RONALD GORSIC Cropix
DRUGO MIŠLJENJE

Legenda nije oduševljena potezima u Maksimiru: ‘Nešto se očito događa, ovo vodi prema raspadu sistema‘

Dvojica bivših dinamovaca govore o Jakirovićevom startu na klupi Dinama i situaciji u klubu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. kolovoz 2023. 17:19

Nakon šokantnog potopa i eliminacije iz Lige prvaka u Ateni, Dinamo se vratio u život 3:1 pobjedom protiv Sparte u prvoj utakmici doigravanja za plasman u skupinu Europske lige. Atenski je ceh platio trener Igor Bišćan, na plavu je klupu sjeo Sergej Jakirović i uspješno je debitirao. Bivši Dinamov nogometaš, Dražen Besek, kaže:

- Uvijek je teško pripremiti momčad za ovako zahtjevnu utakmicu u samo nekoliko dana u kojima se trener tek upoznaje s igračima i njihovim navikama, bilo je premalo vremena. Stoga Jakirović za svoj uspješan start na Dinamovoj klupi svakako zavrjeđuje pohvale - rekao je najprije Besek i potom istaknuo:

- Ali, bio bih najsretniji kad bismo o uspješnosti trenera razgovarali za godinu dana! To bi, naime, značilo da razgovaramo o istom treneru koji je zadržao svoju poziciju, što bi već bio jasan dokaz uspješnosti. Gledajte, Dinamov je trener uvijek pred teškim izazovima i "preživi" li sezonu, onda je pokazao svoje znanje i stručnost. Jakiroviću od srca želim sve najbolje, želim mu da izdrži sva iskušenja i da u ovo vrijeme sljedeće godine analiziramo njegov rad na klupi Plavih - rekao je Besek.

Kako ste doživjeli Dinamovu predstavu protiv Sparte?

- Nakon dobrog ulaska u utakmicu, ostatak prvoga poluvremena bio je nekako "ispuhan". Pa je onda primljen i pogodak i sva je sreća da su se dečki brzo vratili i izjednačili. I onda im je u nastavku bilo dovoljno nešto manje od pola sata dobre igre da s dva pogotka prelome utakmicu i odluče pobjednika, na krilima raspoloženih klasnih igrača, Petkovića i Ivanušeca. A ono što me veseli jest spoznaja da Dinamo na sredini travnjaka, u veznom redu, ima toliko mnogo kapaciteta! Čini mi se da ni sami u Maksimiru nisu svjesni kakav je to potencijal... I uspije li se sve to uskladiti, opet ćemo gledati jaki i moćni Dinamo. Međutim, ne postoji trener koji će napraviti dobar proizvod bez dobroga materijala. Stoga, preostala dva tjedna do kraja prijelaznog roka, klupska uprava mora iskoristiti za dovođenje pojačanja, pravih igrača koje se neće morati "čekati". Stojković je, primjerice, u onih pola sata u svom debiju pokazao da bi trebao biti pojačanje, ali dobre igre mora pokazivati u kontinuitetu, stalno mora biti na visokoj razini - rekao je Besek.

Još jedan nekadašnji Dinamov nogometaš, Milivoj Bračun, ovako je prokomentirao Jakirovićev debi na plavoj klupi:

- Svaka se promjena trenera uvijek osjeti na prvim utakmicama. Dolaskom novoga čovjeka, drukčije je ozračje u svlačionici, a Jakirović je odmah pokazao što ga krasi. Karakteran je trener, odlučan, želi sve diktirati i prepun je pozitivne energije koju prenosi na svoju momčad, daje svojim igračima samopouzdanje. Nije bilo lako vratiti momčad nakon Atene, ali nemojmo se sad, nakon ove pobjede, zavaravati da ovaj Dinamo ne treba još nekoliko pojačanja. I to pod hitno! Jer, ovo što se dogodilo da dva tjedna prije kraja prijelaznoga roka nije dovedeno ni jedno pravo pojačanje, to je veliki problem za klupsku budućnost. Mali Stojković bi u perspektivi trebao biti pojačanje, ali opet je premalo kvalitetnih igrača za domaća i europska natjecanja - rekao je Bračun i naglasio:

- Iako smo svi bili šokirani načinom na koji je Dinamo eliminiran iz Lige prvaka, zaključak je da je taj pokušaj plasmana u elitu, zapravo odraz toga kako se sezona pripremala. Tražila su se pojačanja, a dovedena su trojica igrača, od kojih ni jedan nije pojačanje. I prije ovoga prvenstva znalo se da je klupa "kratka", ali ništa nije učinjeno da se "produži". A odlazak trojice reprezentativaca i ponajboljih igrača, klasično je Dinamovo samoubojstvo! Kao da netko želi razmontirati klub...

Tko?

- Nemam pojma. Ali, znam da se klub ovako sigurno ne vodi u dobrom smjeru. Kad imate ponude za trojicu igrača pod ugovorom, onda prodate samo prvoga za koji neki klub donese adekvatni i željeni novac. A ostalima treba reći "do viđenja dogodine, imate važeći ugovor"! Tako rade svi veliki klubovi. Pogledajte samo Manchester City, najprije kupi kvalitetnog igrača, a tek onda prodaje onoga koji je prije igrao na toj poziciji. A u Maksimiru rade suprotno, prodaju svoje dragulje i onda pokušavaju nešto kupiti. I na kraju će blagajna biti puna, ali neće biti kvalitetne momčadi. I to je put u raspad sistema, unatoč novcu koji će doći na račun. To nije u redu, nešto se događa, a što se to događa, valjda znaju ljudi koji vode klub - smatra Bračun.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 18:07