VREMENASTE PRIČE

Zoran Vakula: ‘Napisao sam slikovnicu za djecu, a kći Luna bila je glavna kritičarka‘

Omiljeni HRT-ov meteorolog s karikaturistom Nikolom Plečkom izdaje niz meteo slikovnica, a prva objavljena je "Vjetropirasta"
Zoran Vakula
 Neja Markicevic/CROPIX

Omiljenog HRT-ova meteorologa Zorana Vakulu već 25 godina gledamo na televiziji, a tijekom svoje karijere je, osim u našim svakodnevnim životima, itekako ostavio traga i u pop-kulturi. Ante Cash i Saša Antić opjevali su ga u hitu "Pretežno vedro", a Vakula je isto tako naslovio svoj strip, koji je bio prvi strip o meteorologiji u Hrvatskoj. Sada ima novi projekt: s karikaturistom Nikolom Plečkom pokrenuo je izdavanje niza meteo slikovnica "Vremenaste priče". Prva objavljena je "Vjetropirasta", koja klince uči o strujanju zraka. S Vakulom smo pričali o tom novom projektu.

Odakle ideja za "Vremenske priče"?

- Ideja je nastala odavno, još na početku ovog tisućljeća. Tada, pa i još malo prije, prilično su me često zvali u emisije dječjeg i školskog programa HRT-a, primjerice "U vrtić, u vrtić", "Vikendica", "Dizalica" i druge. Odgovarao sam na pitanja djece, govorio im o meteorologiji... Podučavao i njih i sebe. A ubrzo i sada već punoljetnu Lunu. S vremenom se nakupilo toga pa sam napisao i kratke priče o pojedinoj temi s nadom da ću naći nekoga tko bi ih oslikao i objavio. Čak sam se i nudio. Obećanja sam imao, ali ne i ostvarenja. Sve do sada. Nakon toliko godina, a vjerojatno i ne samo zbog toga - miris tek tiskane prve slikovnice veliko mi je zadovoljstvo.

Je li ovo prva hrvatska slikovnica s meteorološkom tematikom?

- Ni prva, a ni posljednja. Mnogima su dobro poznate slikovnice pokojnog mr. sc. Milana Sijerkovića, objavljene oko 1990. godine, i njihova kasnija nadgradnja u priče 2013., a i "Mali meteorolog", koji su godinu kasnije napisale moje kolegice i kolege Dubravka Rasol, Kornelija Špoler Čanić, Kristian Horvath i Krešimir Čanić. "Vjetropirasta" je malo drukčija od njih, namijenjena primarno za vrtićku dob i niže razrede osnovne škole.

image
Slikovnica Zorana Vakule
Mockups Design

Kako je izgledao vaš proces rada na slikovnici?

- Najprije sam napisao djelomične priče, pa ih proširivao, ali ih istodobno i pojednostavljivao, uz redovite savjete, prigovore i druge kritike supruge Lavande, koja je zaslužna i za ime - "Vremenaste priče". Poneku je kritiku uputila i kći Luna, a dodatne je komentare i ispravke na kraju dala i Marija Pepelko, profesorica iz Našica i lektorica slikovnice. Kad je tekst bio gotov, poslao sam ga Niku koji je "vizualizirao" napisano. Slijedila je komunikacija, sitna dotjerivanja…

Je li vam se bilo teško prilagoditi na diskurs koji je razumljiv djeci ili vam je to došlo prirodno?

- Moj uobičajeni način pisanja znatno se razlikuje od ovoga. U tekstovima koje svakodnevno objavljujem na internetskim stranicama HRT-a često pretjerujem u višestruko složenim rečenicama, i još koječemu. Ovdje sam jaaaako pazio i ne mogu reći kako mi je "došlo prirodno".

Što djeca mogu naučiti iz slikovnice, a što ste možda vi naučili stvarajući je?

- Nadam se da će djeca, osim osnovnih meteoroloških pojmova, pa i nekih drugih, naučiti voljeti i paziti prirodu i svijet koji nas okružuje. I pritom još riješiti možda svoju prvu križaljku, premetaljku i rebus. Naravno, uz pomoć roditelja… Pripremajući "Vjetropirastu" još jednom sam, po ne znam koji put, spoznao moći umjerenosti i jednostavnosti. "Manje je više."

Koja su djeca imala priliku prva u rukama imati slikovnicu? Kakve su im bile reakcije?

- Do sada sam vidio kako čita, bolje rečeno - pregledava slikovnicu - samo malena simpatična Sara, kći moje kolegice. Djelovala je zadovoljno. Sretno. Komentirala je ponešto na gotovo svakoj stranici. No, vesele me i čine ponosnim reakcije "na neviđeno" - nadam se da se neće poslije razočarati. Mnogi odrasli, a i neka djeca, pohvalili su mi i najavni jingl za "Vjetropirastu" - osim teksta i slike, za to je zaslužna i glazbu koju je skladao moj prijatelj Tomislav Tišljar iz Pitomače.

image
Zoran Vakula i Nikola Plečko
Perceiveart.com

Odakle suradnja s Nikolom Plečkom?

- Njegov rad je najpoznatiji u kontekstu političke karikature, ovo je zanimljiva promjena... Mnogi me to pitaju. Izgleda da smo neobična kombinacija!? Upoznali smo se tijekom pripreme - zajedničkog sudjelovanja u žiriju Međunarodne izložbe karikatura Zagreb 2018. godine. Njezina je tema bila meteorologija! I to ne na moj prijedlog, nego članova uprave Hrvatskog društva karikaturista (HDK), čiji je i Nikola član. Moja je ideja bila samo obnoviti suradnju s karikaturistima, kako bi se djelomično ponovila promocija karikature povezane s meteorologijom, kakva je na TV-u Zagreb bila s pokojnim Dinkom Žibratom potkraj 60-ih i početkom 70-ih godina. Našao sam kontakt i nazvao Davora Trgovčevića, predsjednika HDK.
Dogodilo se i više nego što sam očekivao. Ne samo da sam objavljivao radove hrvatskih autora, nego i iz svijeta, jer je upravni odbor HDK odlučio da tema izložbe te godine bude baš meteorologija. Izložba je održana u Klovićevim dvorima i manjim dijelom Francuskom institutu, a nastavila se - i dalje traje, uz nove dodatne radove - na internetskim stranicama HRT-a. Nakon uspješne izložbe završili smo na zajedničkom druženju - ručku, sljedeće godine ponovno, pa sljedeće - e i tada sam Niku ponudio suradnju, koja za sada djeluje jako dobra. Dokazao je svoju svestranost - ne samo da svakodnevno osmišljava i crta karikature, nego je autor i hvaljenog stripa "Seljačka buna", a sada evo i prva slikovnica u planiranoj seriji od 12, možda i još poneke više. A ideja već ima za nadgradnju ovog našeg projekta…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:38