DARKO TOMAS Cropix
SN POROTA

‘Jasno je tko je najveći gubitnik na Dalićevom popisu. Šteta za Oršića, ali moramo biti realni‘

Ilija Lončarević, Tomislav Ivković i Nikola Jurčević komentiraju izbornikov popis za Euro
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. svibanj 2024. 06:01

Izbornik Zlatko Dalić objelodanio je svoj popis za Euro, izabrao je one za koje drži da će najbolje prezentirati Vatrene na Europskom prvenstvu. Dojam u javnost jest da je izbornik izabrao igrače koje je i trebao izabrati, da je popis bio posve predvidiv, te da na njemu nije bilo baš nikakvih iznenađenja. Nekoliko eminentnih hrvatskih stručnjaka je prokomentiralo Dalićev popis.

- Obično ne volim komentirati popise izbornika, ali sasvim je jasno da Zlatko Dalić treba imati opravdanje za svaku stavku. No isto tako je sasvim sigurno da izbornik bolje planira od nas svih sa strane. Tako da mi takvi komentari ne sjedaju - kazao nam je u uvodu Ilija Lončarević.

Kaže da se zapravo, kad se pogleda popis, nema što previše niti kazati.

- Evo, jučer mi je jedan nogometni djelatnik kazao "Ilija, sigurno će Dalić pozvati jednog mladog dečka kojeg nitko ne očekuje na popisu". Odgovorio sam mu "mislim da neće". I, vidite, bio sam u pravu. Na ovom popisu nema nikakvih iznenađenja, ali nije ih moglo niti biti. Tako da Dalićev izbor ne može biti podložan nikakvoj kritici. To je jednostavno - to!

Pitali smo Iliju je li on možda negdje imao nekog svog mladog favorita koji se mogao naći barem na pretpozivu?

- Pa dobro, u Lokomotivi je mladi Šotiček, koji je zabio devet golova u HNL-u, a niti jedan iz jedanaesterca. U Osijeku je mladi Matković, koji je pokazao potencijal. Ali, ponavljam, njegov popis sadržava igrače koji tu i trebaju biti - zaključio je Lončarević.

A evo kako popis vidi Tomislav Ivković...

- Vidio sam popis i zaključujem da su ti igrači najbolje što hrvatski nogomet ima. Što bi drugo trebalo biti? Druga je stvar što će neki novinari ili javnost imati možda neke druge ideje. Ali nema na popisu nikakvih iznenađenja, sve je očekivano.

Pitali smo ga isto kao i Lončarevića, je li on možda imao na pameti nekog drugog igrača osim ovih koji su na popisu?

- Pa nitko nije lud da bi mogao izmisliti nekog novog. Na Dalićevom popisu su svi najbolji. Nema boljih. Vlašić je vidim upitan, ali Dalić je koliko vidim rekao da će odlučiti do lipnja. Ako Nikola ne bude spreman, onda će zvati nekog drugog s liste pretpoziva.

Ako Vlašić ne bude spreman, koga bi on pozvao s pretpoziva?

- Dinamovci bi vjerojatno Petra Sučića, a navijači Rijeke Tonija Fruka... Pa neka igraju "ententini"... - zaključio je Ivković.

Nikola Jurčević također smatra da na Dalićevom popisu nema baš nikakvih iznenađenja, da su pozvani svi oni koji su i trebali biti pozvani.

- Nema baš niti jednog igrača za kojeg bi kazali da je iznenađenje. Popis je apsolutno očekivan. Tu je i Ivan Perišić, bez obzira što je bio ozlijeđen, ali izbornik će ga sigurno moći koristiti. Također, kad se radi o pretpozivima, ne vidim niti jedno ime oko kojeg bi se vodile neke polemike. Dakle, sve ono što se očekivalo se i dogodilo, najbolji su tu.

Jesu li možda ipak gubitnici Josip Brekalo i Mislav Oršić? Možda je netko taj dvojac mogao očekivati na popisu?

- Brekalo jest gubitnik. Ali, nažalost po njega, sezona nije bila onakva kakvu smo očekivali. Je li bio ozlijeđen ili je bilo nešto drugo ne znam, ali kao igrač takvog renomea, morao je odigrati upečatljiviju sezonu. Onda bi vjerojatno bio putnik na Euro. Tako da su za krilne pozicije izabrani igrači Rijeke, Pjaca i Pašalić, koji su imali odličnu sezonu. Šteta je za Mislava Oršića, ali moramo biti realni. Imao je ozljedu, pratio ga je splet nesretnih okolnosti - zaključio je Jurčević.

Linker
22. svibanj 2024 06:02