PAKAO OVISNOSTI

Nasmijavao nas je do suza, a privatno je vodio tešku borbu: ‘Opijam se od 14. godine, ‘detoks‘ sam prošao 65 puta‘

Pronađen je mrtav u hidromasažnoj kadi u svom domu, a pretpostavlja se da se utopio

Matthew Perry

 Profimedia

Jedan od omiljenih junaka s televizijskih ekrana nasmijavao nas je do suza, ali je privatno više desetljeća vodio tešku borbu s ovisnosti o drogama i alkoholu.

Svijet s oprašta od Matthewa Perryja, zvijezde ‘Prijatelja‘, koji nas je prerano napustio u 54. godini. Pronađen je mrtav u hidromasažnoj kadi u svom domu, a pretpostavlja se da se utopio. Prije godinu dana objavio je memoare “Friends, Lovers and the Big Terrible Thing" u kojima je detaljno opisao hollywoodsku karijeru koja je ostala zasjenjena njegovom ovisnošću o drogama i alkoholu zbog koje je gotovo umro.

Imao je samo dva posto šanse da će preživjeti nakon što mu je zbog ovisnosti puknulo debelo crijevo kada je imao 49 godina. Bio je dva tjedna u komi te proveo mjesece u bolnici.

Nakon što je pretrpio gastrointestinalnu perforaciju devet mjeseci morao koristiti vrećicu za kolostomiju. Imao je ukupno 14 operacija na trbuhu i bio je na rehabilitaciji 15 puta u pokušaju da se riješi ovisnosti. Trbuh mu je prekriven ožiljcima zbog mnogo operacija što mu je ustvari, kako je govorio, služilo kao podsjetnik da ostane trijezan.

Istaknuo je kako je htio podijeliti svoje mučno iskustvo nakon što je postao siguran da se neće ponovno prepustiti „mračnoj strani”.

- Morao sam pričekati da se otrijeznim i udaljim od alkoholizma da bih sve to zapisao. A najvažnije je bilo to što sam prilično siguran da će to pomoći ljudima, govorio je Perry tijekom promocije knjige.

image

Matt LeBlanc, Matthew Perry, Jennifer Aniston, Courteney Cox

Warner/Collection Christophel Via Afp

U knjizi je između ostalog otkrio da je bilo razdoblja, odnosno godina u kojima je bio trijezan. Zapravo, bio je trijezan tijekom cijele devete sezone ‘Prijatelja‘, a iste je godine bio nominiran za najboljeg glumca. Međutim, priznao je da je uzimao 55 Vicodina dnevno te pao na 55 kilograma, baš za vrijeme snimanja serije, ali „nije znao kako prestati”. Ovisnost se samo pogoršavala, ali njegovi kolege iz serije bili su izrazito razumni i strpljivi s njim.

U svibnju 2000. njegova bitka s alkoholom i drogama postala je toliko teška da je primljen u bolnicu s pankreatitisom, potencijalno smrtonosnim stanjem koje se razvija kao posljedica opijanja.

Iako je inzistirao na tome da nikada nije pio na snimanju, jednom prilikom je rekao da bi često znao dolaziti na posao užasno mamuran, što mu je bilo teško jer je morao raditi i k tome biti duhovit.

image

Matthew Perry i Courteney Cox u ‘Prijateljima‘

Warner/Collection Christophel Via Afp

U jednom poglavlju svoje knjige objasnio je kako je u periodu kada je imao višak kilograma pio, a kada je bio izrazito mršav, konzumirao je tablete.

Iako je javnost znala za njegovu ovisnost, ipak je nakon knjige ostala pomalo zatečena razmjerima njegova problema.

Kada je sjeo s popularnom novinarkom Diane Sawyer i u jednosatnom intervjuu na ABC-ju izrecitirao brojke koje najbolje elaboriraju njegovu ovisnost, malo tko se nije šokirao. Glumac je tako bio na 6000 sastanaka Anonimnih alkoholičara, na terapijama proveo 30 godina, bio na 15 rehabilitacija i prošao kroz detoksikaciju 65 puta. Svoje prvo piće popio je kada je imao 14 godina i sjeća se da se osjećao kao "u raju". Do svoje 18. godine pio je svaki dan.

Sjeća se i svoje prve tablete, kristalno jasno kao što se sjeća svog prvog pića. Imao je ozljedu na skuteru za vodu i dobio je tablete protiv bolova. Bilo je to kao da mu kako govori, "topli med ulazi u vene". Njegova ovisnost o tabletama postala je toliko teška da je čak odlazio na dane otvorenih vrata prodaje nekretnina samo kako bi ukrao lijekove iz kupaonskih ormarića stranaca!

Kako se već prije doznalo, u najgorim trenucima svog života znao je popiti i po 55 Vicodina dnevno, a na dugom popisu onog što je zlorabio bili su i alkohol, kokain, Xanax i Suboxone.

image

Matthew Perry

Gabriel Bouys/Afp

No korijeni njegovi problema daju se lako naslutiti. U knjizi se prisjetio svog djetinjstva u Kanadi kao sin kraljice ljepote i američkog folk pjevača koji je postao glumac. Njegovi su roditelji bili mladi i iznimno privlačni, ali evidentno niti najmanje odgovorni. U dobi od dva mjeseca Perryju su davali barbiturate kako bi spriječili plač. Kad mu je bilo pet godina poslan je kao maloljetnik bez pratnje avionom u posjet ocu, koji se razišao s njegovom majkom kada je Perryju bilo devet mjeseci.

"Nemanje roditelja na tom letu jedna je od mnogih stvari koje su dovele do doživotnog osjećaja napuštenosti", piše Perry.

Bio je dijete koje je očajnički tražilo majčino odobravanje. Natjecao se za njezinu pozornost protiv "rivala" među kojima su bili njegov očuh, poznati novinar Keith Morrison i bivši kanadski premijer Pierre Trudeau, za kojeg je njegova majka dugo radila kao tajnica za tisak. U osnovnoj školi, piše Perry, pretukao je Trudeauova sina, budućeg premijera Justina Trudeaua, u znak osvete.

Kod Diane Sawyer otkrio je da je Jennifer Aniston bila je jedna od njegovih kolegica u "Prijateljima" koja ga je najviše podržavala.

image

Matt LeBlanc i Matthew Perry u ‘Prijateljima‘

Warner/Collection Christophel Via Afp

"Ona je bila ta koja je najčešće pružila ruku pomoći", rekao je Perry dodajući kako je prema Aniston svojedobno gajio i romantične osjećaje, pozvao je prije no što će se oboje naći u "Prijateljima" na spoj, no ona ga je odbila rekavši mu da želi biti s njim samo prijateljica. Aniston nije bila jedina koja je primijetila Perryjev problem i pokušala intervenirati. Perry je rekao da je svoje probleme pokušavao držati u tajnosti sve dok ga kolege nisu stisle u kut u njegovoj garderobi.

"Mislio sam da to tako dobro skrivam, ali nisam bio u poziciji ni da stanem", jadao se Perry.

Inače, njegova osobnost zauvijek je ugrađena u "Prijatelje". Naime, kada je tvorcima te hit serije rekao da je imao problema sa ženama i tjeskobom, to je ušlo u scenarij kao dio Chandlerovog šarma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:42