mediji biti obaviješteni o tome na vrijeme.

Dojam je da ste stali na stranu koja je protiv Zdravka Mamića, vašeg dugogodišnjeg suradnika?

- Činjenica jest da sam sa Zdravkom Mamićem surađivala dugi niz godina i naravno da smo u tom razdoblju razvili profesionalni i prijateljski odnos. Kada sam govorila o poluinformacijama, mislila sam i na razne špekulacije o tome tko je zauzeo čiju stranu. Iako takvo što možda izgleda banalno izvana, iznutra postoje mnoge nijanse. Stvorila se atmosfera linča u kojoj ste pro ili kontra nekoga ili nečega. Smatram da je Dinamo institucija. Ta institucija izabrala je Mirka Barišića kao svog predsjednika, koji svoj mandat obnaša već pune 23 godine u kontinuitetu. Samim time zahtjevi za odlaskom predsjednika Barišića bili su neosnovani u cijelom tom kontekstu.

Nove ideje i pristupi

Kako ste doživjeli Igora Bišćana, trenera koji je zamijenio Antu Čačića?

- Igor Bišćan se pokazao kao pravi trener za klub u ovome trenutku. Nikad nije jednostavno pronaći trenera u trenutku dok sezona traje. No, već sam istaknula kako unatoč želji da imamo određeni kontinuitet, moramo biti i odgovorni prema rezultatu, a samim time i stabilnosti kluba. Dinamu nije ovo prvi put da se pronašao u takvoj situaciji. Igor Bišćan je pokazao veliku želju, ali i hrabrost da napusti klupu U-21 reprezentacije u ovom trenutku i uhvati se u koštac s izazovima koje nosi Dinamo. To nam je bio jasan signal da u njemu imamo pravu osobu. Trener Bišćan u svojoj trenerskoj karijeri pokazao je kako posjeduje sve potrebne preduvjete za ovaj posao. Isto tako, riječ je o bivšem igraču Dinama koji je ostavio veliki trag u klupskoj povijest. Drago mi je da smo uspjeli sezonu privesti kraju na uspješan način i sigurna sam da će momčad predvođena trenerom Bišćanom nastaviti u tom ritmu i sljedeće sezone.

To nas dovodi i do Darija Šimića. Kakva je suradnja s njime? On je u javnosti prepoznat kao netko tko bi trebao rješavati sportska pitanja?

- Ime i karijera Darija Šimića je nešto što zaslužuje svaki respekt. Dobitak za klub je imati ga u svojim redovima. Dario je donio nove ideje i pristupe koje ćemo primijeniti u rad kluba. Uprava je podijelila svoje nadležnosti, te će svatko dati svoj maksimum da klub napravi nove iskorake. Dario je taj koji komunicira prema Upravi sve ideje oko sportske politike i važno nam je čuti njegove sugestije prije nego što donesemo konačnu odluku.

Svako ljeto je izazov

Neki igrači još uvijek nisu potpisali nove ugovore poput Livakovića i Petkovića? Je li to signal da su blizu odlasku iz kluba i kako općenito gledate na ljeto i transfere koje Dinamo očekuju?

- Svako ljeto za naš klub predstavlja neku vrstu izazova. Dobrim igrama naših igrača naravno raste im potražnja i interes drugih klubova. Igrama za Dinamo i reprezentaciju Livaković i Petković su skrenuli pozornost na sebe i to ne treba čuditi. Slična je stvar i s ostalim našim igračima koje se povezuje s raznim transferima. Dinamo će kao i svaki put napraviti ono što smatramo da je najbolje za nas, ali i za igrače. Naravno da u slučaju neke velike ponude nemamo previše opcija, ali isto tako smo svjesni da trebamo napraviti sve da budemo što konkurentniji sljedeće sezone. Ciljevi za svaku sezonu su u Dinamu iznimno visoko postavljeni. Primarni cilj je osvajanje naslova prvaka Hrvatske jer je to temelj za nove europske izazove našeg kluba. To nije tema rasprave. Svakako bismo željeli nakon dvije sezone doći i do naslova u Hrvatskom kupu. Zna se da je naš cilj uvijek plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Dinamo je u proteklih nekoliko godina pokazao da može biti tamo i nastupati konkurentno. Iskustvo je pokazalo da je do tog cilja jako težak i trnovit put. Vidjeli smo i da nastupi u Europskoj ligi donose velike i važne utakmice. Gledajući poslovno-sportski kontekst, ispod toga Dinamo ne treba ići. Potrebno je u kontekstu Europe naglasiti kako je, nažalost, koeficijent naše lige takav da nemamo luksuz kasnijeg ulaska u kvalifikacije za Ligu prvaka ili, pak, direktnog ulaska. Nadam se da će i ostali naši klubovi više doprinijeti hrvatskom koeficijentu i time donijeti doprinos cijeloj ligi, kao što Dinamo ulaskom u Ligu prvaka svakom klubu u Prvoj HNL donese određeni prihod, kao što će, primjerice, ove godine svaki klub iz HNL-a prihodovati 700.000 eura zbog našeg ulaska u Ligu prvaka. Sigurno da je i ova sezona jedna od najbitnijih s obzirom na to da se mijenja format UEFA natjecanja, te će naravno glavni cilj biti ponovni ulazak u Ligu prvaka - zaključila je predsjednica Uprave Dinama Vlatka Peras.

Stvoren je konsenzus da Statut treba modernizirati

Navijači dobivaju veću ulogu u klubu. Kako će izgledati novi Statut?

- Klub je zauzeo jasan stav prije svega prema trenutnom Statutu. Stvoren je konsenzus da Statut treba modernizirati i prilagoditi vremenu i izazovima s kojima se klub suočava. S obzirom na to da kao predsjednica Uprave nemam direktne ovlasti prema izmjenama Statuta, ne bih ulazila dublje u tu temu. Oformljena je radna grupa koja će, sigurna sam, napraviti najbolji mogući prijedlog za Dinamo i njegovu budućnost.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. travanj 2024 14:48