ZLATNI STUDIO 2022.

Vanja Ćirić iskreno: ‘Vrlo sam kritična osoba, naročito prema samoj sebi, ali prihvatila sam se‘

Iskusna kazališna glumica nominirana je za prestižnu nagradu Zlatni Studio

Vanja Ćirić

 Vedran Peteh/cropix

Vanja Ćirić (45) razmišljala je da odbije ulogu Mirjane u filmu "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste. Iskusna kazališna glumica dugogodišnja je članica ansambla zagrebačke Komedije, iza sebe ima brojne uloge, a najrecentnija je u predstavi "Treba se znati ponašati". No, film je za nju potpuno drugi glumački svijet u kojem se nije osjećala toliko sigurno kao na kazališnim daskama.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Srećom, na nagovor redatelja Ogreste, koji je vjerovao u nju, ipak je pristala i - oduševila i publiku i kritiku. Zagrebačka je glumica za ulogu sredovječne radnice Mirjane razapete između neostvarenih životnih snova, zahtjevne majke i buntovne kćeri ljetos dobila Zlatnu arenu za najbolju glumicu na Pulskom filmskom festivalu, a sada je nominirana i za Zlatni Studio.

"Ne mogu baš reći da sam ovo čekala 20 godina, moj profesionalni život je uistinu bio ispunjen u kazalištu, ali 'ajmo reći da me filmska uloga jako iznenadila i došla u pravom trenutku. Priznanja su stizala i prije, ali ova 'filmska' su puno više medijski popraćena i puno mi znače, naravno... Lijepo je dobiti priznanje za svoj rad", iskrena je glumica.

Zanimljivo je da je "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Ivora Martinića, prema kojoj je snimljen film, imala već brojne izvrsne izvedbe. Prije desetak godina u zagrebačkom HNK Mirjanu je utjelovila Alma Prica, a na daskama beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta tumačila ju je Mirjana Karanović.

image

Vanja Ćirić

Vedran Peteh/Cropix

Film "Plavi cvijet" se 14. listopada počeo prikazivati u kinima, a Vanja nam kaže da joj je teško gledati sebe na filmu.

"Jako sam kritična osoba, naročito prema samoj sebi, ali prihvatila sam se. To je zanimljivo, svakim novim gledanjem prihvaćala sam sve svoje nepravilnosti, pogreške, ali bila sam itekako svjesna što sam učinila kako treba", govori.

Glumica živi sa suprugom i dva sina i kaže da su joj njezini dečki najvjerniji obožavatelji.

"Mlađi sin još nije pogledao film i mislim da još malo mora sazreti za to, a stariji nije baš od velikih riječi... Ali osjećam da je ponosan", govori sa smiješkom. Dodaje da njezin sin Luko, uz studij, radi u njezinu matičnom kazalištu Komedija, a i odrastao je u njemu, tako da je već dugo prati.

Koja je razlika između glume u filmu i u kazalištu? "Jako zanimljiva tema, meni osobno nemoguće je to ukratko opisati. Graditi lik i nije toliko drugačije koliko je stvar procesa.

image

Vanja Ćirić

Vedran Peteh/Cropix

Neki drugačiji tajming, vrsta koncentracije, taj naprasni rastanak od uloge koju igraš je bolan trenutak. U kazalištu puno dulje živim sa svojim likovima. I, da, ta neka intima, tišina koju konkretno Mirjana u 'Plavom cvijetu' nosi, ta tišina je u kazalištu drugačijeg senzibiliteta. Ima puno stvari na filmu koje su u meni otvorile neku novu dimenziju."

Trenutno s kolegama priprema Novogodišnji koncert u Komediji, igra stare predstave i na vidiku je još jedna lijepa suradnja i uloga, ali još ne želi o tome.

"Nesigurna su vremena za umjetnike, pa se zasad nadam da ćemo isplivati iz ove prelude situacije u kojoj živimo, i eto to bi bilo super", zaključuje Vanja.

image

Zlatni studio

Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:48