NASTAVAK PROCESA

‘Taktika spaljene zemlje‘: Čini se nemoguće, ali suđenje između Heard i Deppa postat će još prljavije i ružnije

Sve govori da pravni tim Johnnyja Deppa planira pravu baražu teških, lukavih pitanja

Amber Heard i Johnny Depp 

 Jim Lo Scalzo/POOL/AFP

Još je 11 dana ostalo do trenutka kada će odvjetnički timovi Amber Heard i Johnnyja Deppa izreći svoje završne riječi u sudnici u Fairfaxu, u slučaju glumčeve tužbe za klevetu protiv bivše supruge teške 50 milijuna dolara.

A predstava koju fascinirano, u izravnim prijenosima prate gledatelji širom svijeta, postat će u tim danima, kako piše portal Deadline, još ružnija, prljavija i eksplicitnija nego do sada.

Suđenje, koje je započelo 11. travnja se nastavlja danas, nakon tjedan dana pauze. Iščekivanje je golemo jer slijedi unakrsno ispitivanje Amber Heard, za koje, kako piše Deadline, "skupi odvjetnici njezina bivšeg supruga" planiraju pravu baražu teških, lukavih pitanja.

- Camille Vasquez planira prozvati gospođu Heard zbog "laži i nedosljednosti" koje su se pojavile u njezinim izjavama i činjenica koje su se znatno promijenile u posljednjih šest godina - rekao je izvor blizak Deppu.

Nakon što je Heard u prvom tjednu svibnja, često u suzama svjedočila o Deppovom navodnom konzumiranju teških droga i alkohola, te neprestanom psihičkom, emocionalnom i verbalnom nasilju koje je trpjela, tužiteljevi odvjetnici pokušat će porotu uvjeriti da je Depp prava oštećena strana.

image

Amber Heard

AFP

Imat će, pritom, dosta posla.

Vrlo grafički iskazi bivše supruge o višestrukim navodnim Deppovim napadima koje je potvrdila prva svjedokinja obrane, klinička psihologinja dr. Dawn Hughes, prvi su velik problem za Deppove odvjetnike.

Baš zato, u američkim medijima, kako naglašava Deadline, svi očekuju da će Deppovi odvjetnici krenuti pristupom "spaljene zemlje".

- Očekujemo da će Deppovi odvjetnici navaliti na žrtvu - rekao je glasnogovornik Amber Heard za Deadline o njihovom viđenju sljedeće faze suđenja - Bojimo se da će to biti jednako sramotno i očajno. I neosporivi dokazi, istina, nisu na Deppovoj strani. Jedina stvar za koju smatramo da će Deppovi odvjetnici izbjeći je središnje pitanje ovog suđenja: ima li Amber ili bilo koja žena pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana.

U biti, kako rezoniraju mnogi koji prate suđenje, Deppova strana nema puno izbora ako želi napustiti ovo suđenje s pobjedom i u sudnici i na sudu javnog mnijenja.

- Usprkos cijeloj falangi rodbine, bivših i sadašnjih djelatnika, plaćenih medicinskih stručnjaka, bivših agenata i menadžera koji svjedoče za Deppa, sve se svelo na "Ona kaže/On kaže" te na to kome će povjerovati sutkinja Penny Azcarte i porota - komentira Deadline.

image

Amber Heard i Johnny Depp

Jim Lo Scalzo/POOL/AFP

Podsjećamo kako je ovo eksplicitno iznošenje prljavog rublja od kojeg se promatraču često okreće želudac, između Deppa i Heard, koji su se razveli 2016. započeo 2019. godine. Razlog je bio tekst, komentar u Washington Postu s kraja 2018. godine u kojem je Heard pisala o obiteljskom zlostavljanju i njegovim posljedicama. U članku koji je izišao baš u vrijeme premijere 'Aquamana' u kojem Heard ima jednu od glavnih uloga, nije spomenut Depp. No, glumac će u svojoj tužbi reći da ga je tekst koštao unosnih uloga i "razorio" njegovu karijeru. Tvrdio je da su optužbe bivše supruge protiv njega bile "dio razrađene prijevare kako bi se stvorio pozitivan publicitet za gospođu Heard i unaprijedila njezina karijera."

Mnogi su primijetili da se u tužbi za klevetu gotovo ni ne spominje Washington Post, inače u vlasništvu milijardera Jeffa Bezosa. Čudno je, kažu, što Depp nije tužio novine koje su objavile tekst. Također, činjenica da je Depp izgubio u tužbi za klevetu protiv britanskog The Suna, gdje je Heard bila svjedokinja, doprinijelo je njegovoj želji da je, kako je netko napisao, zauvijek uništi.

Pauza u postupku tijekom posljednjih nekoliko dana omogućila je medijima analizu suđenja, često se usredotočujući na ostrašćenu bazu obožavatelja Deppa ili manju, ali glasnu podršku Amber Heard.

- Pogled na more komentara uz livestreamove sa suđenja i postove na društvenim mrežama pokazuje koliko je golemo zanimanje za suđenje, ali i koliko je fanovima lako izgubiti iz vida što je zapravo u pitanju - piše Deadline. Unatoč tome što mnogi njegovi obožavatelji tvrde da se Deppu ne sudi, već je svojevoljno u javnosti ogolio svoj brak s Heard.

Pravno gledano, bivša megazvijezda i njegov pravni tim, morat će se namučiti da pokažu da je tekst koji je Heard napisala bio čin zlobe usmjerene prema njemu te da je on neimenovani zlostavljač.

image

Johnny Depp

Jim Lo Scalzo/POOL/AFP

U javnosti se dosta raspravlja i o činjenici da se gotovo nitko od aktivista iz MeToo pokreta nije bavio ovim suđenjem. Zaključak je - valjda zato što se ne radi o nasilju na "radnom mjestu". Aktivisti šute, no zato su komičari jako glasni.

Prošlog tjedna, u emisiji 'Saturday Night Live' ovlaš su komentirali suđenje. Kate McKinnon, odjevena kao vještica iz 13. stoljeća, rekla je: "Ako mislite da su naši običaji čudni trebali biste pogledati suđenje Depp - Heard."

Sada su se, pak, pozabavili "ljudskim fekalnim materijalom". Na suđenju je, naime, spomenuto i to da je Heard, nakon jedne svađe s Deppom obavila veliku nuždu u njihovom bračnom krevetu, 2016. godine.

Cecily Strong u skeču je glumila sutkinju Azcarte kako govori okupljenim odvjetnicima i Kyleu Mooneyju koji je glumio Deppa da će dopustiti da se fotografije umrljanog kreveta prikazuju na sudu "jer zvuči zabavno, a ovo suđenje i je za zabavu."

Savršeno opisavši sve proturječnosti visokoprofilnog procesa koji fascinira javnost, Strong/Azacante je rekla:"Ovo suđenje mi je dalo mnogo tema za razmatranje. S jedne strane, vjerujem u priču gospodina Deppa. Ali s druge strane, taj mali smiješak koji ne silazi s vašeg lica mi govori da ovo nije prva žena koju ste toliko naljutili da je kakala u vaš krevet."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:07