BORIS KOVAČEV/CROPIX
KRPANJE RUPE

Bivši dinamovac za SN: ‘Ne vjerujem da će Théophile ojačati obranu. Postoji puno bolje rješenje za stopera‘

‘Pomalo sam skeptičan, ali možda me demantira svojim igrama‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 13. listopad 2023. 20:20

Na jutarnjem treningu u srijedu u Maksimiru se pojavilo dobro znano lice - srednji branič Kevin Theophile-Catherine (33) vratio se u Dinamo i potpisao je ugovor do kraja sezone. Nakon što mu je ljetos (1. srpnja) istekla ugovorna obveza s Plavima, Theophile je bio bez kluba i samostalno je trenirao u Zagrebu. Ne znamo je li imao neke druge ponude, ali dočekao je novu Dinamovu i nakon višemjesečne stanke opet je uselio u maksimirsku svlačionicu. Theophile će do zime imati pravo nastupa u domaćem prvenstvu i kupu.

Podsjetimo da je iskusni Francuz, koji će za dva tjedna proslaviti 34. rođendan, u Dinamu proveo pet sezona i u svakoj je osvojio naslov prvaka i igrao je u skupinama UEFA-inih natjecanja (dvaput u Ligi prvaka, triput u Europskoj ligi). K tome, jednom je s Plavima osvojio Hrvatski kup, dvaput Superkup, odigrao je ukupno 153 utakmice za Dinamo...

Veseli se povratku

- Drago mi je što sam ponovno u svom Dinamu. Klub me kontaktirao i sretan sam što mogu pomoći. Veselim se povratku na teren i jedva čekam da nastavim tamo gdje sam stao. Za ovaj me klub vežu snažne emocije, ovdje sam proveo prekrasne godine i nadam se da ću pridonijeti i novim uspjesima - rekao je Theophile za Dinamovu službenu web stranicu nakon potpisa ugovora.

Odigrao je Theophile niz dobrih i vrlo dobrih utakmica u plavom dresu, u mnogo je navrata kvalitetno zapovijedao obranom, ali pamte se i “kiksevi” koji su skupo stajali maksimirski klub, poglavito u europskim natjecanjima. Vidjet ćemo kako će izgledati u novom “mandatu”, očito je da je trener Sergej Jakirović shvatio da mu nedostaje (kvalitetnih) obrambenih igrača nakon neshvatljivih pogrešaka srednjih braniča koji su dosad igrali.

Poglavito je razočarao Boško Šutalo, Francuz Maxime Bernauer nije potvrdio status pojačanja, Mauro Perković tek je nedavno izvađen iz Bišćanova “naftalina”, a Sosa još nije ni dobio pravu priliku. I sve je ostalo na Dini Periću, pa je Jakirović vratio slobodnog Theophilea, kako ne bi morao “trošiti” Ristovskog na poziciji srednjeg braniča, jer mu je potrebniji na desnom obrambenom boku.

image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Godine su Theophileov plus kad govorimo o iskustvu, ali i minus gledamo li kroz spoznaju da je posljednju ozbiljnu utakmicu odigrao prije šest i pol mjeseci, 1. travnja u Velikoj Gorici (1:1), tada je bio na travnjaku svih 90 minuta. A posljednji je, simbolični i činilo se oproštajni nastup u Dinamovu dresu, Theophile imao 28. svibnja protiv Gorice u Maksimiru, odigrao je posljednjih sedam minuta, kako bi se u slavljeničkom, šampionskom ozračju, oprostio od navijača Plavih. No, život piše neočekivane priče, pa se Theophile u četvrtak vratio u Maksimir...

- Nisam baš siguran da je Theophileovim povratkom Dinamo riješio svoj problem. Ovo mi se čini kao hitno “krpanje rupe”, no dojma sam, onako na prvi pogled, da se ta “rupa” neće baš tako lako “zakrpati”. Ne vjerujem, naime, da će Theophileov povratak biti pojačanje za propusnu obranu Plavih - rekao nam je bivši Dinamov nogometaš Dražen Besek, potom je pojasnio svoje razmišljanje:

- Gledajte, Theophile nije u natjecateljskoj formi. Istina, trenirao je individualno, ali to nema nikakve veze s ozbiljnim momčadskim treninzima. Više od pola godine nije odigrao pravu utakmicu, a prošle je sezone odigrao ukupno samo 13 utakmica (sedam u prvenstvu, četiri u kupu, dvije u Ligi prvaka, op. a.). Trebat će mu, dakle, vrijeme za povratak na željenu razinu igre, a u ovome trenutku Dinamo treba igrača koji će odmah potvrditi da je pojačanje. Pomalo sam skeptičan, ali možda me Theophile demantira svojim igrama - kaže Besek.

Smatrate li onda da je Ristovski Dinamovo jesensko rješenje za stopersku poziciju?

- Naravno! Ristovski je dosadašnjim igrama apsolutno pokazao da može pokriti tu poziciju do zimske stanke, kad bi klupsko vodstvo u prijelaznom roku trebalo dovesti kvalitetnog srednjeg braniča. Nadalje, mogao je i Mišić u domaćim natjecanjima dobro odraditi posao na stoperskom mjestu i u većini utakmica HNL-a i kupa ne bi se osjetio njegov izostanak iz veznog reda. Jer, Dinamo ima dovoljno kvalitete među veznim igračima da se nadomjesti Mišićeva privremena selidba u posljednju obrambenu liniju. Uostalom, da je Mišić igrao stopera u Prištini, ne vjerujem da bi rezultat bio takav kakav je bio i da bi se događale onakve kardinalne pogreške kakve je radio Šutalo.

image

Dražen Besek

VLADO KOS/CROPIX

U čemu je problem s tom Dinamovom obranom? Je li riječ o nedostatku kvalitete, ili...?

- Ima tu svega pomalo. Kad bi, naime, postojao samo jedan problem, onda bi bio lako rješiv. Svakako je kvalitativni manjak jedan od tih razloga, očito je da je teško, gotovo nemoguće nadoknaditi odlazak Josipa Šutala. Jasno je i da Dinamova obrana djeluje neuigrano, nije ni bilo vremena za uigravanje u tom ljetnom non-stop ritmu utakmica, pa onda stalno negdje “curi”. Napokon, otišao je i vrhunski vratar, jedan od najboljih svjetskih golmana, koji je nerijetko svojim sjajnim obranama spašavao mrežu i ispravljao i “vadio” stoperske pogreške. Livakovića je nemoguće nadomjestiti, njegove su obrane bile čudesne, pa onda, nakon tih obrana, ni pogreške posljednjeg obrambenog reda nisu toliko dolazile do izražaja, jer nije bilo kobnih posljedica, kao što se događalo u posljednje vrijeme. I sve se brzo zaboravljalo...

Jesu li Boško Šutalo, Bernauer, Perković i Sosa igrači za Dinamo?

- Ne smije se igrača (pr)ocjenjivati nakon nekoliko utakmica, nekakav meritoran sud može se donijeti nakon nekoliko mjeseci, barem pola sezone mora proći za prave zaključke. Dinamov je problem ovoga ljeta bio što je neke igrače dovodio na osnovi video-zapisa i životopisa, a to je uvijek veliki rizik. Skautska služba mora odraditi svoj posao, mora gledati željenog igrača uživo, obraćati pozornost na svaku potankost u njegovoj igri, ali i u privatnom životu izvan travnjaka. A to je izostalo. Uglavnom, bilo bi nepošteno prema svim tim novopridošlim dečkima da ih se već sad otpiše. Treba im dati priliku za dokazivanje, pa onda, do zimske stanke, podvući crtu i donijeti mišljenje o njihovoj kvaliteti i je li to dostatno za igranje u Dinamu - smatra Besek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 19:14