Poms je u Dinamu bio pomoćnik Nenadu Bjelici

 DAMJAN TADIĆ/CROPIX
EKSKLUZIVNO

Bivši trener mora Dinamu isplatiti 220.000 eura. Ovakva presuda u svijetu nije viđena 15 godina

"Ovo je velika stvar ne samo za Dinamo nego i za Hrvatski nogometni savez", kaže poznati odvjetnik
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 27. lipanj 2023. 10:06

NOVO: Javio nam se odvjetnik Renea Pomsa: ‘Ovo je istina o presudi iz Švicarske i sporu s Dinamom‘


U ožujku 2020. GNK Dinamo je raskinuo ugovor s Rene Pomsom kao tadašnjim članom stožera Nenada Bjelice, nakon čega je uslijedio sudski spor pred FIFA-om gdje je austrijski trener tužio Dinamo za novčani iznos 360.000,00 eura.

Dinamo je smatrao da FIFA ne može biti niti nadležna za taj spor jer su Dinamo i Rene Poms ugovorom dogovorili nadležnost Arbitražnog suda HNS-a. No FIFA je presudila u korist trenera Renea Pomsa i obvezala Dinamo da plati novčani iznos od 180.000,00 eura.

Dinamo nije prihvatio tu odluku te je podnio žalbu protiv trenera Renea Pomsa i FIFA-e pred Sudom za sportsku arbitražu u Lausannei (CAS). Međutim, i taj je sud nakon skoro dvije godine vođenja postupka odbio Modre te je Dinamo Pomsu platio 220.000,00 eura s obzirom na kamate i troškove postupka.

Dinamo i nakon toga nije stao nego je podnio građansku žalbu pred švicarskim Vrhovnim sudom tražeći da se poništi odluka CAS-a, zbog brojnih povreda. Treba istaknuti da prema statistici ovog suda čak 97 posto godišnjih predmeta koji se podnesu pred švicarskim Vrhovnim sudom završavaju odbijajućim odlukama protiv podnositelja zahtjeva. Drugim riječima, u samo 3 posto slučajeva stranke uspiju u sporu pred tim sudom.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Dapače, statistika nogometnih sporova još je drastično manja jer se zadnji poznati slučaj u kojem je švicarski Vrhovni sud poništio odluku CAS-a zbio davne 2008. Bio je to čuveni "slučaj Metuzalem". Dakle praktički 15 godina švicarski Vrhovni sud nije poništio odluku CAS-a u nogometnom sporu gdje je FIFA bila tužena zajedno s trenerom i/ili igračem.

No švicarski Vrhovni sud je nakon 15 godina odlučio poništiti odluku CAS-a u nogometnom predmetu i to baš po zahtjevu Dinama protiv trenera Renea Pomsa i FIFA-e!

S obzirom na međunarodni značaj i presedan ovog predmeta kontaktirali smo odvjetnika Davora Radića, koji je u tom predmetu zastupao Dinamo.

- Ovo je velika stvar ne samo za Dinamo nego i za Hrvatski nogometni savez. Odluka CAS-a između ostalog zasnivala se i na tome da Arbitražni sud HNS-a ne jamči pravedne postupke zbog određenih manjkavosti u Pravilniku o radu Arbitražnog suda HNS-a, kao i da arbitri HNS-a nisu imenovani na valjani način od strane Izvršnog odbora HNS-a pa da je stoga FIFA bila nadležna za ovaj spor. No s druge strane, ja sam smatrao da Arbitražni sud HNS-a jamči pravedne postupke jer svoje postupke vodi sukladno Zakonu o Arbitraži Republike Hrvatske s kojim je Pravilnik o radu Arbitražnog suda HNS-a u cijelosti usklađen, te da su arbitri HNS-a imenovani na zakonit način od strane Izvršnog odbora HNS-a. Također, jedan od razloga za osporavanje ove odluke CAS-a je bio taj što je nakon završetka postupka pred CAS-om njihova Komisija za izuzeće po prethodnom prijedlogu FIFA-e odlučila promijeniti arbitra predloženog od strane Dinama i potom u predmet imenovati drugog arbitra, a što je po našem mišljenju bilo nedopustivo i pravno nevaljano. Ovaj predmet je najbolji dokaz da je pravda spora ali dostižna te da nikad ne treba odustajati, a što se tiče trenera Renea Pomsa, očekujem u narednim danima povrat novčanog iznosa koji mu je uplaćen od strane Dinama, s obzirom na to da je odluka CAS-a u cijelosti poništena od strane švicarskog Vrhovnog suda.

Linker
22. travanj 2024 18:02