Za Smolčića nema dileme: Rijeka je bolja od Dinama

 RONALD GORŠIĆ/CROPIX
BITKA ZA TITULU

7:4 za Rijeku!? Bivši kapetan iznenadio izjavom: ‘Svaka čast Dinamu, ali Sopićevi igrači su kvalitetniji‘

Hrvoje Smolčić složio je najboljih 11 od aktualnih postava Rijeke i Dinama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. svibanj 2024. 14:30

Hrvoje Smolčić akter je posljednje pobjede Rijeke nad Dinamom na Rujevici 2020. godine, nakon toga su gosti u sedam susreta na tom stadionu slavili četiri puta, a u tri slučaja završilo je neodlučeno.

Smolčić, bivši kapetan Rijeke, završava drugu sezonu u Eintrachtu iz Frankfurta, ali prati sve što se zbiva u Rijeci kao da je svaki dan na Rujevici. Brat blizanac Ivan ima zapaženu ulogu što mu je svakako dodatan razlog, iako ne sumnjamo da bi bio uz Rijeku i kad brat ne bi igrao u prvoj postavi.

- Pročitao sam taj podatak i nisam se u prvi trenutak mogao ni sjetiti koja je to utakmica, ta pobjeda 2:0. Puno je susreta, u HNL-u sa svakim u sezoni igraš četiri puta... Teško je zapamtiti svaki nastup - kazao nam je Smolčić, te za nedjeljni dvoboj naglasio:

- Jedino realno je da Rijeka mora pobijediti ako želi biti prvak. U jednoj utakmici ove sezone trebaš biti bolji od Zagrepčana. Neću reći da bi naslov prvaka bio nezaslužen ako bi ga Rijeka osvojila, a da nije svladala Plave, međutim objektivno je da moraš jednom dobiti izravnog konkurenta kako bi osvojio titulu. To je jedino normalno i pravedno. Mislim da Rijeka ima kvalitetu za to.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Hoće li na nju utjecati to što je izgubila u nedjelju te više nije prva na tablici?

- Zbog poraza od Lokomotive nisam se posebno iznervirao, no ako želiš biti prvi moraš to dokazati protiv glavnog konkurenta. Svi smo priželjkivali da će prvenstvo biti napeto do kraja. Rijeka ima super situaciju, ima veliku kvalitetu i igra kod kuće pred svojom publikom. Na redu je utakmica sezone, ulog je najveći, dakle Rijeka nema nikakvih kalkulacija nego mora na terenu pokazati da je bolja. U što stvarno vjerujem.

Optimizam pršti iz Hrvoja, očekuje da će Bijeli i cijeli Kvarner slaviti...

- Sigurno. Jedna utakmica kao ova posljednja u Kranjčevićevoj ulici u kojoj izgubiš nakon prekida ne može toliko narušiti samopouzdanje. Lokomotiva je nezgodna i svakome nešto kreira, no Rijeka je odigrala korektno, ne mogu reći da su nešto podbacili. Normalno da će se jednom dogoditi susret, nakon tolikog niza, u kojem ćeš izgubiti. S time se ne trebaju opterećivati, nego pokazati na terenu da se ne boje, da su bolji. Posjeduju kvalitetu za to.

Rijeci sedam, Dinamu četiri igrača u idealnoj postavi rivala

Hrvoje Smolčić je kao kapetan otišao iz Rijeke u njemački Eintracht. Međutim, HNL redovno prati. U razgovoru nam je rekao:

- Rijeka ima kvalitetnije igrače. Ako bih ja sastavljao idealnu jedanaestoricu od nogometaša Rijeke i Dinama koji konkuriraju za nedjeljni derbi prevladali bi igrači Rijeke. Uvjeren sam u njihovu veću kvalitetu i pobjedu.

Jeste li već sastavili tu jedanaestoricu?

- Ha, ha, jesam. Ali imam neke dvojbe.

Koji je omjer?

- Stvarno respektiram igrače Dinama, međutim iskreni omjer, po meni je 7:4 za Rijeku. Tako nekako... Svaka čast širini i kvaliteti Dinamova rostera. Kroz cijelu sezonu Rijeka je pokazala da ima igrače koji su u boljem kontinuitetu kvalitetnih nastupa. Dinamo je imao dosta oscilacija. Dobro, možda je sada Dinamo u pozitivnom trenutku, ali kvaliteta je na strani Rijeke - uvjeren je Hrvoje.

Uspjeli smo ga nagovoriti da otkrije kako je došao do tih 7:4. Prvo se kolebao kako mu netko ne bi zamjerio, a potom je kazao:

- Moglo bi biti svakakvih komentara, ali ako želite pišite - Rijeka ima najboljeg golmana u HNL-u Nediljka Labrovića, dakle on je na vratima. Posložit ću ih u formaciju 4-1-4-1. Rijeka ima i najbolju obranu te bih stavio trojicu iz Rijeke - brata Ivana, Galešića i Radeljića. Čak bih odmah do njih uvrstio još dvojicu stopera Rijeke Mitrovića i Dilavera koji su svi ispred Dinamovih. Jedino za lijevog beka nisam siguran, ako je spreman, a čitam da trenira, tu bi mogao biti Dinamov Pierre-Gabriel. Iako jako cijenim i Godu. Kao šestica je Selahi koji je cijele sezone neupitno pokazao kvalitetu. Dakako, vrhunski je i Mišić pa je stvar osobne procjene tko bi kome dao prednost, no Selahi ima bolji kontinuitet kvalitetnih igara, dok je Mišić imao i slabijih nastupa. U sredini ispred su Baturina i Fruk, na lijevom krilu Pjaca, na centarforu Petković, a na desnom krilu postoji više kandidata. Jedan je svakako Marco Pašalić, drugi Kaneko, ali ja bih možda dao prednost Vidoviću, Ne igra desno krilo, no on može igrati i to, igrao je ranije u karijeri - objasnio je Smolčić i dodao:

- Ne bih volio da ovo osvane na naslovnici jer znam da se neće svi složiti, ali kazao sam vam otvoreno do kraja. Vidite da imam dvojbe, puno je kvalitetnih igrača u oba kluba, neke nisam ni spomenuo poput Sučića, Ristovskog, Jankovića... Nikoga ne podcjenjujem nego nastojim realno ocijeniti. Moj je zaključak da Rijeka ima jačih prvih jedanaest - konstatirao je Hrvoje Smolčić. (da)

O čemu razgovarate s Ivanom?

- Analiziramo svaku utakmicu, njega individualno i cijelu ekipu. Vidim i na njemu da nije razočaran. Poraz koji su doživjeli je dio sporta, ako su dobili tolike utakmice, mogu dobiti još četiri koje će ih dovesti do naslova prvaka. Rujevica će im biti velika prednost. U gradu i klubu golema je želja, optimizam, jako je to velike prilika i mislim da će je iskoristiti.

Kako tumačite da Rijeka sedam utakmica na svojem terenu nije svladala Dinamo? Je li se rodio kompleks? Prije nije bilo tako. Kako je to toga došlo?

- Iznenadio me taj podatak. Kao što je zaustavljen niz pobjeda Rijeke u tekućoj sezoni HNL-a u utakmici s Lokomotivom, tako mislim da će se u nedjelju prekinuti serije neporaženosti Dinama na Rujevici. Ako je ikad bila prava prilika za pobjedu Rijeke to je sad. Nema većeg motiva. Igrači su toga svjesni zajedno s trenerom Željkom Sopićem. Uvjeren sam da imaju veću kvalitetu, kad gledam individualno igrače, u odnosu na Dinamove.

U nedjelju u 17.30 Eintracht u Frankfurtu dočekuje novog prvaka Bayer Leverkusen. Hoćete li moći pogledati Rijeka - Dinamo?

- Hoću. Odavno sam popratio kad se igra koja utakmica. Čim naša u nedjelju završi, požurit ću s terena u svlačionicu i palim prijenos s Rujevice koji počinje u 19.30. Često mi se poklopi da ne mogu uživo gledati Rijeku, sad je previše bitno i zanimljivo da bih ovaj susret propustio.

image

Hrvoje Smolčić

HASAN BRATIC Dpa Picture-alliance Via Afp

Na kraju smo ga pitali i za njegove planove. U tekućoj sezoni je u Bundesligi igrao u jedanaest utakmica, tri je započeo, postigao je jedan gol, ali pretežno grije klupu.

- Nadam se promjeni, da će od ljeta biti bolje. U drugoj sezoni sam više na klupi nego u prošloj. Dobro bi mi došla pozitivna promjena, pa i promjena kluba. Hoće li se dogoditi odlazak, transfer ili posudba, ništa nije riješeno, vidjet ću - ustvrdio je Hrvoje Smolčić koji je za Rijeku odigrao 85 službenih utakmica.

U Rijeci nema više potpisnika posljednje pobjede na Rujevici

Od 28 igrača koji su igrali u posljednjoj ligaškoj pobjedi Rijeke na Rujevici protiv Dinama, 5. srpnja 2020. godine, njih 25 više nije u redovima tih momčadi! Kod Rijeke nijedan, kod Dinama trojica, tek Ademi, Theophile-Catherine i Kulenović. Nisu ni treneri, Simon Rožman je u Sarajevu, Igor Jovićević u Al Raedu.

Utakmica je završila 2:0 pobjedom Riječana, Joško Gvardiol postigao je autogol, a pobjedu potvrdio Antonio Čolak. Tih 25 igrača koji više nisu u kadrovima Rijeke i Dinama, danas su razasuti u čak 16 različitih država. U Njemačkoj su H. Smolčić (Eintracht), Franjić (Darmstadt) i Majer (Wolfsburg), u Hrvatskoj Halilović (Dinamo), Braut (Orijent) i Lepinjica (S. Belupo), u Mađarskoj Lončar i Gojak (oba Ferencvaros), u Rumunjskoj Pavičić i Velkovski (oba Dinamo Bukurešt), u Poljskoj Kadzior (Piast Gliwice) i Gorgon (Pogon), u Engleskoj Pandur (Hull) i Gvardiol (Man. City), u Turskoj Livaković (Fenerbahče) i Oršić (Trabzonspor), u Rusiji Čeliković (Ahmat Grozni), u Italiji Čolak (Parma), u Kini Andrijašević (Zheijang), u Nizozemskoj Ivanušec (Feyenoord), u Portugalu Escoval (Vizela), u Češkoj Raspopović (Karvina), u Sloveniji Hrvoj (Radomlje), u Švicarskoj Moubandje (Sion) i u BiH Ćuže (Zrinjski). (dd)

RIJEKA: Pandur, Raspopović, Velkovski, Escoval, H. Smolčić (od 82. Čeliković), Braut, Andrijašević (od 85. Gorgon), Pavičić, Halilović, Lončar (od 82. Lepinjica), Čolak. Trener: Simon Rožman.

DINAMO: Livaković, Hrvoj (od 46. Kadzior), Theophile-Catherine, Gvardiol, Moubandje, Ademi, Gojak (od 61. Majer), Franjić (od 72. Ivanušec), Ćuže, Oršić, Kulenović. Trener: Igor Jovićević.

Smolčićev izbor

Labrović - Smolčić, Galešić, Radeljić, Pierre-Gabriel (Goda) - Selahi (Mišić) - Vidović (Pašalić, Kaneko), Fruk, Baturina, Pjaca - Petković

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 14:33