DAMIR SKOMRLJ Cropix
ZAVRŠNICA SEZONE

Dinamo i Rijeka igraju još tri derbija: Za Kup se uvodi pravilo iz HNL-a, evo koliku će podršku imati u gostima

Očekuju se puni stadioni, u Zagrebu barem jako dobro popunjen ako ne i potpuno pun
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. travanj 2024. 08:02

Rijeka i Dinamo imaju tri velike utakmice do kraja sezone, prvenstveni derbi 5. svibnja na Rujevici i dva ogleda finala Hrvatskog nogometnog kupa 15. i 22. svibnja.

Očekuju se puni stadioni, u Zagrebu barem jako dobro popunjen ako ne i potpuno pun, ne računajući, dakako, tribinu istok, a Hrvatski nogometni savez je upravo odlučio da se od ove sezone ponovno igraju dvije utakmice u finalu Kupa zbog navijača.

Pravilo iz HNL-a

Na taj način pristalice oba kluba moći će pogledati jedan susret, na domaćem terenu, dok će za drugi vrijediti pravilo iz HNL-a - pet posto kapaciteta stadiona pripast će navijačima gostujuće momčadi. To je potvrđeno na sastanku u HNS-u.

U praksi to znači - za derbi na Rujevici u prvenstvu navijači Dinama imaju na raspolaganju 412 ulaznica za “kavez” na jugu. I to je to. Osim klupskog izaslanstva... Za oba susreta u finalu Kupa gostujući fanovi imaju po pet posto karata. Dakle, za uzvrat u Rijeci 22. svibnja to je opet tih 412 ulaznica za južnu tribinu, a u Maksimiru to je oko 1300 karta, jednako tako za jug. Na Dinamu je odluka što će učiniti s ostatkom juga, koji prima više od tri tisuće ljudi, hoće li i njega dati Rijeci, ostaviti praznog ili tamo staviti svoje navijače, uz određenu tampon zonu. Najmanje se vjerojatnim čini da će cijeli jug dati Armadi i ostalim navijačima Rijeke. Iz HNS-a kažu da je to samo do Dinama.

Nakon lanjskog finala Kupa u Rijeci, u kojem su igrali Hajduk i Šibenik, u HNS-u je zaključeno kako je organizacija vrlo zahtjevna, kako je Rijeka bila domaćin, a zapravo je taj susret nije previše zaintrigirao. Grad je taj dan bio prometno paraliziran, a nije bilo lako smjestiti navijačke skupine. Još bi teže bilo da su igrali Hajduk i Dinamo, koji je poražen u polufinalu od Šibenika. Osim toga, dogodili su se i incidenti...

Tada je odlučeno da se ponovno finale igra na dva susreta dok se u Hrvatskoj na osiguraju 3-4 odgovarajuća stadiona koji mogu primiti veći broj navijača dva kluba. Ili jedan poput Wembleyja, za koji bi se svi složili da svake godine bude mjesto igranja finala, što se vjerojatno kod nas nikad neće dogoditi. Upravo zbog toga ne ide se na povećanje postotka broja ulaznica za goste jer u Rijeci bi to bilo jako teško izvesti. Gdje ih staviti?

Za kraj, podsjetimo na pravilo o golovima u gostima koje vrijedi u finalu Hrvatskog kupa, a koje potpuno odudara od onog koje je na snazi u UEFA-inim kupovima.

Gol u gostima

Dakle, u Članku 13 Propozicija Završnog dijela natjecanja za Hrvatski kup stoji sljedeće:

Na utakmicama završnice (finala) koje se igraju po dvostrukom kup sustavu pobjednik je momčad koja ukupno na obje utakmice postigne više pogodaka. Ako obje momčadi ukupno postignu jednak broj pogodaka, pobjednik je momčad koja postigla više pogodaka u gostima.

Ako obje ekipe ukupno postignu jednak broj pogodaka, druga utakmica će se odmah produžiti za 2 x 15 minuta. Ako i nakon toga ekipe ostanu izjednačene u broju pogodaka uključujući i pravilo gola u gostima, pobjednička momčad bit će utvrđena izvođenjem jedanaesteraca na način utvrđen uputama Međunarodnog Borda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 08:03