Ivan Božić

 Damir Škomrlj/Cropix
POVRATAK OTPISANIH

Veliki pothvat mladog hrvatskog trenera, spasio je kultni klub od propasti: ‘Emotivac sam i fajter‘

"Uvjeren sam da ćemo ostati u ligi. Za nas je prvenstvo tek sada počelo, možemo igrati sa svima"
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. ožujak 2023. 20:50

Ivan Božić (39) malo je poznat trener hrvatskoj javnosti. U debitantskoj trenerskoj sezoni iznenađujuće je uveo Dugo Selo u jedinstvenu Drugu NL. Zimus je prihvatio ponudu iz Sigeta, pozvao ga je donedavni predsjednik Marinko Perić, koji je ubrzo napustio Siget, ostavivši ga u velikim dugovima. I mladi trener Božić ostao je praktički sam, s 15-ak igrača, uglavnom juniora, bez mogućnosti priprema.

Božić se međutim nije predao nego je zasukao rukave i sam krenuo u potragu za ljudima koji bi spasili klub.

- Zašto? Ne znam, takav sam, emotivac i fajter, posebno kad znaš da je u pitanju klub koji se može posložiti i raditi jako dobro, jer ima uvjete.

Božić je u svojoj misiji uspio, na Sigetu se okupilo nekoliko gospodarstvenika koji su spasili klub od sigurne propasti.

- To su ozbiljni ljudi, koji ne obećavaju puno, ali ono što dogovore to i ispoštuju. Klub je sada vrlo uredan. Moji su igrači svašta proživjeli čekajući nekoga da spasi situaciju. Najmanje su bili u pitanju novci, nego nije bilo u svlačionicama grijanja i tople vode, morali su se tuširati doma, opremu su sami prali. Pripremali smo se deset dana, odigrali po poluvrijeme s Rudešom i Kustošijom.

image
Damir Krajač/Cropix

Božić je s druge strane nagovorio iskusne igrače poput Ivana Lendrića, Vanje Markovića i Josipa Filipovića da se priključe momčadi i da zajedno pokušaju napraviti nemoguće - spasiti klub. Dragovoljac je naime bio čvrsto na dnu, sedam bodova iza pretposljednjeg.

- Već bi sve bilo drugačije da smo barem mogli imati pripreme. Ovako smo krenuli nespremni i izgubili neke utakmice jer dečki nisu na kraju imali snage. Igrali smo jako dobro protiv Rudeša, a protiv Dubrave ispustili pobjedu. Sve zbog manjka snage.

I onda se dogodila prava - bomba. Dragovoljac je u nedjelju s 5:1 pobijedio Jarun.

- Dobro treniramo, skupili smo snagu za igru kakvu želimo prezentirati, a to je visoki presing tijekom cijele utakmice. To je moja ideja, samo s takvom igrom možemo biti itekako konkurentni. Užitak mi je bio gledati naše mladiće protiv Jaruna.

Bijelo Brdo vam sada bježi šest bodova, Kustošija osam. Do kraja prvenstva još je 11 kola. Je li moguće da Dragovoljac ostane u ligi?

- Ne samo da je moguće, nego sam uvjeren da ćemo ostati. Bijelo brdo dolazi u Siget, a s njima imamo pozitivan omjer. Ako možemo Jarunu zabiti pet golova, možemo sa svima. Naravno da će biti određenih oscilacija, jer puno je mladih igrača, juniora koji još nemaju iskustvo za ovakvu razinu utakmica, ali imamo veliku podlogu za optimizam. Dečki sjajno rade i čvrsto slijede ono što dogovorimo. Imamo i primjer Intera koji je prošle godine bio u sličnoj situaciji, da bi sjajnim igrama tijekom sezone bio čak i prvi vrhu. Imamo potentnu momčad, stanje u klubu je sređeno, za nas je prvenstvo tek sada na pravi način počelo.

Ivanu Božiću kapa do poda za sve što je do sada napravio. Većina bi trenera davno digla ruke i napustila Siget, ali on je ostao boriti se, spasiti klub, ali i pokazati se kao trener koji ima puno toga za reći.

Nakon 5:1 protiv Jaruna "krvna slika" slika Dragovoljca definitivno više nije ista. Već u nedjelju je na redu gostovanje u Dugopolju. "Dragovoljci" tamo idu ponoviti izdanje pobjedničko izdanje viđeno u Lučkom protiv Jaruna...

Linker
14. travanj 2024 17:34