ZLATNI STUDIO 2024.

Povratak velike Tajči: ‘Slava me iscrpila i fizički i emotivno i mentalno. Ali veselim se zagrebačkom spektaklu!‘

Generacije je pamte po pjesmi ‘Hajde da ludujemo’ i drugim zbog kojih je nastupala i triput dnevno

Tatiana Cameron Tajči

 Franjo Matković/

Generacije je pamte po narančastoj haljinici, pjesmi “Hajde da ludujemo” i brojnim drugim hitovima koje je na osebujan način znala prenositi na publiku. I ne samo pjesmom, nego i plesnim pokretima. Tajči je s devetnaest godina postala ultimativna zvijezda i idol mladih, no s dvadeset i jednom, svijet glamura zamijenila je putovanjem u nepoznato. O svojim je razlozima te odluke Tatjana Cameron Tajči govorila u intervjuima, a nama je povod za ovaj razgovor ekskluzivna najava pripreme spektakularnog nastupa Tajči na dodjeli Zlatnog Studija, najveće hrvatske medijske nagrade, koja će se odviti 9. veljače, u izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji.

image

Zagreb, 141223.
Saxx.
Novo izdanje talk-showa Zenska prica kojeg voditeljice Marijane Perinic koja je u cetvrtoj ovosezonskoj epizodi ugostila popularnu glazbenu umjetnicu i motivatoricu Tatianu Tajci Cameron, glumicu i kuharicu Sanju Vejnovic te skenera osobnosti i clana zirija Supertalent show Davora Bilmana.
Na fotografiji: Tatjana Cameron Tajci.
Foto: Nera Simic/CROPIX

Nera Simic/Cropix

Ante Gelo, glazbeni producent Zlatnog Studija, priprema tom prigodom i poseban glazbeni broj. Kako se osjećate uoči nastupa, veselite li se povratku na velika vrata među svoju publiku?

Jako se veselim svakom nastupu jer volim glazbu, volim tu specijalnu energiju koja se dogodi kad se nađemo publika, glazbenici i ja - povezani pjesmom. Pogotovo kad nas još te pjesme vežu uz drage trenutke i obnove nam radost. To će biti baš posebno! S Antom mi je velika čast i užitak surađivati jer je izuzetan glazbenik, super kreativac i veliko srce.

Zamišljene su promjene atmosfere u nastupu. Inspirira li vas to posebno?

U glazbi me i inače najviše inspiriraju priča i osjećaji koje kompozicija ili pjesma komunicira. Kad se radi o promjeni atmosfere preko različitih segmenta, od kojih svaki donosi drukčiji osjećaj i energiju, posebno su mi uzbudljivi i interesantni.

Živite već dugo u Americi, prošavši time i jedno prijeko potrebno odrastanje. Iza vas je i bogato životno iskustvo. Što biste posebno izdvojili?

Zapravo baš to - da imam bogato životno iskustvo. Nisam se bojala novih izazova, prihvaćala sam ono što mi je život nosio, trudila se promijeniti stvari koje su bile pod mojom kontrolom, i uvijek bih si zacrtala velike snove, koji su mi onda davali snage da ustrajem onda kada mi je bilo teško. Najdragocjenije u tom životnom iskustvu je to da sam iz njih mnogo naučila o sebi i samom životu - sve mi je poslužilo kao prilika da rastem kao osoba i da “iscijelim dublje i volim više, kako bih drugima mogla biti podrška”. To je i moto mog branda music+coaching for wellbeing.

image

Ante Gelo i Tajči

Lucija Ocko/Cropix

Ako govorimo o vašoj karijeri, što biste voljeli pružiti publici, kako zamišljate svoj idealni glazbeni balans?

Od malena me vodi želja da “podijelim neku lijepu priču glazbom, i njome dotaknem nečije srce”. Zadatak umjetnika je da potaknu osjećaje, razmišljanja, čak i uvjerenja kod ljudi. To mi je vodilja i dalje. Važno mi je da uz glazbu i nastupe iskreiram iskustvo, doživljaj u kojem će se publika dobro osjećati. Volim to ostvariti i nastupima sa simfonijskim orkestrom, uz akustičnu gitaru, jazz trio, pop band, a i eventima na kojima se sama pratim na klaviru.

Imam nekoliko ideja za nastupe baš u tom stilu - ugodne i inspirativne, onako za dušu, da nas sve malo podignu iz svakodnevnog umora i stresa.

U jednom trenu poželjeli ste samoj sebi mir, odmak od slave... I dobili ga. Imate li kratki savjet za sve nas: kako “plivati” u toj užurbanoj svakodnevici?

Imam nekoliko online tečajeva i programa s alatima za uspostavljanje takvog balansa. Svaki dan vodim meditaciju za svoje polaznike potaknuta vlastitim iskustvom, a i istraživanjima koja su pokazala da konstantno prakticiranje meditacije može pomoći tome da uspostavimo unutarnji mir. Meditacija i kontemplacije pomažu nam i da postanemo svjesniji užurbanosti i stresa, te identificirati što možemo i želimo promijeniti, i onda napraviti promjene.

Kako gledate danas na te dane?

Svatko od nas treba balans. Sve u prirodnom svijetu ima razdoblje aktivnosti i razdoblje odmora. Ja volim raditi, otkad znam za sebe ambiciozna sam, i kreativna energija zna me odvući u stanje u kojem ne stajem. U vrijeme najveće popularnosti to je bilo jako korisno - jer mogla sam bez problema izdržati i po tri koncerta dnevno. No taj tempo - a i presing slave koja je bila vrlo intenzivna - iscrpili su me i fizički i emotivno i mentalno, i trebao mi je odmak. No osim toga, bilo je to divno vrijeme. Svaki nastup, svaki cvijet koji su mi bacili iz publike na binu, svako pismo, i svaki zagrljaj, ostavili su veliki i lijepi trag u mom srcu. I sada, kad se sretnem s fanovima koji su sve to sa mnom proživjeli, osjetim tu vezu koju smo tada uspostavili. Neprocjenjivo iskustvo! Zahvalna sam do neba što sam to doživjela - i još uvijek doživljavam.

Glazba nikada nije izašla iz vašeg srca. Dobili ste ekskluzivnu pozivnicu iz Aspena, poznatog američkog skijališta u Coloradu. O čemu je riječ?

Generalni menadžer prekrasnog Ritz-Carltona u Aspenu je Saša Jaramaz, koji je bio moj veliki fan. Povezala nas je moja prijateljica koja često tamo odsjeda, i Saša me pozvao da održimo specijalni “meet the artist” event za goste kluba, i da kao uspješna glazbenica i life coach, održim prezentaciju za njegovu ekipu menadžera. Oduševila me njegova priča i njegov osobni uspjeh te sam zaista počašćena pozivom.

Kako doživljavate svaki novi susret s publikom?

Kao susret s ljudima s kojima dijelim nešto zajedničko. Publika me inspirira, motivira, uvijek se prvo pitam, zašto smo ovdje? Što nam danas treba? Svaki susret prilika je da jedni druge oplemenimo nečim lijepim.

image

Tatjana Matejaš ‘Tajči‘ 2014. u Zagrebu

Vedran Peteh/Cropix

Veselite se glazbi i domaćoj i stranoj. Raduje li vas pritom zaploviti različitim žanrovima?

Oduvijek sam slušala različite žanrove glazbe. Možda je to sindrom djeteta kojem je tata imao bend i ljetne gaže ne kojima su se svirale i domaće zabavne pjesme, i narodne, i američke country pjesme, talijanske i francuske. Oduvijek sam voljela i klasičnu glazbu, jazz i glazbu iz mjuzikla i filmova. Volim sve stilove, i pjevati i učiti. U New Yorku i Los Angelesu radila sam s profesoricama na klasičnom pjevanju i mjuziklu. Kad sam se doselila u Nashville, učila sam country stil (što zapravo uopće nije lako), a trenutačno vježbam jazz.

Divno vas je čuti i u glazbenom minimalizmu, primjerice, uz gitaru i uz veliki orkestar. Uživate li u tim različitostima?

Ono što je zajedničko tim različitostima je muziciranje. U svakoj kombinaciji uživam, ako je muziciranje fokus. Slušanje među glazbenicima, zajedničko muziciranje, a znati kad podržati glazbeno jedan drugog, a kad se maknuti ili stišati, komunicirati istu misao ili osjećaj uz dva ili šezdeset instrumenata, to je nešto zaista posebno. Svaka prilika da surađujem s glazbenicima koji to razumiju meni je čast i pravi užitak.

Koliko ste vezani uz svoj Zagreb? Je li za vas život na dva kontinenta trenutačno idealna opcija ?

Zagreb je moj dom - uvijek, i bez obzira na to što ne živim u njemu “full time”. Volim putovati, i kad si ostavim nekoliko dana za odmor nakon leta i promjene vremenskih zona, nije problem. U Americi su mi sinovi i sestra Sanja, u Zagrebu su mi majka i obitelj - kako bih se mogla odlučiti samo za jednu lokaciju? Volim doći u Zagreb i biti uz drage ljude, i drago mi je kad me pozovu da sudjelujem na eventima ili u medijima. Volim raditi s kreativnim, super profesionalnim i brižnim suradnicima. Prava divota!

U Americi imam izvrstan krug life coacheva, koji me potiče da radim na sebi i pomažem drugima, i publiku koju volim povesti u Hrvatsku na krstarenje i ponuditi im nezaboravno iskustvo - što je jedna od prednosti života na dva kontinenta.

Za ovogodišnji Zlatni Studio glazbeni producent Ante Gelo osmislio je poseban glazbeni koji ujedno najavljuje veliki povratak Tajči na domaću scenu.


Kako vidite suradnju s pjevačicom čije su pjesme zaludile publiku 90-ih, a i danas su itekako prepoznatljive?
Jako me veseli suradnja s Tajči! Surađivao sam s njom posljednjih godina sa Simfonijskim orkestrom, također smo svirali u New Yorku prije dva tjedna. Ona je uistinu jedna od naših najboljih pjevačica; iako je već 30 godina u Americi, veseli me kad nastupa u Hrvatskoj jer je ljudi naprosto obožavaju. Na Zlatnom Studiju radimo jedan opsežniji glazbeni broj, koji će objediniti i Ameriku i Hrvatsku, glazbenički prestižno i s neodoljivim pjesmama s oba kontinenta. Veseli me! Također, planiramo i koncerte po kazalištima u Hrvatskoj, vokal i gitara.
Njezine su pjesme ostale, a iako je nije bilo dugo na domaćoj glazbenoj sceni, ona je ipak tijekom godina ulagala u sebe u smislu usavršavanja vokala, i “savršen je materijal” za različite glazbene stilove. Je li ti u tom smislu izazov veći?
Jako je dobra, ima sjajnu karijeru u SAD-u, sad kad sam bio u New Yorku, pripremala je jednu mladu vokalisticu za “America’s got talent”.


Kako vidite vašu suradnju, s obzirom na to da Tajči ima namjeru izaći pred publiku i u glazbenom minimalizmu, ali i s velikim orkestrom?
Kao što sam rekao, planiramo u manjem sastavu koncerte po hrvatskim kazalištima.


Što je u njoj posebno što u današnje vrijeme može dati publici?
Pa gledajte, kad čovjek čuje opet “Dvije zvjezdice”, vrate ga u neke super dane, veliki su to bili hitovi u ono vrijeme i ostavili su dubok trag, nema tko ne zna “Hajde da ludujemo” i druge pjesme. Međutim, sve što je snimala u SAD-u također je nešto vrlo posebno, i treba ukazati na to. Na koncertu u Lisinskom svirali smo neke fenomenalne pjesme, neke su i njene, vrijedno je poslušati, iako su baš American Songbook.


Uz njezine domaće pjesme, čuli ste je kako pjeva i svjetske standarde. Je li osebujna u tom smislu?
Naravno, ipak uzmite u obzir da živi u SAD-u već preko 30 godina i živi od glazbe, tako da zna puno svjetskih standarda i donosi ih na svjetskoj razini. S orkestrom je bio poseban gušt svirati s njom, nadam se da ćemo realizirati planove i nastupe, veseli me.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:56