DENIS LOVROVIC Afp
KOBNA MOMČAD

Nevjerojatno je koga je Hrvatska sve dobivala, a njih baš nikad: ‘Oni su miks Brazila i Argentine‘

Subota donosi novu prigodu Vatrenima da ‘skinu‘ Cristiana Ronalda i društvo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. lipanj 2024. 07:40

Kažu da je Portugal zemlja u kojoj se ljudi smiju glasno, razgovaraju radosno i pjevaju tužno. Osim navijača nogometne reprezentacije te države kad igraju s Hrvatima. Jer - nikad nisu imali razloga za tugu! Za razliku od Hrvata, koji su nakon ogleda s Portugalom mogli uglavnom samo - plakati.

Taj Portugal nam je stvarno rak-rana. Sve Hrvatska može pobijediti, može osvajati druga i treća mjesta na svijetu, ali pobijediti Portugalce, to ne može. To ne ide. Barem do sada. Možda se sve promijeni u subotu, možda ih konačno “maznemo” u posljednjoj pripremnoj utakmici pred Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Portugal je jedina reprezentacija protiv koje je Hrvatska igrala više od jednog susreta, a da pritom nije upisala pobjedu. Vatreni ne znaju za pobjedu u sedam međusobnih susreta. Protiv te reprezentacije imamo jedan remi i šest poraza!?

Evo crne kronologije... Prvi poraz dogodio se na prvom europskom prvenstvu za Hrvatsku, 1996. godine u Engleskoj, kad su momčad Ćire Blaževića dobri Portugalci svladali s 3:0. Devet godina smo ih izbjegavali, više nismo mogli, u prijateljskom dvoboju u Coimbri izgubili smo s 0:2. Onda je prošlo još osam godina, opet je bila prijateljska utakmica, tada se u Ženevi pobijedili s minimalnih 1:0. Zabio nam je veliki Cristiano Ronaldo. Najteži i najbolniji, užasan poraz, dogodio se u osmini finala Eura 2016. kad je momčad Ante Čačića igrala odlično, bila bolja, no “ubio” nas je gol Ricarda Quaresme u samoj završnici produžetaka. Minuta je bila 117... To je bilo za plakati, plačemo još i dan-danas kad se toga sjetimo.

image

Cristiano Ronaldo

VALTER GOUVEIA Nurphoto Via Afp

Očito imamo kompleks

U eri Zlatka Dalića hrvatska momčad je tri puta igrala protiv Portugalaca. U prijateljskom dvoboju 2018. ubilježena je zasad jedina međusobna utakmica u kojoj nismo izgubili. Završilo je 1:1, za Hrvatsku je poentirao Perišić, a za Portugal Pepe. Samo se te utakmice koliko-toliko s radošću sjećamo. S obzirom na to da je zabio Perišić, možemo kazati “bilo je i vrime”. Ali, ubrzo je opet došlo - nevrijeme. U Ligi nacija 2020. godine u obje je utakmice uspješniji bio Portugal, prvo na domaćem terenu 4:1, a potom i s 3:2 na praznom Poljudu jer je tada na planetu “igrao” koronavirus. Gol-razlika? 15:4 u korist Portugala. Tih minus 11 je najlošija gol-razlika Hrvatske protiv neke reprezentacije.

Zašto nikako ne možemo dobiti te Portugalce, što to oni imaju a mi nemamo? O tome smo porazgovarali s dva bivša hrvatska reprezentativaca koja su igrala protiv Portugala. I, naravno, izgubila...

- Malo vraćam film svih tih utakmica. Bilo je bolnih poraza protiv Portugala, mi smo 1996. poraženi s 0:3 na Euru, a sigurno je najbolniji onaj poraz u produžecima na Euru u Francuskoj kad smo bili na korak do prolaza, ali nam je onda zabio onaj Quaresma... Primali smo od njih puno golova i u Ligi nacija. Pobjeđivali smo velike reprezentacije, padali su Englezi, Brazilci, Argentinci, Španjolci, Talijani... Da, malo je nevjerojatno da s Portugalom imamo tako loš skor. Tradicija je neugodna, očito imamo kompleks Portugala - kaže nam za početak Nikola Jurčević.

image

Nikola Jurcević

DAMIR KRAJAC Cropix

Zašto se razvio taj kompleks?

- Portugal u svakom trenutku, pa i sad, ima izvanserijsku reprezentaciju, koja uvijek, kao i na ovom Euru, može otići do kraja. Kvalitetni su u svim segmentima. Meni je Portugal neki miks Brazila i Argentine. Imaju brazilsku lepršavost, lakoću igranja, sjajni su tehničari. No, čvrsti su i “bezobrazni” u defenzivnom dijelu poput Argentinaca. To najbolje govori koliko je to jaka reprezentacija. I kad pogledate njihov sastav, ne trebate gledati samo udarnu postavu, bacite oko na klupu, tamo često možete vidjeti Leaa, Felixa... Tu se vidi kakav kvalitetan roster imaju.

Pravi test pred Euro

Je li nam pametno onda baš s njima igrati zadnju utakmicu pred Euro? Što ako nas “nabiju” pa pokunjeni odemo u Njemačku?

- Mislim da je Portugal dobar odabir. Radi se o prijateljskoj utakmici, što god da se dogodi, taj ogled će biti izbrisan iz sjećanja za dva dana. Ne bi imalo smisla da smo igrali s dva slabija suparnika, to bi mogao biti dvosjekli mač. Portugal je pravi test pred Euro, da vidimo gdje smo, budući da nas čekaju reprezentacije najviše kategorije, Španjolska i Italija. Ako izgubimo, to neće ostaviti trag na našoj reprezentaciji, a ako, pak, prvi put pobijedimo Portugal, bit će to snažna injekcija, veliko samopouzdanje za Njemačku - zaključio je Nikola Jurčević.

image

Dario Šimić

TOM DUBRAVEC Cropix

A evo što nam je na istu temu kazao Dario Šimić...

- Svakako je razlog što nikad nismo dobili Portugal činjenica da su oni - dobri. Tehnički su sjajni, imaju izrazito brze igrače, maksimalno su nezgodni - kazao nam je Šimić u uvodu.

Onda se sjetio još jedne reprezentacije s Pirineja...

- Imali smo problem sa Španjolskom, ali Furiju smo ipak “riješili”. Portugalce još nismo. Možda ih “riješimo” u subotu. Nego, rekao bih da je Portugal na neki način “mlađi brat Španjolske”. Slično igraju, s tim da su Portugalci čak čvršći u defenzivi.

Što Šimić predviđa za subotnji ogled? Pitali smo ga isto što i Jurčevića, je li dobro da s takvim “teškašem”, koji nas može nemilosrdno nokautirati, igramo generalnu probu pred Euro?

- Ma, dobro je da igramo s Portugalom, da spoznamo gdje smo u ovom trenutku. Da smo igrali s nekim slabijim suparnikom, možda bi se mogli zavarati. Taj ogled s Portugalcima će nas sigurno dobro spremiti za Europsko prvenstvo. Uvijek sam za to da se pred velika natjecanja igra s jakim suparnicima - zaključio je Šimić.

Linker
07. lipanj 2024 07:41