Kako će rat struja utjecati na igrače i njihove izvedbe, ostaje za vidjeti

 MATIJA DJANJESIC Cropix
NAJTEŽA UTAKMICA

Nikoga u Maksimiru ne brine veliko pojačanje Hajduka, problem je puno veći: Najavljen vrhunac rata za Dinamo!

Neizvjesnost s kojom je ušao u 2023. veća je nego ikad u zadnjih dvadesetak godina
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. siječanj 2023. 06:07

Dinamo ima i cilj i imperativ osvajanja još jednog naslova hrvatskog prvaka, to što je Hajduk doveo cijenjenog trenera Ivana Leku može značiti da će posao biti teži, ali planovi Modrih s time se nimalo ne mijenjaju. U 16 utakmica osvojili su 41 bod, Bijeli su u 17 skupili 35 bodova, to je lijepa prednost koju branitelj naslov misli samo povećati. Što će točno Leko moći napraviti na Poljudu bolje će se vidjeti kad bude jasan igrački kadar i do koje su mjere nogometaši prihvatili njegove zahtjeve, ali za Modre mnogo je važniji tijek i rasplet bitke unutar kluba, koja je odnijela fokus i može bitno utjecati na “bojevnu moć” momčadi.

Dinamo ovog časa ima istu postavu sa četiri hrvatska reprezentativca iz Katara (Livaković, J. Šutalo, Oršić, Petković), te jednim iranskim (Moharrami), međutim, moguće je da netko napravi transfer, posebno se u tom kontekstu spominje Livaković, koji je pobrao brojne komplimente na Svjetskom prvenstvu, a ozbiljno zanimanje postoji i za Josipa Šutala. U Kataru je igrao susret za treće mjesto i potvrdio kvalitetu, a već od ranije je na radaru pojedinih europskih klubova.

image

Ivan Leko

BRUNO FAHY/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Bruno Fahy/zuma Press/profimedia

No, niti odlasci pojedinih nogometaša ne bi trebali biti ključni u borbi za titulu, pogotovo što maksimirski klub ima “punu kasu” i dovoljno mogućnosti da dovede zamjene. Dolazak Leke u Hajduk, koji se sigurno ne bi prihvatio posla da ne vjeruje kako može napraviti korak dalje u odnosu na dosadašnje rezultate, niti potencijalni transfer nekog od reprezentativaca danas nisu ključne priče iz Dinamove perspektive.

Razdor u klubu može utjecati i na poziciju trenera jer Ante Čačić više nije omiljen kod Zdravka Mamića, i na atmosferu u ekipi, i to je daleko najveća prijetnja, ujedno i šansa Hajduka. Osijek je zaostao već 11 bodova i teško je vjerovati da može napraviti takav skok.

Pretenciozno bi bilo reći da samo o Dinamu ovisi rasplet prvenstva jer iako je tijekom jeseni napravio prednost nije bio baš toliko uvjerljiv da suparnicima ne bi dao nikakve šanse, međutim, danas su sami sebi potencijalno najveći neprijatelji. Okršaji koji će dati odgovor upravljaju li klubom sadašnji predsjednik Mirko Barišić i Uprava ili će prevlast odnijeti Mamićevi ljudi mogla bi ostaviti traga na rezultatima ekipe.

image

Zdravko Mamić i Mirko Barišić iz nekih drugih dana

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Ako je Dinamova titula ugrožena, zasad je to najviše u samom Dinamu. Tek potom će se vidjeti što je Leko donio Bijelima i hoće li to moći iskoristiti. Vrhunac rata tek je najavljen, lašti se oružje i prikupljaju najjača streljiva, u klupskim uredima bit će napetije nego na mnogim utakmicama na terenu, a pojedine akcije mogle bi se odvijati baš kad budu bitni susreti za naslov prvaka. Klubovi koji prolaze takve raskole rijetko izlaze kao pobjednici, no Dinamo ima kvalitetu da na travnjaku to napravi. Igrat će u laganijem ritmu jer bez Europe neće se morati trošiti dvaput tjedno gotovo cijelu polusezonu kao što je bilo tijekom jeseni, što olakšava posao.

Opet, neizvjesnost s kojom je ušao u 2023. veća je nego ikad u zadnjih dvadesetak godina. No, ako se u što bržem razdoblju dogodi rasplet koji bi za klub značio stabilnost, izgledi da ponovno bude najbolji u Hrvatskoj bili bi veliki. Prvo mjesto je uvijek Dinamov imperativ jer kroz Ligu prvaka najbolje se zarađuje, a ukoliko je se i ne dohvati može se doći do Europske lige, a pogotovo Konferencijske lige. Na to obje struje, i svi zainteresirani sa strane, sigurni računaju, ali ipak nije baš svima trenutačno to prioritet.

Povoljan raspored na startu

Dinamo ima povoljan raspored, u nastavak sezone kreće 21. siječnja na Maksimiru protiv Gorice, posljednje ekipe s tablice, potom mu u goste stiže Lokomotiva osam dana kasnije, ide u Koprivnicu 4. veljače, domaćin je Istri 1961 11. veljače...

Modri su navikli na jači tempo, ne samo da su ga imali tijekom protekle jeseni, nego su igrali nakon Nove godine u Europi u tri od četiri posljednje sezone. Ovaj put Modri igraju samo HNL i Hrvatski kup, lišeni su europskih obveza i to će im omogućiti bitno jednostavniji ritam nastupa. Igrat će u pravilu jednom tjedno. Svakako bi im to trebalo pomoći u osvajanju bodova.

Natjecateljski Dinamo u prvom dijelu 2023. godine želi dvostruku krunu, a potom novu borbu za Ligu prvaka. U Kupu igraju osminu finala sa Splitom 14. veljače na gostovanju, prođu li dalje, a golemi su favoriti, bit će domaćini Lokomotivi u četvrtfinalu. Bitne stvari događat će se već krajem veljače i početkom ožujka. Ugostit će prvo Hajduk, potom Osijek, pobjedama u tim susretima napravili bi veliku stvar. Na Poljudu će u posljednjem četvrtom krugu gostovati 6. svibnja, a HNL završava kasnije nego inače - 3. lipnja. Razlog je stanka za Svjetsko prvenstvo koje je produžila sezonu.

+6 Dinamova je prednost nad Hajdukom u HNL-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 08:23