JUBILARNA DODJELA

Nagrada s tri milijuna glasova u pet godina: ‘Zlatni Studio bitan je i autoritetima i narodu’

Uoči večerašnje dodjele petog Zlatnog Studija redatelj s 30 godina iskustva dao je veliki intervju za Globus
 Srdjan Vrancic/Cropix

Studio, prvi tjednik za televiziju, radio, film, glazbu i kazalište u bivšoj Jugoslaviji i današnji tjedni prilog Jutarnjeg lista i Hanza Medije, ujedno i najčitaniji magazin u Hrvatskoj, večeras, petu godinu zaredom, pod motom “Najbolji biraju najbolje” dodjeljuje nagradu žirija i publike Zlatni Studio u kategorijama: televizija, kazalište, film, glazba i radio.

Samo ove godine putem kupona i u online glasanja pristiglo je 827 tisuća glasova za nagradu, nikad toliko u jednoj godini, a u svih pet godina Zlatnog Studija za nagradu je pristiglo gotovo tri milijuna glasova. Uoči večerašnje gala priredbe u HTV-ovu studiju “Anton Marti” s izravnim prijenosom na Prvom programu, redatelj s 30 godina TV iskustva koji petu godinu zaredom režira dodjelu, Ivan Miladinov, dao je ekskluzivni intervju za Globus.

Ne propustite najveći medijski spektakl u prijenosu uživo, 4. veljače na HRT-u

Najveća medijska nagrada u zemlji Zlatni Studio osnovana je nastavljajući se na tradiciju časopisa Studio, koji je 1964. bio prva bivšejugoslavenska tiskovina posvećena televiziji, umjetnosti i zabavi. Redatelj dodjele Zlatnog Studija dijete je Hrvatske televizije i osobni svjedok njezine povijesti. Pored dvorane “Anton Marti” manji je studio koji nosi ime njegova oca, pokojnog Angela Miladinova, redatelja koji je sa suprugom Sandom Langerholz Miladinov, umirovljenom zvijezdom kazališta Komedije, pisao povijest malih ekrana u nas, ostavši zapamćen po emisijama “Ekran na ekranu”, “Četvrtkom otvoreno”, “Studio 13”, “Mali noćni razgovori” te kao urednik dokumentarnog programa i feljtonistike.

”Studio se redovito se čitao u mojoj obitelji! Već kao klinac rođen 1968., četiri godine mlađi od časopisa, detektirao sam Studio kao tiskovinu iz koje sam mogao doznati sve o televiziji, glumcima, pjevačima, te sam rastao zajedno s njim, listajući ga s roditeljima”, rekao je za Globus Miladinov.

Iz osobnih te profesionalnih razloga osjećao je izazov kad je prije pet godina pozvan da režira prvu gala večer Zlatnog Studija

image

Ivan Miladinov

Vedran Peteh/Cropix
.

Aduti ZS-a

”Profesionalno je intrigantno kad nešto počinjete od nule. Pogotovo što je sadržaj bio naslonjen na časopis koji mi je emotivno važan. Nagrada Zlatni Studio - koja je prije pet godina predstavljala novost jer protagoniste pet različitih područja u detaljno razrađenim nominacijama što ih predlaže žiri stavlja pred konačni sud publike - u međuvremenu je postala svima važna, širokoj i stručnoj javnosti, a u tom smjeru ide i dalje. Precizna razrada nagrade po područjima jedan je od najvažnijih aduta Zlatnog Studija, budući da brojne nominacije daju težinu i kategorijama i nagradi. Vjerujem da će Zlatni Studio i dalje motivirati scenu da raste ”, ispričao je redatelj koji bi jednu stvar promijenio u nominacijama. ”Želja mi je da u kategoriji TV serije razlikujemo nagradu za dramsku te popularnu seriju. Zbog siromašne produkcije hrvatskih serija nismo bili dosad u situaciji da te formate razdvojimo”, izjavio je.

Ogromno iskustvo Dodjela Zlatnog Studija koju režira Miladinov, a glazbeni joj je producent Ante Gelo, donijela je u 5 godina mnogo neočekivanih glazbenih suradnji, bunarenje starih hitova, ali i spotove koji su hitovi na YouTubeu.

”Nerv Ante Gele neprestano je u potrazi za novim glazbenim kombinacijama. Prve godine u duetu Mije Dimšić i Jimmyja Stanića, u izvedbi evergreena ‘Prolazi sve’, učinio sam mini posvetu ocu Angelu, koji je jedan broj s ljuljačkom na sceni nekoć radio sa Stanićem i Gabi Novak. Lani smo na Bundeku radili prvi open-air Zlatnog Studija, masovnu izvedbu hita Atomskog skloništa, u doba nemogućnosti skupnog sviranja. Izdvojio bih i Gorana Navojca te izvedbu ‘Ča smo na ovem svitu’, kojom je odana počast onima koji su nas zadužili, a više ih nema”, istaknuo redatelj, najavivši večerašnju dodjelu Zlatnog Studija 2002. kao najnapetiju dosad. ”U glazbenom dijelu bit će posveta jednoj od najvećih kazališnih obljetnica koju emotivno doživljavaju mnogi, pa tako i ja”, rekao je.

Rođen 1968. u Zagrebu, završio je ADU. Mladalačke snove o tome da će u susjednoj državi raditi TV showove uz kakve smo odrasli, boreći se s antenama za hvatanje talijanskog signala, prekinuo je rat. Prvu TV režiju ostvario je u talk-showu “Duoptrija”. Radio je kviz “ 3, 2, 1”, “Sedmu noć’” i “Latinicu”. Potpisao je religijske dokumentarce, a režirao je i prvi prijenos polnoćke za JRT. Iako sin Angela Miladinova - koji se, uz režiju dokumentaraca i uređivanje u njegovo doba pokrenutog 2. programa Televizije Zagreb, isticao otkrivanjem novih principa snimanja i pokretanjem novih TV formi - ponajviše je Miladinov mlađi krenuo stopama kralja zabavnog programa u socijalizmu Antona Martija; danas ga smatraju najznačajnijim redateljem zabavnih emisija u zemlji. “Volim Hrvatsku” najdugovječnija je emisija koju režira. Društveno-politički najznačajniji posao u njegovoj karijeri bila je svečanost ulaska RH u EU. Najnagrađivanija glazbena show emisija koju je radio jest HTV-ova “A strana”.

Na Novoj TV radi “Tvoje lice zvuči poznato”, “Supertalent”, a radio je i “Ples sa zvijezdama”. Dobitnik je nagrade Porin, više nagrada HRT-a, a “A strana” dobila je Nagradu za srednjoeuropske televizijske zabavne programe Heart of Europe. Nije lako preživjeti u poslu nakon velikog oca, a u slučaju Ivana Miladinova je i emotivno teško jer je bez oca ostao rano.

”Kod mene pretjerana senzibilnost ide uz jakost karaktera i domišljatost. Ne osjećam pritisak zbog oca, jer su poslovne usporedbe s njim pozitivne”, rekao je. Suradnja s timom Hanza Medije redatelja je, kaže, učinila bogatijim na profesionalnom i ljudskom nivou. Makedonskog je podrijetla i potvrdit će u šali kako je to “vrela krv”. Otkrit će i da mu je neostvarena želja režija dugometražnog igranog filma.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:18