Foto: Cropix. Ilustracija: SN
TRENERSKI PREOBRAŽAJ

Kao igrača ga se omalovažavalo, proživio je traumu, a sada je Bišćan odmah povukao logičan potez

Kako bi danas u svlačionici prosperirao nogometaš "kratkog fitilja", koji nikada nije trpio nepravdu?
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 15. travanj 2023. 15:34

Između trenerske inauguracije i prvog izazova na Dinamovoj klupi Igor Bišćan imao je na raspolaganju samo jedan trening i nešto više od 24 sata za pripremu utakmice s Lokomotivom. Igra "modrih" neizmjerno je patila. Bilo je očigledno da se većina Dinamovih igrača energetski nalazi - na rezervi. Vjerojatno stoga Bišćan i nije puno "kemijao" oko sastava i sustava igre. Ipak, povukao je jedan logičan potez: Roberta Ljubičića vratio je na njegovo "prirodno mjesto", poziciju korektora vezne linije.

Nakon odlaska Arijana Ademija upravo se spomenuta pozicija najčešće navodi kao neuralgična točka Dinamove formacije. Promatrajući muku maksimirske momčadi, poglavito u veznom redu, mnogi su navijači "modrih" (posebice oni s dužim stažom) zavapili: "dobro bi nam došao i jedan Bišćan - na terenu"!

Nema sumnje, onaj Igor Bišćan koji je 8. prosinca 2000., kao prvi hrvatski nogometaš potpisao za Liverpool (a maksimirski je klub uprihodio 17 milijuna njemačkih maraka), bio bi dominantna figura u veznom redu današnjeg Dinama. Premda je posljednju utakmicu za "modre", protiv Hajduka u Maksimiru (3-2, golom Gondžića u 90. minuti dvoboja), Bišćan odigrao na stoperskoj poziciji. Kao i neke oglede (uglavnom europske) prije toga...

Otvoreno je, međutim, pitanje - koliko bi aktualni trener Dinama bio sretan s tvrdoglavim i pomalo svojeglavim igračem Igorom Bišćanom? Nekoliko mjeseci prije Bišćanova transfera, Zagrepčane je u 3. pretkolu Lige prvaka ždrijeb povezao s Milanom. Tada 22-godišnjeg kapetana "modrih" nisu se dojmila imena poput Ševčenka, Maldinija, Costacurte, Gattusa, Albertinija... Ovog posljednjeg, inače talijanskog reprezentativca, prokomentirao je riječima: "Demetrio, Demetrio, koga si ti u životu predriblao?". Uspostavilo se, međutim, da Demetrio i nije trebao nikoga driblati, Milan je bez problema eliminirao "modre" u dvije utakmice (1-3, 0-3). No, ondašnji se Bišćan osjećao moćno, bez poniznosti spram renomiranog protivnika, koju bi mu jamačno sugerirao današnji trener Dinama.

Ćiro mu je vjerovao

Kada se pojavio na kultnom Anfield Roadu, Bišćan je već imao 11 nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Ćiro Blažević mu je vjerovao. Bišćan je odigrao (drugo) poluvrijeme i u posljednjoj Ćirinoj utakmici, protiv Škotske u Zagrebu (1-1).

Mirko Jozić ga, međutim, nije doživljavao. Za njegova je mandata Bišćan ostvario svega četiri nastupa, i nijednom nije bio u početnom sastavu. Nakon odlaska Jozića, Ottu Bariću pripala je nezahvalna dužnost da u reprezentaciji napravi - smjenu generacija. Kroz njegovu je selekciju prodefiliralo gotovo pedesetak igrača. Naposljetku je pozvan i Igor Bišćan, za posljednji kvalifikacijski ogled u ciklusu za Euro 2004, protiv Bugarske u Zagrebu. Ali na svekoliko zaprepaštenje, noć prije utakmice Bišćan je napustio pripreme u Čatežu.

Izbornik Barić taj je čin nazvao "skandalom bez presedana", a predsjednik HNS-a Vlatko Marković Bišćana je proglasio "izdajnikom" i ustvrdio:

- Dok sam ja na čelu Saveza, taj više neće igrati za Hrvatsku!

Kolateralna žrtva bio je i Bišćanov "cimer" - Dario Šimić. Budući da nije prijavio nestanak suigrača, Barić je post festum Šimiću oduzeo kapetansku traku.

Epilog je poznat: Bišćan se doista nikada više nije vratio u reprezentaciju! O famoznom bijegu očitovao se tek nekoliko godina kasnije. Tako je nogometna javnost s vremenskim odmakom saznala za njegovu traumu prouzročenu višegodišnjim omalovažavanjem. Aktualni trener Dinama priznaje kako razumije impulzivnost igrača Bišćana, koji se nikada nije dodvoravao tuđim taštinama, ali danas ne opravdava njegov ishitreni postupak.

Nikad se nije dodvoravao

U najtežim trenucima karijere, Bišćan nije imao niti medije na svojoj strani. Ali, i na taj dio vlastite autobiografije on je izravno utjecao. Smatrao je da mu mediji nisu prijeko potrebni za uspjeh u igračkoj karijeri. Njegovoj afirmaciji nisu pomogle niti sumnje dvojice eminentnih novinara da im je upravo on organizirao "druženje" s nekim rabijatnim tipovima. A latentno nerazumijevanje s predstavnicima medija upotpunilo je i gostovanje u crnoj kronici nakon optužbi za fizički obračun sa zagrebačkim taksistom. I u vrijeme kada je ponovno postao igračem Dinama, Igor Bišćan nikako se nije uspijevao riješiti imidža problematičnog tipa. Čak su i posljednji dani njegove igračke karijere stigmatizirani, odlukom tadašnjeg trenera Ante Čačića da mu oduzme kapetansku traku, a pod optužbom da je simulirao ozljedu i eskivirao derbi s Hajdukom!?

Za razliku od igrača Igora Bišćana, trener Igor Bišćan u svom je načinu promišljanja usvojio pojmove pragmatičnosti i kompromisa. Otvoren je prema medijima, ponekad čak i novinare doživljava kao suradnike. Danas bolje razumije taj nesavršeni (nogometni) svijet, i u potpunosti prihvaća riječi koje mu je nekoć uputio prvi nogometni učitelj Ivan Đalma Marković, sugerirajući mu kako bi trebao reagirati na trenersku nepravdu: "Šuti, jedi g...a i igraj dalje. Nek‘ ti to bude motivacija da budeš tamo gdje želiš biti".

Aktualnom treneru Dinama nasušno je potreban igrač liderskih osobina i profesionalne etike, kakve je imao Igor Bišćan. No, istodobno, aktualnom bi treneru Dinama zacijelo bio nemali izazov suočiti se s razmišljanjem i igračkim mentalitetom Igora Bišćana...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 22:32