Pedri protiv Andore

 DAX IMAGES Nurphoto Via Afp
BIT ĆE JOŠ JAČI NA EURU

Danas stiže velika vijest: Vratila se jedna od najvećih zvijezda, i to baš za okršaj s Vatrenima

Na popisu španjolskog izbornika De la Fuentea je trenutačno 29 igrača, a trojica će danas otpasti
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. lipanj 2024. 08:09

Prijateljski dvoboji u mjesecu ožujku prošli su bez trijumfa za momčad izbornika Luisa de la Fuentea, Španjolci su upisali poraz od Kolumbije (0:1) u Londonu, pa remi s Brazilom (3:3) u Londonu. Za lipanj su stoga ipak odabrani puno slabiji suparnici, ne bi baš imalo smisla da La Roja na Europsko prvenstvo u Njemačkoj ode lošeg raspoloženja uoči prve utakmice skupine B s Hrvatskom u Berlinu 15. lipnja.

Tako je u srijedu na stadionu Nuevo Vivero u Badajozu gostovala 164. reprezentacija svijeta prema FIFA-inoj ljestvici i, jasno, teško nastradala. Točno 20 godina nakon prvog dvoboja s Andorom koji je dobila s 4:0, španjolska reprezentacija je malo dodala gas i susjede s Pireneja svladala s 5:0. Drugi okršaj pamtit će se po tome što prije njega nisu zasvirale himne. Ne, razlozi nisu politički niti nešto slično, razglas je jednostavno zakazao...

Bio je to zapravo rutinski odrađen posao, a izbornik Španjolske Luis de la Fuente sigurno nije niti očekivao ništa drugo. Nije na raspolaganju za ovu utakmicu imao kompletan kadar, za susret tako nisu kandidirali obrambeni igrač Al-Nassra Aymeric Laporte, trojac iz madridskog Reala, Dani Carvajal, Nacho i Joselu, ofenzivac RB Leipziga Dani Olmo i veznjak Manchester Cityja Rodri. Među 17 igrača koji su nastupili protiv Andoraca nisu također bili niti Unai Simon, Alex Remiro, Fabian Ruiz, Mikel Merino, Nico Williams i Lamine Yamal. Oni su ostali na klupi.

U veznom redu, po svemu sudeći, otpast će jedan iz dvojca Alex Garcia (Girona) - Alex Baena (Villarreal)

Vidjet ćemo je li dvoboj s Andorom imao bilo kakav utjecaj na konačni De la Fuenteov izbor igračkog kadra za Europsko prvenstvo. Na popisu mu je trenutačno 29 igrača, dakle trojica moraju otpasti s liste koja danas mora biti definirana. Prvi kandidat za neodlazak u Njemačku je stoper Dani Vivian iz Athletic Bilbaa, koji je protiv Andore odradio svih 90 minuta. Kažu dobro upućeni španjolski mediji da će Vivian na Euro samo ako Španjolski savez odluči da je mladi Pau Cubarsi potrebniji reprezentaciji na Olimpijskim igrama u Parizu, pa bi u tom slučaju branič Barcelone preskočio Njemačku.

U veznom redu, po svemu sudeći, otpast će jedan iz dvojca Alex Garcia (Girona) - Alex Baena (Villarreal), dok je u napadu glavni favorit za "prekobrojnog" Ayoze Perez iz Betisa. No, Ayoze Perez je protiv Andore bio dobar, zabio je prvi gol u 24. minuti, potom bio i asistent za 2:0 u svojem premijernom nastupu za A nacionalnu vrstu. Hoće li ga to spasiti? Teško, tek je debitirao, no vidjet ćemo. Inače, tri ozbiljna kandidata za propuštanje Eura u Njemačkoj, Vivian, Baena i Ayoze, protiv Andore su imali maksimalnu minutažu. Možda im se izbornik na taj način htio zahvaliti na dolasku na pripreme, pružiti im šansu jer ih u sljedećem prijateljskom dvoboju, onom sa Sjevernom Irskom u subotu u Palma de Mallorci, ionako neće biti...

- Sigurno će biti teško reći momcima da su višak. Svi oni su dio ove grupe i imam argumente da nastavim računati na sve njih i nakon Europskog prvenstva, na kojeg svi koji su ovdje zaslužuju ići. Iz respekta prema igračima, neću više ništa otkrivati. Oni će prvi saznati tko ide u Njemačku, dobro ću promisliti o toj odluci - poručio je izbornik španjolske reprezentacije De la Fuente.

Pedri je napokon zdrav, vratio se u reprezentaciju nakon 547 dana

Dobra vijest za De la Fuentea je, pak, da je Pedri napokon zdrav, započeo je utakmicu protiv Andore i upisao prvi nastup za nacionalnu momčad od Svjetskog prvenstva u Kataru, odnosno od 6. prosinca 2022. godine i šokantnog poraza od Maroka u Dohi, vratio se u reprezentaciju nakon 547 dana.

- Opet će doći na svoju nekadašnju razinu, uopće ne dvojim oko toga. Ima više samopouzdanja i sigurnosti, jako sam sretan s njegovom predstavom - svoju 21-godišnju zvijezdu pohvalio je De la Fuente.

Briljirao je također i Mikel Oyarzabal, koji je na poluvremenu zamijenio Alvara Moratu, pa potpisao hat-trick golovima u 53., 66. i 73. minuti. Nada se napadač Real Sociedada da bi se mogao probiti pokraj Morate i Joselua, te biti izbornikov prvi izbor za devetku na prvom dvoboju na Euru s Hrvatskom u Berlinu 15. lipnja. Peti gol, četvrti u drugom poluvremenu, zabio je Ferran Torres na asistenciju Fermina Lopeza...

- Imam mnogo dobrih napadača, Moratu, Ferrana... Oyarzabal je odradio sjajan posao, kao i Morata u prvom dijelu. Svi daju sve od sebe za reprezentaciju i nude mi veliki izbor - ništa nije želio otkriti De la Fuente.

U petak hoće, njegova lista 26 morat će krenuti prema UEFA-i...

Linker
07. lipanj 2024 08:09