EKSKLUZIVNI INTERVJU

Martin nam je pokazao svoje nikad viđene fotke iz djetinstva i otkrio: ‘Evo zašto obožavam gemišt!‘

Pobjednik ‘The Voicea‘ Martin Kosovec otvorio se u intervjuu za Jutarnji, a njegovi profesori i kolege poručuju: ‘Dečko je ljudina!‘

Martin Kosovec

 Dario Njavro/hrt/

Sve je zapravo počelo prije osamnaest godina, tatinim uspavankama.

- Kao bebu sam Martina uspavljivao čitanjem slikovnica i pjevanjem, to mu je bilo najdraže - sjeća se Mladen Kosovec, član orkestra Folklornog ansambla Lado u kojem svira harmoniku, gitaru i klarinet, te tradicionalne puhačke instrumente. A upravo je od svog tate 18-godišnji Martin Kosovec naslijedio ljubav prema glazbi, zahvaljujući kojoj je u subotu, 27. siječnja, premoćno pobijedio u HRT-ovom showu ‘The Voice‘. I to, zanimljivo, samo dan uoči rođendana velikog Ive Robića (28. siječnja 1923.), s kojim su Martina tijekom showa mnogi uspoređivali, kako zbog lakoće kojom izvodi zahtjevne pjesme, tako i zbog ljepote koju svojim glasom daruje publici.

image

Martin Kosovec i Ana Širić na proglašenju pobjednika

Screenshot/hrt/

U finalnoj emisiji Martin je ponovo otpjevao ‘My Way‘, čuvenu pjesmu Franka Sinatre koju je premijerno izveo na ‘blind‘ audiciji i koja je dosad skupila 860.000 pregleda, potom ‘Sjaj u tami‘ Massima Savića (koja je u trenutku dok ovo pišemo najgledaniji video u Hrvatskoj - prva u YouTube trendingu, zahvaljujući tome što je u 24 sata prikupila više od 230.000 pregleda), te ‘Još samo večeras‘ Drage Diklića i - zakucao.

Ili je to napravio još u prethodnim nastupima krčeći put do pobjedničkog trona izvedbama skladbi ‘I‘ll Never Fall in Love Again‘ Toma Jonesa (taj njegov nastup pregledan je više od 250.000 puta), pjesmom ‘Let‘s the Sunshine In‘ (što ju je izveo u duetu s Markom Vukićem i iz tima Dina Jelusića prešao u tim Vanna)? Je li prekretnica bio trenutak u kojem je, vođen Vanninim savjetima, ‘razvalio‘ pjevajući ‘Tvoja zemlja‘ Vice Vukova (video s ovim nastupom ima 678.000 pregleda), čime je dospio u trending? Ili je presudila Martinova izvedba pjesme ‘Unchained Melody‘ Righteous Brothers s kojom je također pokorio You Tube trending i zabilježio 407.000 pregleda?

Kako bilo, Martin Kosovec premoćno je pobijedio u showu ‘The Voice‘. Od ukupno 138 tisuća glasova, njih čak 88 tisuća otišlo je njemu. Pobjeda je to koja se ne preispituje po društvenim mrežama, dežurni komentatori, koji uvijek imaju nešto za primijetiti, ovog puta ostali su bez teksta. Martin je doslovno sve osvojio kako glasom, tako i svojim stavom, pristojnošću i skromnošću. Ili, kako je svom ‘učeniku‘ poručila njegova mentorica:

- Hvala ti što si, iza tog spektakularnog glasa koji se rađa jednom u 100 godina, ispao i spektakularan tip - kazala je Vanna četvrtom pobjedniku HRT-ovog showa ‘The Voice‘, koji je na ovom postolju tako naslijedio Ninu Kraljić, Ružu Janjiš i Vinka Čemeraša.

Što kaže Martin?

- Vrlo sam veseo, zahvalan sam svima koji su svoj glas dali meni - govori mladić koji je pobjedom u televizijskom spektaklu osigurao i ugovor s moćnom diskografskom kućom Universal Music.

- Sretan sam što ću surađivati s Universalom. Imam mnogo ideja i planova za budućnost. Mogu otkriti da bih svakako volio razvijati svoj zvuk u retro trendu i malo ga modernizirati - govori Martin.

Iz Universala kažu kako već imaju neke vizije koje će predstaviti pobjedniku showa, a ističu i kako ih jako veseli čuti njegove ideje.

- Zajednički ćemo kreirati singl koji će označiti diskografski početak njegove, vjerujemo, duge i uspješne glazbene karijere - poručuju iz Universala, podsjećajući kako je Martin sa svojih osamnaest godina bio jedan od najmlađih kandidata ove sezone ‘The Voice Hrvatska‘. Bez obzira na to, može se pohvaliti iskustvom raznih nastupa među kojima se posebno ističe međunarodni Blues festival u Memphisu gdje je sudjelovao sa samo trinaest godina. Te, 2019. godine Hrvatsku je, podsjetimo, predstavljao na najvećem svjetskom blues festivalu u Memphisu, gdje je u Ardent Studiju snimio vokal za ‘Keep the Blues Alive‘, pjesmu posvetu nagradi ‘Keeping the Blues Alive‘ koju je te godine Hrvatska i osvojila.

image

Martin Kosovec kao dijete

Privatni Album/

- Išao sam tamo zahvaljujući Pop-rock školi u Sisku i Borisu Hrepiću Hrepi. Bilo je lijepo - govori mladić koji je ljubav prema glazbi naslijedio od oca, a ujak ga je nagovorio da se prijavi na natjecanje.

– Dolazim iz glazbeno osviještene obitelji. Tata mi je glazbenik, mama Sanja ima uho za glazbu, a i ujak je amaterski glazbenik. Tata mi zna davati savjete, normalno da me je pohvalio nakon svega. No, između nas dvojice često zna biti pozitivno rivalstvo, znamo se nadmetati tko je bolji - napominje Martin, veliki obožavatelj glazbe Franka Sinatre, Toma Jonesa i Engelberta Humperdincka – čime se i istaknuo u nastupima – no navodi kako može pjevati gotovo sve žanrove te da su mu druga najveća ljubav zrakoplovi i automobili. Učenik je četvrtog razreda Zrakoplovne tehničke škole u Velikoj Gorici i odlučan je u namjeri pilotiranja svojim glazbenim avionom sve do vrha glazbenih top ljestvica.

image

Mama Sanja i Martin Kosovec

Privatni Album/

Martina su u televizijsko-glazbenom spektaklu mnogi proglasili najvećim ‘coolerom‘ ikad. Kako on na to gleda?

- Jesam li ja doista najveći ‘cooler‘ u The Voice Hrvatska, kako je to rekla moja mentorica Vanna? Ne znam. Ja puno ne filozofiram, a nisam sklon ni dramama. Dođem, otpjevam i to je to. Ipak, mislim da je malo prepotentno reći da sam ‘cool‘. Ne dira me previše stvari, osim prometa - tu sam kratak. Kada vozim imam kratki fitilj - uz smijeh otkriva veliki obožavatelj dobre glazbe.

- Privatno najviše slušam Rolling Stonese, Azru, Smak, EKV, Šarlu akrobata, Deep Purple, Led Zeppelin, The Who, The Beatles... - nabraja Martin, koji je, kako kaže njegov tata, počeo pjevati prije nego li je prohodao. Prije pobjede u showu The Voice Hrvatska Martin se okušao u ‘Zvjezdicama‘ i ‘Supertalentu‘ (gdje ga je očito zapamtila stroga članica žirija Martina Tomčić koja je na društvenim mrežama objavila kako je upravo za njega u polufinalnoj emisiji u kojoj je pobijedio emotivnog Sergeja Božića glasala čak dvadeset i tri puta). Formalno glazbeno obrazovanje Martin nema, ali je uzimao privatne satove kod profesora Bojana Pogrmilovića. Ti su se satovi itekako isplatili, jer Martinov je talent prepoznat i van granica Hrvatske. Obožavatelji showa ‘The Voice‘ od prve su prepoznali izvan serijski glas, pa su se komentarima na Martinovo pjevanje oglasili i ljudi iz Amerike, Vijetnama, sjeverne Europe pitajući se je li Hrvatska uopće svjesna što ima.

- Taj dečko ima nevjerojatan glas. Kada zatvorite oči i zanemarite kako izgleda, kada zaboravite na njegovu mladost, zvuči još bolje i puno, puno starije. Ostali kandidati su odlični ali ovaj mladić mora samo izaći na pozornicu, otvoriti usta, završiti pjesmu i to je to. Dečko je rođena zvijezda! - smatraju inozemni fanovi, kojima se Martin koji je pobjedu u televizijskom showu slavio, kako kaže, ‘do kraja, do jutra‘ također zahvaljuje.

Ali, kako kaže, sada je vrijeme za povratak u školske klupe, u koje se vratio u ponedjeljak. Profesori i učenici dočekali su ga s oduševljenjem i čestitkama, a premda je već pomalo i priželjkivao da se njegova svakodnevnica vrati u mirnije vode, to se još nije dogodilo.

image

Martin Kosovec s prijateljem

Privatni Album/

- U školi su povodom moje pobjede na ‘The Voiceu‘ organizirali i domjenak, pa smo svi skupa tako i proslavili. Ja možda i najmanje, jer telefon mi stalno zvoni, valjda će se to stišati za koji dan - kaže Martin koji je iz škole zbog nastupa na televiziji, uz razumijevanje razrednice i ostalih profesora, proteklih mjeseci dosta izostajao, no to će sada sve nadoknaditi. Martinovom povratku u njegov četvrti razred Zrakoplovne tehničke škole ‘Rudolf Perešin‘, razveselili su se i njegovi prijatelji iz razreda, jer, vele, sada će ponovo imati priliku prepisivati od njega na ispitima.

image

Martin Kosovec

/Dario Njavro/hrt

Simpatičnog maturanta njegovi profesori hvale, a njegova razrednica Anamarija Peroš je istaknula kako je on jedan od najboljih učenika u razredu. Martin je i predsjednik razreda i aktivno sudjeluje u Vijeću učenika, a osim toga je stipendist MORH-a.

- Naši učenici kroz treću i četvrtu godinu odrađuju praksu. MORH je primio osam maturanata, među kojima je i Martin. Praksa u MORH-u je najpoželjnija, upravo zbog stipendije. U samoj vojnoj bazi naši učenici rade na MiG-ovima i vojnim helikopterima, to je sigurno najzanimljivije mjesto za praksu - kažu u Martinovoj školi, čiji su profesori i đaci zdušno navijali za njega.

- Nas je osvojio čim je upisao prvi razred, a javnim nastupom i pjesmom osvojio je i gledatelje showa ‘The Voice‘, što dokazuje činjenica da je u finalu čak 88.504 glasova od ukupno 138.000 išlo baš njemu! Ta je pobjeda našem maturantu Martinu Kosovcu osim slave donijela i ugovor s diskografskom kućom Universal Music Group, koju u Hrvatskoj predstavlja Universal Music Hrvatska. Iako nam je žao što (samo privremeno, nadamo se), neće raditi u zrakoplovstvu želimo mu mnogo sreće u razradi ideja i planova za budućnost i jedva čekamo da snimi pjesmu za koju kaže da već zna kakva će biti, a mi ne sumnjamo da će biti izvrsna - stoji u objavi na službenim stranicama škole. Ispod te objave svoje mišljenje o Martinu dali su i njegovi profesori.

- Vidi se da pjeva iz srca i duše. Čime god se Martin u životu bude bavio, glazbom ili strukom (a može i oboje), neće pogriješiti - smatra Martinov nastavnik Stjepan Pripeljaš.

- Dečko je ljudina i nadam se da će takav i ostati nakon ove pompe koja ga prati - napisao je nastavnik Denis Kruhak na službenim stranicama škole koju pohađa mladić iz zagrebačkog naselja Špansko koji uvijek ističe kako je odrastao u Svetom Ivanu Zelini.

image

Martin Kosovec kao dječačić

Privatni Album/
image

Sestra Nika i Martin

Privatni Album/

- To je kraj poznat po dobrim vinima, odatle ide i moja ljubav prema gemištu - otkriva Martin koje mu je omiljeno piće.

Samog Martina, inače, mnogi nazivaju ‘starom dušom‘, a da previše ne griješe pokazuje i njegov minimalni angažman na društvenim mrežama. Na Instagramu tu i tamo još ponešto i objavi, ali na Facebooku se posljednji puta oglasio prije tri i pol godine.

- Ne zanima me to previše. Radije se s ljudima družim uživo - kaže Martin, koji razmišlja da po završetku škole upiše Studij novinarstva. Ne brinite, plan mu je da uz Studij svakako nastavi i pjevati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:12