CRNO BIJELI SVIJET

Ovo su nova lica koja će u četvrtoj sezoni serije malo zakomplicirati živote Žaca i Žungula

Kroz 12 novih epizoda scenaristi i redatelji Kulenović i Mirković podsjetit će na trenutke koji su obilježili 1985. i 1986. godinu
Martina Mandek

Jedna od najpopularnijih domaćih serija “Crno-bijeli svijet” u svojoj se četvrtoj sezoni od ponedjeljka počinje emitirati na Prvom programu HTV-a, a kroz novih 12 epizoda scenaristi i redatelji Goran Kulenović i Igor Mirković podsjetit će na trenutke koji su obilježili 1985. i 1986. godinu.

Doba Milke Planinc

Naravno, sve se to isprepliće s pustolovinama glavnih i, gledateljima omiljenih, junaka, koji s napetošću prate seriju “Dinastija”, otvaraju se videoteke, priprema se za Univerzijadu, mnogo zgoda vezano je za kultni Radio 101, odnosno Omladinski radio. Cibona osvaja naslov europskog košarkaškog prvaka, a događa se i nuklearna havarija u Černobilu.

Dobro znanim junacima u novoj sezoni priključuje se i pet mladih glumica, koje će svojim ulogama itekako začiniti omiljenu seriju, a posebno živote Žaca (Karlo Maloča) i Žungula (Slavko Sobin).

LIDIJA PENIĆ-GRGAŠ (22)

image
Lidija Penić Grgaš

Mladoj zagrebačkoj glumici pripala je uloga zavodljive novinarke Suzi, a istog dana kad je bila audicija, Lidija je na Akademiji imala ispit iz Strindbergove “Gospođice Julije”.

- Radili smo na ispitu scenu gdje Julia zavodi Jeana, a s obzirom na to da sam bila zadnja na audiciji, scena koju sam morala odigrati je kad Suzi, voditeljica koja dolazi na Omladinski radio, flertuje s Nenom. Tako je gospođica Julia bila dobar uvod u audiciju - otkriva Lidija.

Sportski tip

Njezina Suzi na audiciji za posao zavela je Nenada i, naravno, prošla.

- S Darijem Pankerom i Nenom Suzi radi spačke po radiju, zafrkavaju se i odlična su ekipa. No, jedan dan Luna na radio dovede Žaca, i Suzi ga uskoro pozove na spoj i završe zajedno. No, Suzi zavodi i druge dečke, poput mladog Gopca, DJ Robija i druge - opisala je ukratko Lidija.

Studentica glume prvu je ulogu odigrala s 14 godina u filmu “Rođendan”, drugom dijelu HRT-ova omnibusa. Kako kaže, dosta je otvorena za sve stvari, a najveći joj je san snimiti film u ovim godinama.

- Ja sam iz jednog malog zagrebačkog kvarta Dubca i uglavnom sam trenirala razne sportove. Išla mi je atletika, pa sam prešla na odbojku, koja mi baš i nije išla. Mama mi je savjetovala, s obzirom na to da sam vrckava i kreativna, da odem u Dramski studio u Dubravi, i na prvom satu zaljubila sam se u glumu. Shvatila sam da se tu mogu igrati, biti slobodna, govoriti neku svoju istinu i možda ljudima promijeniti mišljenje - objašnjava Lidija.

MARTINA MANDEK (28)

image
Martina Mandek

Vinkovčanki Martini, uloga 16-godišnje Naide, koja dolazi iz jednog sela u Bosni, prva je ozbiljnija rola otkad je završila Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu.

- Naidin brat se sprijatelji sa Žacom, i jednom kod njega doma dovede Naidu, i oni se zaljube. Bilo je jako lijepo raditi na setu serije. Puno je nas, mladih glumica, ali kad imaš posao koji voliš na kapaljku, onda ti je genijalno sve. Zanimljiva mi je bila uloga. Naida je prilično čudna, ali mi je dobro sjela jer sam mogla skinuti bosanski naglasak, baš zbog studija. No, mislila sam: “Ajme, tek sam došla iz Bosne, uspjela se prebaciti na hrvatski jezik, ali druga uloga i već Bosanka” - smije se Martina. Prije “Crno-bijelog svijeta” manju je ulogu imala u seriji “Ko te šiša” i to u posljednjoj epizodi posljednje sezone, pa je, kako kaže u šali, uhvatila zadnji vlak.

Stanje na sceni

Da će postati glumica, Martina je oduvijek znala.

- U Vinkovcima sam išla na dramske radionice u kazalištu. No, nisam se mogla odlučiti čime bih se bavila, bih li bila odvjetnica, frizerka, doktorica, a gluma je podatna za to sve.

Trenutačno je stanje na glumačkoj sceni dosta loše, ali u posljednje se vrijeme ipak počelo nešto događati. Vidjet ćemo, no zaista bih voljela da me zadesi neka dobra predstava. Voljela bih biti u nekom ansamblu, da imam kazalište, jer jako volim kazalište, tu atmosferu, scenu. Življe je, drugačije. S druge strane, volim i film, snimanja i setove. Voljela bih se baviti i kazalištem i filmom, i mislim da je to moguće, ali je to dug i težak put, za koji bih voljela da se ostvari - zaključila je Martina.

IVANA GULIN (30)

image
Ivana Gulin

Šibenčanka Ivana pojavila se u u epizodnoj ulozi Žiletove (Slaven Došlo) sestre, još u trećoj sezoni “Crno-bijelog svijeta”.

- Nisam ni ime imala. Bila sam u posljednjoj epizodi i mislila sam da je to to, i da će to biti zadnja sezona. Srećom, počela se snimati četvrta sezona, i Goran Kulenović i Igor Mirković odlučili su se da će ipak raspisati moj lik. Vrlo sam im zahvalna na tome što sam dobila priliku surađivati na malo većoj ulozi. Žiletova sestra Bojana odlučila je doći iz Beograda i upisati Akademiju u Zagrebu. Tipična je novopečena glumica, i prate je stereotipni problemi mladih glumaca na Akademiji. Stalno ponavljamo neki tekst, u nekim smo monolozima i glumačkim problemima - kaže Ivana.

No, najveći joj je izazov prilikom snimanja bio srpski jezik.

- Imala sam kolege i suradnike koji su mi pomagali s naglascima, i nadam se da sam srpski dobro odradila. Anica Dobra bila je u većini mojih snimajućih dana, i zaista je predivna žena. Koliko god da su sa mnom prije snimanja prošli srpski, Anicu bih svako malo pitala kako se točno kaže nešto. Super je kad si mlad glumac na početku karijere da imaš kraj sebe iskusnije kolege koji su toliko spremni pomoći - naglašava Ivana.

“Crno-bijeli svijet” prvi joj je veći televizijski projekt, iako je i ranije glumila u serijama, poput “Počivali u miru”, a dosta je radila i u kazalištu. Lani je diplomirala glumu, a nakon studija, put ju je odveo u Dubrovnik, gdje trenutačno radi u kazalištu Marina Držića.

- Nedavno smo završili predstavu “Tramvaj zvan žudnja” u režiji Paola Tišljarića. Sada se odmaram, i nadam se da ćemo u idućoj sezoni moći normalno raditi. Ne mogu se zasad požaliti, nemam praznog hoda, i nadam se da će posla i prilika biti sve više.

Volim sve medije, sve ima svoje čari. Nešto što kazalište ima, film nema. Ali, jako volim biti ispred kamere, to me uzbuđuje. Kod filma najviše volim to što nema monotonije. Sa scene ideš na drugu, što nije slučaj u kazalištu, jer tamo si stalno na probama i vrtiš jedno te isto. Ali, u kazalištu imaš taj kontakt s publikom koji je neprocjenjiv, i niti jedna izvedba nije ista. Teško se odlučiti jer volim svoj posao u svakom smislu - objašnjava Ivana.

KORANA UGRINA (23)

image
Korana Ugrina

Uloga Korane pripala je mladoj glumici Korani Ugrini, koja je nastavila stopama svojih poznatih roditelja Ksenije Marinković i Kristijana Ugrine.

- Nešto sitno glumila sam u prvoj i drugoj sezoni, a dobila sam ulogu Korane jer me zvao redatelj Kulenović. Radila sam kao biljeterka u ZeKaeMu, on je došao do mene i kad sam mu otrgnula kartu na ulazu, rekao je da će me trebati u četvrtoj sezoni i otišao dalje. Ostala sam u čudu. To je bilo davno, i nekoliko mjeseci ništa nisam čula, a onda su me zvali i rekli da sam dobila ulogu Korane te kako će mi poslati scene. Korana je darkerica koja je išla sa Žacom u razred. Druži se uglavnom s dečkima. Vesela je, iako fizički tako ne izgleda. Voli raditi spačke - kratko je opisala Korana.

Automatski izbor

Prije “Crno-bijelog svijeta” Korana je glumila u filmu “Ljubav ili smrt”. Studirati glumu za Koranu bio je logičan slijed, s obzirom na to da su joj roditelji istaknuti glumci.

- Kod mene je išlo automatski, a brat se spasio i otišao je na programiranje. Odrastali smo u kazalištu, išli smo s roditeljima gledati predstave, probe, pa sam glumu prirodno zavoljela i krenula na dramsku radionicu. Imala sam faze kada sam razmišljala o produkciji, ali to je više bilo zato što su mi roditelji govorili da probam bilo što drugo, jer je gluma neizvjesan posao. Ali, naravno da su prihvatili kada sam im rekla da to želim. Dotad su probavali svim silama - prisjeća se Korana.

Kao glumica otvorena je za sve medije.

- Sve ovisi o projektu i o ljudima s kojima radiš. Trenutačno mi se možda više sviđa film, ali onda radim na nekoj predstavi pa mi je draže kazalište. Ne postoji nešto za što sam se opredjelila, a nisam niti u poziciji za to. Treba isprobavati. Želim što više iskustava, što bolje ekipe, sve isprobati - kaže Korana.

O zajedničkom projektu s roditeljima ne razmišlja, iako je s ocem lani radila dječje predstave.

- S predstavama na kraju nismo izašli zbog korone, jer smo ih trebali igrati po školama. S mamom sam isto nešto manje radila, a za veće stvari, vidjet ćemo - zaključila je Korana.

LUNA PILIĆ (23)

image
Luna Pilić

Splićanku Lunu uloga Bjanke gotovo da je sama potražila.

- Studirala sam u Zagrebu književnost i pokušavala upisati glumu, i u tom sam periodu išla na castinge. Kaja Šišmanović, koja u seriji glumi Unu, tada je radila jedan svoj film sa strane, i ja sam došla na casting, no njoj je trebala Zagrepčanka, i ja sam otpala zbog naglaska. Skoro dvije godine nakon toga pojavila se uloga Splićanke, i ona se sjetila mene i poslala mi materijal za casting, Ja sam to odradila i dobila ulogu Bjanke - otkriva Luna.

Bjanka je studentica, brucošica iz Splita, koja dolazi studirati tekstilni dizajn u Zagreb.

- Na koncertu Đavola Bjanka sreće fatalnog Žungula, i između njih se rodi jedna vrlo uzburkana ljubavna priča, s usponima i padovima, prepletanjima i raspletanjima, i razvija se u smjeru koji ne smijem otkriti - tajnovita je Luna.

Uz “Zagrebački ekvinocij”, film koji su mladi redatelji i glumci radili bez budžeta, Luni je ovo prvi profesionalni angažman. Nakon što je zavšila književnost u Zagrebu, glumu je upisala u Beogradu.

- Na drugoj sam godini studija. Super mi je ovdje, i super je ovdašnja škola glume, a ima i dosta hrvatsko-srpskih koprodukcija u posljednje vrijeme. Čak i jedan moj kolega s klase Stefan Jevtović taođer glumi u “Crno-bijelom svijetu”, Žacova prijatelja iz vojske, tako da se nadamo kako će biti još takvih projekata. Isprepliću mi se Zagreb i Beograd i profesionalno i privatno - rekla je Luna.

Trenutačno se, kaže, uči biti otvorena svim mogućim novim iskustvima.

- Studiram, nadam se da ću završiti faks i očekujem nove projekte, što god da mi život baci. Uvijek sam planirala unaprijed godinu, dvije, tri, i na kraju ništa ne ispadne tako, pa sada zato razmišljam kratkoročno - naglašava Luna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:09