Sergej Jakirović

 GORAN MEHKEK Cropix
‘PROMIJENITI NAČIN IGRE‘

Legendarnom HNL dvojcu jasno je što Dinamu treba u borbi za titulu: ‘Definitivno Brekalo, ali i plava devetka‘

Dražen Besek i Samir Toplak prokomentirali su Jakirovićeve želje u zimskom prijelaznom roku
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. siječanj 2024. 20:20

Dinamo je krenuo s pripremama i radi na pojačanjima. Kako gledaju na pojedine poteze, na koji bi način riješili dvojbe i što Modrima treba za naslov prvaka, prokomentirali smo s Draženom Besekom i Samirom Toplakom.

Josip Brekalo je najzvučnije ime koje se spominje kao potencijalno osnaženje kadra, ali za poziciju lijevog krila konkurira i Arber Hoxha. Trener Sergej Jakirović će kazati kako bi želio obojicu, a tko bi od njih bio bolji? U kome vide veće pojačanje?

- Brekalo - odgovorili su bez previše dvojbe i Besek i Toplak.

image

Dražen Besek

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Besek, nekadašnji igrač Modrih i iskusni stručnjak, pojasnio je:

- Glavno je pitanje što trener želi igrati. Mora imati jasnu sliku kakav profil igrača mu za tu poziciju treba. Brekalo i Hoxha nisu isti profil, ali niti jednaka razina kvalitete. Brekalo je reprezentativac Hrvatske, iza sebe ima međunarodnu karijeru, prošao je puno toga i vjerujem da bi bio veliko pojačanje. Oko Hoxhe je puno upitnika. Jedno je igrati u malom klubu, a drugo doći u veliki s imperativom da odmah pokažeš kvalitetu.

Toplak, koji je vodio niz HNL prvoligaša, dao je svoju recenziju:

- Brekalo je definitivno bolje rješenje. Bez obzira što je Hoxha skrenuo pozornost na sebe u Slaven Belupu, to je ogromna razlika. Osim toga Hoxha je prije svega individualac, a Brekalo kolektivni igrač. Kvalitetnije bi došao za spajanje igre. Ne znamo što možemo dobiti od Hoxhe u Dinamu koji će napadati prvo mjesto dok je Brekalo prošao puno toga i ima dosta iskustva iz Europe i reprezentacije. Naravno da bih i ja da sam trener rekao - dajte mi obojicu pa neka se bore.

image

Samir Toplak

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Je li za Morena Živkovića, 19-godišnjeg stopera, pravi trenutak za povratak u Dinamo ili bi bilo bolje da se u miru razvija u Lokomotivi? Besek kaže:

- Nedavno sam rekao da Dinamo najboljeg stopera ima u Lokomotivi, stojim kod toga, ali odluka je na politici kluba. U Lokomotivi ima sigurnu minutažu, a ima li je u Dinamu, teško je reći. U Dinamu je jako puno nedorečenosti, iz kola u kolo se mijenjaju mišljenja i sastav, bojim se da jedna pogreška ne odvede ovako veliki potencijal prema klupi i odgodi razvoja. Ako nešto ne bude dobro, obrana je najviše podložna kritici. Struka se mora odrediti hoće li stati iza njega i njegove pogreške prihvatiti kao svoje. Mladi igrač mora znati da ima pravo na pogrešku...

Ako nešto zaškripi, treneri se znaju osloniti na iskusnije, a gurnuti u stranu mlađe dok se rješava prvenstvo...

- Tako je, u tome se pokazuju slabosti struke. Ona mora imati već sada jasnu sliku je li Živković prva opcija za stopera. Ako je tako, onda nema dvojbe. Samo pod tim uvjetom njegov povratak u Dinamo ima smisla.

image

Takuro Kaneko

DAMIR KRAJAC Cropix

Nakon Takura Kaneka, u plave dvore je stigao i lijevi branič Takuya Ogiwara. Jesu li Japanci tržište koje bi moglo biti još zanimljivije za HNL? Toplak ima iskustvo s jednim...

- Radio sam s Uratom u Varaždinu. Što se tiče Kaneka, prvo se govorilo da je katastrofa, sada pričaju da je izvanzemaljac, mislim da je istina negdje u sredini. Igračima koji dolaze s Dalekog istoka treba malo vremena. U Europi kupe za stotinu milijuna eura igrače pa se moraju prilagoditi. Svi Japanci imaju karakter i profesionalizam, to je radni narod koji te nikad po tom pitanju neće iznevjeriti. Konkretno o Ogiwari ne mogu govoriti, a Kaneko naznačuje da može biti samo bolji. Japanci su zanimljivi, ima ih vrlo kvalitetnih po Europi, ukoliko se dobro skautira, može se tamo naći pojačanja. Nije svaki pojačanje.

Besek je rekao:

- Sve se svodi na kvalitetu. Vjerujem da je skautska služba ispravno odradila posao pa ako su procijenili da Dinamo nema igrača kao što je Ogiwara, njegov bi angažman trebao biti pozitivan.

Što Dinamu treba za titulu prvaka? Besek je izravan.

- Treba mu pokraj Brune Petkovića plava devetka. Bekovi, lijevi i desni se stvaraju unutar kluba, a Dinamu treba centarfor koji će biti garancija 15-20 golova po sezoni. Tu je kraj priče. U ovom kadru ne mogu vidjeti potencijal za to. Petković igra povučenog napadača, a ostali nisu bili standardni. Emreli je neke situacije dobro rješavao, ali nisu imali čovjeka koji bi popunjavao kazneni prostor, igrača na kojeg će se uvijek moći odigrati lopta po zemlji. Ono što je nekad bio Eduardo da Silva, to im treba i sada.

Na pitanje što je Dinamu najvažnije da bude prvak, Toplak je odgovorio:

- Promijeniti način igre. Moraju ubrzati igru, biti okomitiji s više napadanja prostora. Dinamo voli posjed i dominaciju, ali druge ekipe su se približile te koriste pukotine koje nastaju u takvom stilu igre. Nemaju više individualnu kvalitetu kao prije, jednostavno treba im novi stil igre. Vidim da je to kazao i Sergej Jakirović, da su to i oni detektirali.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 10:06