ZLATNI STUDIO 2022.

Uoči spektakla: Gradi se impozantna pozornica od 1000 četvornih metara s razlomljenim videozidom

Iza svake scene i ideje koja već 5 godina oduševljava publiku Zlatnog studija stoji iskusni kreativac Dragutin Broz

Scenograf Dragutin Broz

 Tomislav Kristo/cropix

Raskošna, inovativna i uvijek jedinstvena scenografija obilježje je svake dodjele najveće medijske nagrade Zlatni Studio u najvećem HRT-ovu studiju 'Anton Marti', znanom i kao Studio 10, impresivne veličine od tisuću četvornih metara. A iza svake scene i ideje koja već petu godinu zaredom oduševi gledatelje i publiku stoji iskusni i neumorni kreativac Dragutin Broz, koji je scenograf već punih 40 godina, ali s istim žarom baš kao i na svojim počecima. U trenutku našeg razgovora već su se itekako zahuktali radovi na ovogodišnjoj scenografiji koju će obilježiti neki prilično moderni i upečatljivi detalji, usklađeni s retro štihom.

Ne propustite najveći medijski spektakl u prijenosu uživo, 4. veljače na HRT-u

Scena s tri ulaza

- Ovogodišnja će scenografija sigurno biti drugačija i raskošnija od prošlogodišnje. Lani je bila korona, pa je dodjela bila bez publike, a sad se vraća publika. Ovogodišnja je posebnost veliki razlomljeni videozid kao središnji element. Scenografija je relativno klasična, ali mislim da će biti zanimljiva. Osmišljena je velika scena s tri ulaza, prednjim stepenicama, lijevim i desnim i jednom skulpturom sastavljenom od pet studija koja visi u zraku i označava veliku petoljetku, jer ipak je značajno kad je nešto peto. Zgodno mi je da se to obilježi. U svakom slučaju, pozornicom dominira LED prozirni videozid od čak sto kvadrata, koji je prozračan i neobičan. Razlomljen je u pet videozidova od kojih ni jedan ne stoji pod istim kutem prema gledatelju. Dodiruju se, ali nisu ravni, složeni su, ali razlomljeni. Preko svih pet ide slika, a tek treba vidjeti što će se dogoditi na dodjeli. To je svojevrsni mali eksperiment - otkriva Broz.

image

Dragutin Broz - scenograf

Tomislav Kristo/Cropix

Pozornica će, kaže, biti prilično velika, 16 metara duboka, a 18 metara široka i sastavljena od sjajnog crnog drva.

- Na bini će biti bend gospodina Gele, koji on sastavi i oni stoje s jedne strane. S druge strane ima, koliko znam, 12 gudača. Tu je i središnji ulaz otraga. Kako je iza toga veliki videozid koji je, kad ne gori, proziran i vidi se što je postavljeni iza njega, a tamo je veliki zastor od devet metara koji mijenja boju i pomalo asocira na kazališnu scenu te daje svečani ton i pomalo je retro, u suprotnosti s modernim razlomljenim videozidom, što će biti interesantno. Publika će biti na tribinama po širini scene i, ako bude sve u redu, može stati i do 150 gledatelja, no sve ovisi o mjerama - objašnjava iskusni scenograf.

Pet Studija visi u zraku

Da bi rezultat bio savršen na dan dodjele, scena se počela slagati u ponedjeljak.

- Mi prvi ulazimo i postavljamo svoju osnovnu scenu. Tu je masa materijala, ali kako to radimo često i različite stvari od 'A-strane' nadalje, to funkcionira samo po sebi. Istovremeno se radi s rasvjetom. Oni prvo puštaju reflektore i milijardu skenera jer Studio 10 je superopremljen, i to se štima, pa se u tom trenutku ne može raditi na sceni. Treba oko četiri dana da sve bude gotovo. U utorak se postavljala bina za lijevi i desni orkestar. To je relativno zahtjevan posao, ima nekih rješenja, promjena glazbenih brojeva, pa se mora osmisliti kako će se to tehnički složiti. Dogovorim se s ekipom koja postavlja videozid, onda dođu njihovi ljudi, i to je ogroman posao, a na to se nastavlja rasvjeta. Sama se scena neće previše mijenjati tijekom dodjele jer nema toliko vremena. Mijenjala bi se sigurno da ne idemo uživo, ali ovako možemo učiniti neke preinake dok ide reklamni spot, a tu se radi o 45 sekundi, ali nešto ćemo napraviti. Srećom, osnova za scenu postoji jer inače bi sve to bilo pet puta skuplje. Ali, puno se koristimo fundusom televizije - opisuje Dragutin Broz. Na postavljanju scenografije radi desetak ljudi, doduše ne istovremeno.

- Tu su, uz mene, ljudi iz rasvjete, tapetari su zasebno, pa dečki koji rade scenu. Pomalo će biti slično postavljeno kao pretprošle godine, jer lani je bila kružna scena u sredini i nije bilo pozicije za publiku, više intimnija.

Uvijek dulje traje sastavljanje scene, a da se rastavi, dovoljno je pola dana, to nije problem. Kod sastavljanja je pak sve problem, od postavljanja tepisona koji se stavlja već drugi dan, a onda počinju i probe, pa se sve treba dodatno zaštititi, posebno gornja ploha - otkriva scenograf.

image

Pripreme studija za dodjelu nagrade Zlatni Studio

Tomislav Kristo/Cropix

Scenografija za Zlatni Studio spada pod velike scene, a iako je svoje najzahtjevnije scenografije Broz radio u kazalištu, posebno je izazovna bila i scena za prvi kviz "Tko želi biti milijunaš?".

- Milijunaš je franšiza, pa je bio manje-više njihov prijedlog kako treba izgledati, a mi smo to malo modificirali. Njihova je verzija bila za veliki studio od otprilike 1500 kvadrata, a mi smo to napravili za naš mali Studio 7 koji ima 400 kvadrata, i to je bila dobra akcija. Velika scena je bila i 'Piramida' i 'A-strana', radio sam i neke 'Dore', to je pak nešto posebno jer sam radio u Opatiji, u hotelu. To je zahtjevno i drugačije, a treba se i dovesti tamo iz Zagreba - prisjetio se Broz.

Kad govori o najdražim scenografijama, uglavnom bi se, kaže, odlučivao za kazališne, jer radio ih je više od 60, a upravo će ove godine spojiti jednu od svojih omiljenih, a to je iz predstave "Jalta, Jalta" koja obilježava svoju 50. godišnjicu, a na dodjeli će joj biti posvećen glazbeni broj koji u sebi spaja prošlost, sadašnjost i budućnost.

- Ovo je prilika da to povežemo. Na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnog Studija jedan je broj iz 'Jalte', koju sam radio i u Komediji kad ju je gospodin Vlado Štefančić postavio na scenu. To mi je vrlo simpatično - veseli se scenograf kojem je, kaže, posebno zadovoljstvo raditi za naš Zlatni Studio.

image

Pripreme studija za dodjelu nagrade Zlatni Studio

Tomislav Kristo/Cropix

- Super mi je raditi scenografiju za Zlatni Studio jer je pet puta drugačija i drago mi je da mi dopuste da to napravim svaki put različito, da se ne uđe u nekakav sistem istog. Baš mi je to zabavno i svaki put se domislimo nečemu novom. Sad mi se čini da će najposebnija biti ta skulptura pet Studija koja visi u zraku i označava veliku petu godišnjicu.

Nije spektakularnost u količinama materijala, no meni je scenografija interesantna. Dodjela nagrada ide uživo i dodjeljuje se u svim kategorijama. Nema više kao na Oscarima da se kaže da su neki dodjeljeni ujutro i samo se nabroje i malo pokažu. Sve nagrade prikazujemo, i to ne dopušta neki egzibicionizam da bi se to sve skupa napravilo da se jasno i pametno vidi. Svakom dobitniku treba posvetiti određenu pozornost, nikome veću ili manju. Na nekoj egzibicionističkoj sceni to bi bilo komplicirano, a mi sa Studijem idemo da bude kao i uvijek, s odličnim brojevima i da bude posebno, i pokazujemo da nam je do toga stalo - zaključio je.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2022 16:43