Ivo Pinto

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
KRAJ SURADNJE

I tome je došao kraj: Možda i dva najveća promašaja prvaka Hrvatske prestaju biti Dinamovi igrači!

Trebali su biti pojačanja u modrom dresu, a nisu se baš takvima pokazali. Blago rečeno!
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. lipanj 2022. 09:48

Dok nema novosti u Maksimiru oko odlazaka i dolazaka nogometaša, budući da je ovaj tjedan ipak ponudio malo zatišje, izvukli smo jedan zanimljiv detalj, koji je nedvojbeno ostao izvan fokusa javnosti.

Naime, pod ugovorom s Dinamom formalno su još uvijek dvojica igrača koji su trebali biti pojačanja u modrom dresu, a nisu se baš takvima pokazali. Blago rečeno! Portugalac Ivo Pinto i Švicarac Francois Moubandje, službeno, do kraja lipnja Dinamovi su igrači, iako to odavno već nisu...

Ivo Pinto prošle jeseni otišao je na posudbu u nizozemsku Fortunu Sittard, s time da na kraju sezone postaje i službeno igrač toga kluba jer ga se Dinamo besplatno odrekao. No, taj ugovor s Dinamom istječe mu 30. lipnja, tek tada Pinto više neće biti Dinamov igrač.

Slična stvar

A tko se više i sjeća da je Pinto, u ovom drugom mandatu, bio u Maksimiru? Nakon što je u prvom razdoblju bio jedan od važnih igrača i neupitno pojačanje, povratkom u Dinamo iz Norwicha 2019. nije se uopće uspio nametnuti. Niti ga je svojedobno “šmekao” Nenad Bjelica, niti njegovi nasljednici na klupi, Pinto je išao po posudbama, prvo u Famalicao, potom u Rio Ave, lani u Fortunu Sittard. Nije bio u Dinamu, niti je Dinamo plaćao njegov profesionalni ugovor, ali tek ovog ljeta Pinto će i formalno napustiti Maksimir.

image

Francois Moubandje

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Slična je stvar i s Moubandjeom. Došao je i on još u Bjeličinom mandatu, u ljeto 2019. godine, odmah se vidjelo da nije kliknuo s Dinamom, na kraju sezone i on je otišao na posudbu s pravom otkupa i to u redove turskog prvoligaša Alanyaspora. Činilo se tada da je to pun pogodak i za njega i za Dinamo, da će ga Turci zadržati, međutim, pandemija i kriza ostavile su traga i Moubandje se lani vratio u Maksimir.

Čak je na početku sezone i bio u momčadi, odigrao nekoliko utakmica, ali onda su ga ponovno u Dinamu otpisali i poslali u Tursku. Uzeo ga je Göztepe, ne znamo, doduše, kakvi su mu planovi sad s nekadašnjim švicarskim reprezentativcem koji se, za razliku od epizode u Alanyji, nije naigrao. U svakom slučaju, s Dinamom mu ugovor istječe 30. lipnja, nemaju Modri prema njemu nikakve obveze.

S ove distance ispada da su Pinto i Moubandje dva najveća promašaja zadnjih godina hrvatskog nogometnog prvaka, obojicu je još Bjelica, na neki način, prekrižio.

Suparnici se ne znaju

I otad su se “vucarali” po raznim posudbama, nisu željeli raskinuti dobre ugovore u Dinamu. Eto, sad je i tome definitivno došao kraj!

A ako gledamo današnja rješenja na bokovima, Ante Čačić ima na desnoj strani Stefana Ristovskog i Sadegha Moharramija, može to odigrati u nuždi i Šutalo, čak i Špikić, dok je na lijevoj strani trenutno gužva. Daniel Štefulj, Marijan Čabraja i Petar Bočkaj, trojica koja su došla zadnjih godina, naravno, Bočkaj je taj koji je u prednosti i ima apsolutni “pole position”, Štefulj i Čabraja tek se trebaju izboriti za mjesto na širem popisu za pripreme.

Zasad se još ne zna s kim će Dinamo odmjeriti snage u Sloveniji tijekom pripremnog perioda, još Ante Čačić i suradnici slažu plan i program, a zna se da je okupljanje 13. lipnja. Što se igrača tiče, svi koji dođu prvi dan, trebali bi krenuti punom snagom, upitan je tek Marko Bulat, koji se još oporavlja od ozljede, loma noge i moguće je da će u prvom dijelu priprema raditi individualno. No, i on bi se brzo mogao priključiti i konkurirati za momčad već od Superkupa s Hajdukom u Maksimiru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 12:23