MUČNA ISKUSTVA

Joan Collins: ‘Jedan mi je nudio ulogu raskopčanog šlica, a drugi me dočekao gol u kadi. Sve sam ih odbila‘

‘Marilyn Monroe me upozorila na predatore iz Hollywooda i njihove pokvarene namjere... I bila je u pravu‘, rekla je Collins

Joan Collins u 80-ima

 /Photo12 Via Afp

Kultna britanska glumica i spisateljica Joan Collins, koja je slovila i za seks-simbol 1980-ih, za Daily Mail je otkrila kako je upoznala Marilyn Monroe dok je bila tek na početku svoje karijere.

"Isprva nisam registrirala tko je neugledna plavuša koja sjedi sama za šankom. Stigla sam u Hollywood tek nekoliko mjeseci ranije i još uvijek sam tražila svoj put. Nakon nekoliko trenutaka žena se okrenula prema meni i prilično tužno rekla: ‘Htjeli su da igram glavnu ulogu u ‘The Girl In The Red Velvet Swing‘, ali sam prestara.‘ Film koji je spomenula bila je moja prva glavna uloga otkako sam s 20 godina stigla u SAD. Odjednom mi je sinulo da je ta žena blijedog lica legendarna Marilyn Monroe", ovim je riječima započela svoju kolumnu legendarna glumica.

Otkrila je da je Marilyn bila izuzetno prijateljski raspoložena te su počele razgovarati. "Nakon nekoliko martinija, upozorila me na maltretiranje u Hollywoodu i ‘vukove u ovom gradu‘. Odgovorila sam da sam se već naviknula na njih nakon što sam provela nekoliko godina u britanskoj filmskoj industriji", ispričala je Collins.

"Sve smo morale trpjeti to da nas tapšu po stražnjici i da nam muškarci gledaju u dekolte", rekla je tada Collins Marilyn Monroe.

"To nije ništa u usporedbi s moćnim šefovima ovdašnjih studija, dušo", odgovorila je Marilyn i dodala: "Ako ne dobiju ono što žele, raskinut će ti ugovor. To se dogodilo brojnim djevojkama. Posebno pripazi na Zanucka. Ako ne dobije što želi, otpustit će te."

image

Marilyn Monroe

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

"Pa, hvala na savjetu. Svakako ću ga se držati podalje", odgovorila joj je Collins i pokušala poslušati njezino upozorenje. Ali samo nekoliko dana kasnije, piše Collins, Darryl Zanuck nasrnuo je na nju, pritisnuvši je uza zid.

Smrdeći na duhanski dim, prosiktao joj je u facu: "Nisi imala nikoga dok nisi imala mene, dušo. Ja sam najveći i najbolji i mogu izdržati cijelu noć."

Collins je bila toliko šokirana da se nije mogla sjetiti što bi mu odgovorila. Uspjela se nekako izmigoljiti iz njegova stiska i otrčala je natrag na set.

"Drago mi je što sam ostala bez riječi, jer sam čula da je jedna starleta nedavno dobila otkaz jer kad joj je rekao: ‘Dušo, ja imam najvećeg u industriji...‘, ona mu je odgovorila: ‘Bolje bi ti bilo, jer si visok samo 157 centimetara!‘ Također je imao zlatnu repliku svoje muškosti na svome radnom stolu, koristio ju je kao uteg za papir. Ali bila je istina da mu je velik, vidjela sam ga u njegovom uredu", ispričala je Collins.

Nakon skandala s Harveyjem Weinsteinom, puni razmjeri izopačenosti koju su lijepe mlade glumice morale trpjeti ako su željele potencijalne glumačke uloge konačno su izašli na vidjelo i više se ne prihvaćaju, barem se tako nada Collins.

"Ali to je trajalo previše desetljeća. Znam, jer sam bila tamo", otkriva i dodaje kako je prošlo njezino prvo iskustvo.

"Moj prvi susret s kaučem za glumce bio je na audiciji za glavnu ulogu maloljetnice u britanskom filmu ‘Vjerujem u tebe‘ iz 1952. Jedan od producenata imao je toliko neumjesne komentare da sam ga izbjegavala tako što sam se skrivala u ormaru gdje smo držali kostime, uz pomoć simpatičnih ljudi koji su radili u garderobi, te bih tako čekala dok on ne bi napustio studio, a zatim bih se uputila na autobus ili podzemnu željeznicu. Ali nakon trećeg takvog puta, uhvatio me i nagovorio me da prihvatim prijevoz kući u njegovom blještavom Bentleyju. Tijekom vožnje me zgrabio za ruku i stavio je na njegov raskopčani šlic. Užasnuto sam vrisnula i istrgnula svoju ruku iz njegova stiska. ‘Što je bilo? Zar ne želiš ulogu?‘, podsmjehnuo mi se. ‘Ne toliko‘, povikala sam, djetinjasto briznuvši u plač kad sam shvatila da sam si upropastila šansu za ulogu. Nikad prije nisam vidjela golog muškarca, a kamoli ga osjetila. ‘Jesi li frigidna?‘, prosiktao je, a bio je to prvi put da me neki muškarac tako nazvao. Nažalost, ne i posljednji", ispričala je Collins i dodala da su bogati i moćni muškarci žene smatrali igračkama, te su znali biti vrlo okrutni.

Srećom, spomenutog producenta nadglasali su i redatelj i šef studija pa je, unatoč njegovim prijetnjama, Collins dobila tu ulogu.

image

Joan Collins

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia

"Međutim, i dalje me proganjao, a kad sam mu rekla da me ne zanima i da sam još uvijek djevica, nazvao me ‘frigidnom malom vješticom‘. No, nisu samo oni bili grabežljivci. Nažalost, i mnogi glumci s kojima sam radila smatrali su da imaju neko božansko pravo seksati se s glavnom glumicom. U dobi od samo 21 godinu više sam puta rekla ‘ne‘ zgodnom, iako niskom, poznatom glumcu s kojim sam radila. Jedne noći nakon snimanja filma, pratio je moj auto i kad sam zastala na izlazu Twentieth Century Foxa, iz svega glasa je povikao: ‘Ti glupa kravo, propast ćeš do svoje 23. godine!‘ Srećom, bila sam pod ugovorom i imala sam dobru plaću, pa sam se smatrala relativno sigurnom sve dok nisam napunila 27 godina, što su šefovi studija gledali kao dob u kojoj žene gube svoju seksualnu privlačnost", ispričala je Collins.

Nekoliko godina kasnije, njezin agent osigurao joj je intervju s vrlo poznatim producentom za ulogu koju je jako željela. Stigla je u njegov ured u 18 sati, a njegova tajnica tada je upravo bila na odlasku.

"On je unutra, čeka te", pokazala je rukom prema stražnjoj sobi.

Shvatila je da je ušla u spavaću sobu, a s drugih vrata čuo se glas kako govori: ‘Uđi.‘ Oprezno je ušla unutra, a on je bio tamo i ležao u kadi bez ikakve kupke koja bi prekrila njegov spolni ud, s kojim se igrao.

"Sjedni", naredio joj je i pokazao prema rubu kade.

"Oh, dobro mi je ovdje, hvala. Stajat ću", odgovorila mu je Collins, a on se na to nacerio i rekao: "Uđi, voda je u redu."

"Oh, ne, hvala", odgovorila mu je zbunjena Collins koja je pokušavala ne drhtati od straha i nelagode i koja se pravila da ne primijećuje to što radi u kadi.

Nakon što su nekoliko minuta pročavrljali o filmu, za koji je Collins tvrdila da je apsolutno prikladan za nju jer je lik bila Engleskinja, on se složio da bi ona bila savršena za tu ulogu, a zatim je ponovno inzistirao na tome da podijele kupku.

"Oprostite, moram ići - imam spoj sa svojim dečkom", promucala je, užasno svjesna toga da sada neće dobiti tu ulogu.

"Tko je tvoj dečko?", upitao ju je.

"Oh, ne poznajete ga. On je mladi glumac, Warren Beatty", odgovorila je Collins.

"Zašto gubiš vrijeme s nepoznatim glumcima? Hajde, idemo večeras u ‘21‘ (klub i restoran u New Yorku). Ja sam važan čovjek, možemo se zabaviti. Usput, koliko imaš godina?", odgovorio je zvučavši pomalo iznervirano.

"Dvadeset pet", promrmljala je glumica.

"Dvadeset pet, ha? To u ovom poslu više nije mlado, dušo", bezobrazno joj je odgovorio, na što se ona okrenula i otišla.

"Nećeš puno napredovati u ovom poslu, mala, ako ćeš se ponašati kao bahata kučka", doviknuo je za njom dok je odlazila.

image

Warren Beatty i Joan Collins

Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Rights Managed/mary Evans Picture Library/profimedia

Na kraju je tu ulogu dobila Amerikanka Kim Novak, no njezin naglasak nije bio dobar. Još jedna uloga koju je Collins priželjkivala bila je ona egipatske kraljice Kleopatre. I šef Foxa, Buddy Adler, i predsjednik odbora, jedan Grk koji je bio dovoljno star da joj bude djed, bombardirali su je raznim ponudama i cvijećem, a sve je otišlo toliko daleko da su joj obećavali da će je odabrati za ulogu Kleopatre ako ‘bude dobra prema njima‘.

"Obojica su koristila taj eufemizam, koji je u to vrijeme bio prilično raširen u Hollywoodu. Nisam mogla i nisam htjela imati išta s njima. Sama pomisao da me ti starci diraju bila mi je krajnje odvratna. Zbog toga sam izmicala i skrivala se po parkiralištu dok sam bila na audiciji za Kleopatru. U jednom me trenutku Adler stjerao u kut i morala sam plesati s njim na jednoj glamuroznoj zabavi. Rekao mi je da ću moći ‘birati scenarije‘ nakon Kleopatre i da će mi pronaći stan koji će on plaćati, sve dok me bude mogao posjećivati tri ili četiri puta tjedno. Budući da mi je već ponestajalo izgovora, rekla sam mu: ‘Gospodine Adler, ovamo sam došla sa svojim agentom Jayjem Kanterom. Zašto ne bismo s njim razgovarali o ovom dogovoru?‘ On mi je na to odgovorio: ‘Dušo, imaš dobar smisao za humor!‘ Na to sam mu odbrusila: ‘A smisao za humor je sve što ćete ikada dobiti od mene‘ i ostavila sam ga na plesnom podiju", ispričala je Collins.

Elizabeth Taylor je dobila ulogu uz Richarda Burtona, još jednog predatorskog glumca s kojim je Collins glumila u ratnom filmu ‘Sea Wife‘ iz 1957. godine.

"Richard mi je rekao da neće oboriti svoj rekord ako ne odem u krevet s njim. Kad sam ga pitala o čemu govori, rekao mi je da je ‘spavao sa svim svojim glavnim glumicama‘. ‘Pa, neću biti još jedna rupica na tvom dobro izbušenom pojasu, pa izgleda da ipak nećeš oboriti svoj rekord‘, odgovorila sam mu tada, a on jedva da je više progovorio riječ sa mnom do kraja snimanja", prisjetila se Collins i dodala da je slično iskustvo imala i s Georgeom Peppardom.

Zajedno su radili na ‘The Executioneru‘ i nakon jedne zabave povodom početka snimanja, odbacio ju je do njezine kuće u Londonu, a tada ju je pokušao zgrabiti. Kad ga je odgurnula i rekla mu da je udana žena i da ima dvoje male djece, optužio ju je da je ‘užasno dosadna‘.

image

‘The Executioner‘: George Peppard, Joan Collins, George Baker

Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Rights Managed/mary Evans Picture Library/profimedia

"Da ne govorim loše o mrtvima (ali hoću!), Peppard je bio vrlo entuzijastičan tijekom naše ljubavne scene. Tijekom te prve zajedničke scene, na sebi je imao samo gaće i plahtu, a ja sam bila u nepovoljnom položaju jer je on sa svih svojih 187 centimetara bio raširen na meni. Gospođa zadužena za garderobu brzo je povukla plahtu u posljednjem trenutku. Pokušala sam ga poljubiti zatvorenih usta, ali on se nije dao i pokušao je dobiti francuski poljubac. Kad sam mu po četvrti put pristojno izvukla jezik iz mog grla, razljutila sam se. Otišla sam se požaliti redatelju Samu Wanamakeru, dok je Peppard zabavljeno promatrao kako šminkeri pokušavaju popraviti naša lica", ispričala je Collins.

"Samo to učini malo manje nasilno, George", rekao mu je redatelj.

"Ok", zarežao je Peppard i krenuli smo ponovno snimati scenu.

I krenula je akcija! Plahte nije bilo, Peppard je bio na nju, a jezik joj je opet uvalio. Sam Wanamaker bio je zadovoljan i povikao: ‘Rez.‘

"Jesi li uživala u tome?", pitao ju je nasmiješeni George.

"Ne, mrzila sam ovo. I nisi trebao biti tako ‘metodičan‘", uzvratila mu je dok je ogrtačem prekrivala svoju golotinju, pokušavajući ne biti predmet sprdnje za članove filmske ekipe.

"Takva si čistunka. Većina glumica to voli", podsmjehnuo joj se.

"E pa, ja nisam jedna od njih", odgovorila mu je Collins i otišla sa seta.

"On je nakon toga postao toliko ljutit i mrzovoljan da smo komunicirali samo preko naših šminkera i isključivo tijekom naših zajedničkih scena", ispričala je Collins.

Kad je Peppard dobio glavnu ulogu u novoj dramskoj seriji ‘Oil‘, bio je toliko težak za suradnju da ga je producent Aaron Spelling na kraju otpustio. Zamijenio ga je John Forsythe, serija je preimenovana u ‘Dinastiju‘, a sve ostalo je povijest.

"Mislim da ne bih mogla izdržati 10 godina rada s Georgeom Peppardom", priznaje Collins.

image

Dinastija: Linda Evans, John Forsythe, Joan Collins

Iftn Plus/United Archives/Profimedia/Iftn Plus/united Archives/profimedia

Još jedna neugodna situacija dogodila se na superjahti legendarnog producenta Sama Spiegela, koja je bila usidrena u jednoj uvali izvan Cannesa. Collins je tamo bila s Rogerom Mooreom i Davidom Nivenom te njihovim suprugama, a slavili su Samov rođendan.

Njih dvadeset sjedilo je na palubi za dugačkim stolom, a Roger je nazdravio slavljeniku i dodao: ‘A i Joanie danas slavi rođendan!‘

"Pa to je divno! Čestitam, dušo. Imam poklon za tebe, mlada damo", rekao je Spiegel i zatim dotrčao do nje i poljubio je tako da joj je ‘uvalio jezik‘, govori Collins. Mooreu je to bilo urnebesno smiješno, dok je ona zaprepašteno sjedila i brisala usne ubrusom. Sljedećeg je dana oboljela od gripe i sljedeća tri dana provela je u krevetu.

"Radim u profesiji u kojoj su zagrljaju, poljupci i fizički kontakt normalan dio posla, i možete me nazvati hladnom i povučenom, iako se trudim ne biti, ali u takvim stvarima ne sudjelujem dragovoljno", objašnjava Collins i dodaje da zato voli japansku kulturu u kojoj se ljudi samo klanjaju i kimaju glavama kad se sretnu.

image

Joan Collins

Stephen Lovekin/Shutterstock Editorial/Profimedia/Stephen Lovekin/Shutterstock Editorial/Profimedia

"Kad stignem u zračnu luku, uvijek se naoružam dovoljnom količinom sredstava za dezinfekciju ruku, sprejevima za nos i vlažnim maramicama. Bojim se da ću dobiti gripu čak i nakon cijepljenja protiv gripe pa se štitim od bezbroj nevidljivih mikroba koji vrebaju na kvakama, gumbima u dizalu i kolicima u supermarketu. Ali vjerujem da su najsmrtonosniji prijenosnici klica ruke i lica drugih ljudi. Prokletstvo mog života je što često završim u medvjeđem zagrljaju potpunih stranaca nakon čega slijedi i nemaran poljubac u obraz", objašnjava.

"Kako sam odgojena u vrijeme kad se nije ljubilo ni grlilo nikoga osim članova najuže obitelji, a nakon 10. godine života rijetko se dobivalo puno ljubavi od roditelja, ova očita fizička toplina nešto je na što se baš ne mogu priviknuti. Moja je majka bila germofob puno prije nego što je to postalo moderno. Dok sam još bila u dječjim kolicima, stranci su često znali gugutati u mojoj blizini, pa je moja majka na dekicu kojom me prekrivala stavila natpis: ‘Molim vas, nemojte je ljubiti.‘ Nažalost, nemam više taj znak iako bi mi baš dobro došao!", zaključuje Collins za Daily Mail.

image

Joan Collins

Ken Mckay/itv/Shutterstock Editorial/Profimedia/Ken Mckay/itv/shutterstock Editorial/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:09