Sergej Jakirović

 GORAN MEHKEK Cropix
NOVI POTENCIJALI

Dinamo ne mora strahovati za budućnost: Trojac oduševio Jakirovića, posebno se istaknuo dragulj

Uz seniore su na pripremama u Rovinju i dalje tri velike klupske nade
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. siječanj 2024. 14:57

U nedjelju je Dinamova ekspedicija u Rovinju ostala bez nekoliko mladih “španera”. U Zagreb su se vratili, po dogovoru prije priprema, mladi dečki Dorian Klarin, Sven Šunta, Tim Miljak i Zlatan Košćević. Međutim, ostala su trojica velikih modrih nada, Ivan Cvetko (18), Noa Mikić (16) i Borna Graonić (18). Taj trojac je itekako zadovoljio trenera Sergeja Jakirovića, a nama se posebno na ovim pripremama svidio najmlađi član plave momčadi, dečko koji ima tek šesnaest godina, desni bek Noa Mikić.

Recimo, u subotu je taj klinac odigrao sjajno poluvrijeme protiv vodeće momčadi slovenskog prvenstva Celja. Posebno treba napomenuti da je Noa - kadet! Dakle, još nije niti junior, a već igra ozbiljan seniorski nogomet. Zapamtite to ime...

Bilo je zanimljivo prije ogleda s Celjanima. Pomoćnik Damira Krznara, bivši poznati Dinamov nogometaš Mihael Mikić mu je prišao, potapšao po ramenu kazavši “samo nastavi tako, moj prezimenjače”... Nas su, pak, na tribinama pitali je li Noa sin popularnog Mike. Nije, samo su isti po prezimenu. Ali, i mladi Mikić je iznimno brz, baš kao što je bio njegov prezimenjak, stariji Mikić.

Jučer smo u Rovinju porazgovarali s tri velike Dinamove nade. To su još dječaci, onako pomalo sramežljivi, ali smo ih na startu razgovora umirili rečenicom “dečki, opustite se, ne grizemo”... Sva trojica su se na početku zahvalila treneru Jakiroviću, koji ih je poveo na njihove prve seniorske pripreme. Naravno, i kompletnom stručnom stožeru, kao i suigračima, koji su ih sjajno prihvatili.
Prvo nam se predstavio Ivan Cvetko, stoper, koji nam je kazao da mu je uzor - Joško Gvardiol. Učenik je četvrtog razreda Prometne škole.

- Počeo sam igrati u Sesvetama sa šest godina, a 2014. godine sam došao u Dinamo. Počeo sam kao napadač, ali u Dinamu sam bio i lijevi bek, vezni, krilo... Sad sam stoper - kaže nam Ivan.

I on je protiv Celja odigrao sjajnu utakmicu. Adetunji, napadač koji je zabio Dinamu gol u Maksimiru dok je igrao za Škupi, nije mu mogao ništa. Kao i kasnije Brazilac Edmilson. Cvetko je sve rješavao bez problema. Uostalom, nakon utakmice i Sergej Jakirović ga je spomenuo uz Mikića, dodavši kako Celje nije Modre ozbiljno ugrozilo niti u drugom dijelu kad je igrala pričuvna postava.

Krenuo kao vratar

Kazali smo, mlađahni kadet Mikić zaista je na sebe skrenuo pozornost na ovim pripremama.

- Ove pripreme su mi veliko iskustvo. Najmlađi sam ovdje, idem u treći razred Grafičke škole. Počeo sam u Varaždinu, u Varteksu. Kad sam napunio sedam godina, dobio sam poziv iz Dinama. Bio sam na probi, prošao sam, uzeli su me i registrirali. Inače, prvo sam bio desno krilo, a sad sam vraćen malo unazad, pa sam desni bek - priča nam iznimno simpatični Noa.

I on ima svog uzora...

- Moj uzor je desni bek Hakimi! Da, u subotu sam upoznao Mihaela Mikića. Baš mi je bilo drago kad me pozdravio i kazao da samo tako nastavim kao njegov prezimenjak.

Borna Graonić je - lijevi bek.

- Krenuo sam iz Dubrave, s devet godina sam došao u plavi dom. Na zimu 2018. godine sam otišao u Lokomotivu, u ljeto godinu dana kasnije sam se vratio. Ove sezone sam za juniore igrao lijevog beka, desnog beka, lijevo krilo, desno krilo... U Lokomotivi sam igrao i zadnjeg veznog, nešto malo i na poziciji stopera. Nisam igrao samo špicu - kaže nam Borna.

Inače, za ovog iznimno talentiranog mladića stoji jedna zanimljiva priča.

- Krenuo sam kao - vratar! Međutim, kad sam slomio ruku, onda sam postao igrač.

Pitali smo dečke nadaju li se da će i dalje ostati u kadru momčadi Sergeja Jakirovića.

- Svi se nadamo da ćemo ostati, iako je to možda malo nerealna želja. Ali, uvijek se treba nadati... - priča Graonić, koji je završio Poštansko-telekomunikacijsku školu.

- Krenuo sam ranije, zato sam već gotov sa srednjom školom. Kad sam bio manji uzor mi je bio Messi, a kad se radi o mojoj trenutačnoj poziciji uzor mi je Marcelo.

Fenomenalni odnos

U priču se ubacio Cvetko...

- Daj Bože da jednog dana budem kao Joško Gvardiol!

Zanimalo nas je tko ih se najviše dojmio od senatora u plavoj momčadi?

- Svi su super, prihvatili su nas odlično. Od senatora najviše su mi se svidjeli Ademi, Mišić i Ristovski - kaže Cvetko.

Mikić će istaknuti Ademija i Mišića, ali također veli da su svi u plavoj svlačionici super, da su im velika podrška.

- Daju sam savjete, eto, ja bih istaknuo Ademija, ali zaista su stariji fenomenalni prema nama.

Nema driblinga

Kako su se priviknuli na seniorske treninge, ipak su drukčiji od juniorskih ili kadetskih?

- Na početku nam je trebalo prilagodbe jer je sve brže. Ne možeš se baš upuštati u driblinge, što možeš u juniorima. I još nešto. Kad ovdje primiš loptu, nemaš uopće vremena za razmisliti, dok u juniorima imaš. Odmah je netko na tebi, odmah moraš odigrati - kazao nam je Graonić.

Dakle, ovo su tri dečka od kojih se u Maksimiru jako puno očekuje. Sanjaju postati Gvardiol, Hakimi, Marcelo... Imaju sve predispozicije za sjajnu karijeru. I dobili su veliku priliku, koju su ovdje u Rovinju maksimalno iskoristili. S obzirom da su sva trojica iz obrane, Modri nemaju brige u budućnosti kad se radi o tom dijelu momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. lipanj 2024 06:25