IMAJU SNAŽNE DOKAZE

George i Amal Clooney pozivaju Njemačku da istraži ruske ratne zločine: ‘Vrijeme je da se riječi pretvore u djela‘

Iz zaklade CFJ kažu kako su tužbu podnijeli u Njemačkoj jer ‘ta zemlja ima ono što je poznato kao apsolutna i univerzalna jurisdikcija‘

Amal i George Clooney 

 Michael Tran/AFP

Supružnici George i Amal Clooney žele da njemački tužitelji istraže zločine koje su u Ukrajini počinile ruske snage, uključujući i raketni napad na Odesu u kojem su poginule 22 osobe, objavio je Newsweek.

Odvjetnici i istražitelji, koji rade za inicijativu zaklade The Clooney Foundation for Justice (CFJ), podnijeli su dokumente koje su prikupili u suradnji s ukrajinskom nevladinom organizacijom Truth Hounds, a Uredu tužitelja Međunarodnog kaznenog suda dostavili su i rezultate svojih istraživanja kako bi se, kažu, "zbog zločina počinjenih u Ukrajini pravdi privelo najviše rusko vodstvo".

- Sad je vrijeme da vidimo kako se riječi pretvaraju u stvarna djela - i računamo da će njemački tužitelji u tome prednjačiti - izjavila je aktivistica za ljudska prava Anna Neistat.

Iz zaklade The Clooney Foundation for Justice (CFJ) kažu kako su tužbu podnijeli u Njemačkoj jer "ta zemlja ima ono što je poznato kao apsolutna i univerzalna jurisdikcija".

Prema njemačkom zakonu, kaznena istraga može se pokrenuti za međunarodna kaznena djela počinjena izvan Njemačke, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja ili bilo koju drugu vezu s Njemačkom.

- Neki ljudi koje zastupamo ili već žive u Njemačkoj ili su spremni otputovati ondje kako bi svjedočili - dodaje se.

Osim toga, Njemačka je jedna od europskih zemalja koja ima posebnu jedinicu za procesuiranje ratnih zločina. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, otvorila je "strukturalnu" istragu zločina počinjenih tijekom rata i prikupljala dokaze relevantne za istragu.

Tri slučaja pokrenuta su protiv zapovjednika srednje i visoke razine koji su identificirani kao navodni osumnjičenici. Prvi slučaj predstavlja 11 obitelji i preživjele iz bombaškog napada u Odesi 2022. u kojem je ozlijeđeno 40 ljudi. Drugi slučaj uključuje zapovjednike ruskih kopnenih snaga koji su "nezakonito zatočili, mučili i pogubili četvoricu muškaraca u regiji Harkiv tijekom okupacije tog područja od ožujka do rujna 2022.". Treći slučaj odnosi se na zapovjednike ruskih jedinica koji su navodno sudjelovali u zločinima pogubljenja, mučenja, seksualnog nasilja i pljački - sve navedeno dogodilo se tijekom okupacije kijevske regije u ožujku 2022., a Docket zastupa osobu koja je preživjela mučenje, kao i obitelj čovjeka kojeg su ubile ruske snage.

- Naš tim godinu i pol ispitivao je svjedoke, radio na terenu, analizirao dokumente, pregledavao satelitske snimke, pripremao preživjele i obitelji žrtava za proces... - izjavila je Neistat.

Ako se slučajevi prihvate, tužitelji mogu otvoriti kaznenu istragu i izdati naloge za uhićenje osoba navedenih u pravnim dokumentima. Počinitelji bi tad mogli biti uhićeni, a prijete im i potencijalno izručenje te kazneni progon. Nalozi za uhićenje mogu se prenositi i u zemlje izvan Njemačke preko sustava Europola i Interpola.

Ukrajinski tužitelji rade pod golemim pritiskom i potrebna im je sva pomoć koju mogu dobiti.

- Oni daju sve od sebe, ali preopterećeni su i imaju ograničene mogućnosti prema ukrajinskom zakonu za progon zapovjednika i nalogodavaca zločina. Vjerujemo da otvaranjem ovih postupaka Njemačka može značajno pridonijeti naporima da se osigura pravda za sve preživjele Ukrajince - rekla je Marjna Slobodianiuk, voditeljica Odjela za istrage u Truth Hounds.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:26