VODITELJ I SCENARIST

Joško Lokas: ‘Druga sezona ‘Nestalih’ nastala je kroz profesionalno ludilo i inat 80 ljudi‘

‘Najbolje se osjećam u ulozi voditelja, a glumac, hvala, ne bih bio. Ima ih dovoljno‘, kaže Lokas s kojim smo pričali i o prekidu veze
Joško Lokas
 Boris Kovačev/Cropix

Razgovor s voditeljem, redateljem, scenaristom, producentom, teško je sve funkcije i nabrojiti, Joškom Lokasom odvijao se po samom njegovu dolasku u Rovinj, kamo je, u kratkoj stanci između montiranja druge sezone serije “Nestali” i snimanja nove sezone “Potjere”, stigao, ni više ni manje, kako bi sudjelovao u odbojkaškom kampu.

O brojnim aktualnim poslovnim projektima s velikim je entuzijazmom otvoreno govorio, a iskren je bio i na škakljivo novinarsko pitanje o svom trenutnom ljubavnom statusu iako je ovaj svestrani kreativac oduvijek volio privatni život staviti u drugi plan, a istaknuti poslovne uspjehe. Ispričao je Lokas i kako će izgledati njegovo radno ljeto, a dotakao se i prilično napornog i iscrpljujućeg snimanja “Nestalih” u vrletima Velebita, a i pitanja može li se očekivati treća sezona.

image
Bivši specijalac pomaže Navojcu na setu
Ronald Goršić /Cropix

Upravo ste stigli u Rovinj, gdje već drugu godinu sudjelujete u odbojkaškom kampu. Koja je vaša uloga tamo i kakva je vaša poveznica s odbojkom?

- Taman parkiram u Amarinu, gdje se već drugu godinu održava Provolley kamp. Odlična prilika za osnovnoškolce i nešto starije da nauče, izoštre i poboljšaju svoju odbojkašku vještinu. Moja poveznica s odbojkom je velika.

Osim sina Tome, koji je dugi niz godina bio u odbojci, moja sestra Ana udana je za bivšeg profesionalnog odbojkaša, a danas člana stožera reprezentacije Hrvatske, Tomislava Ćoškovića, koji je napravio zavidnu karijeru igrajući odbojku skoro pa po cijelom svijetu, a koji evo sad ima vremena i za najmlađe kako bi sa svojom ekipom profesionalaca, a tu su, odmah uz Tomislava, Tamara Sušić, Damir Hrelja, Gordana Tomić, Željko Nojić, Željko Bradarić, Bernarda Brčić, Marko Lončar, Romano Rilović, Anamarija Kezerić, Josip Marić, a posebno mi je drago spomenuti velikog stručnjaka dr. Stanislava Peharca. Cijela ekipa približava taj svijet što većem broju mladih ljudi.

Slobodno možemo reći da se odbojka vraća u hrvatski sport jer, nakon dugo godina, evo ove godine idu na EP, koje uskoro i počinje. Moja uloga nije velika. Jedno poslijepodne, umjesto treninga, osmišljavam igre kako bi se dodatno razvijao natjecateljski duh, ali i zajedništvo. Danas je veliki izazov jer je u kampu 110 klinaca i desetak trenera, tako da se nadam da će biti zabavno.

image
Joško Lokas
Boris Kovačev/Cropix

Nedavno se naširoko pisalo o vašem prekidu s Jelenom Katarinom Kapom. U kakvim ste odnosima ostali i što je presudilo kraju veze?

- Znao sam da je pitanje o poslu samo ‘navlakuša’ (smijeh). Ali potvrdit ću ono što je Jelena u dogovoru sa mnom objavila na svom, ako se ne varam, Instagram profilu. Oboje smo super i velika smo podrška jedno drugome u onome što radimo, a da budem iskren, nakon Rovinja idem odmah u Zagreb kako bih nastavio snimati ‘Potjeru’ i prisustvovati montaži s redateljem Kristijanom Milićem i montažerom Veljkom Segarićem.

Ok. Hajdemo onda o poslu. U ogromnom ste poslu oko montiranja druge sezone “Nestalih”. Koliko ste zadovoljni snimljenim materijalom i koja je posebnost ove sezone u odnosu na prvu?

- Pa da budem iskren, zahvaljujući profesionalcima koje je okupila Clinica studio (Domagoj Jović, Vedran Kasap i Ozana Ursić) druga sezona ‘Nestalih’ samo je kroz veliko profesionalno ludilo i inat cijele ekipe, koju su vodili redatelj Kristijan Milić i direktor fotografije Mirko Pivčević, mogla biti snimljena. Svi glumci bili su odlično pripremljeni, a cijela ekipa, a bilo nas je gotovo svaki dan 80-ak na obroncima, radila je kao savršen stroj s obzirom na planiranu veliku količinu materijala koja je morala biti snimljena.

Bilo je puno teže nego prošle godine što se tiče samog snimanja jer smo krenuli dvadesetak dana ranije, pa smo imali potpuno nestabilno vrijeme iz kadra u kadar, a da ne govorim da smo se navečer pokrivali s dvije deke i u rano jutro odlazili u zimskim jaknama na snimanje, a vraćali se u kratkim hlačama oko 18:30. Ali, s druge strane, logistički smo bili posloženiji jer smo se pripremili za jako težak teren.

Posebnost je ove sezone što naša šestorka ima člana više. S njima je u bijegu Snježana, koju tumači izvrsna osječka glumica Sandra Lončarić, a ono teže po naše glavne junake i junakinju jest to što su se u prvoj sezoni lako skrivali na prostoru Krajine jer nitko nije znao da su tamo, a u ovoj svi znaju da su tu, tako da oni koji su lovili zločinca sada postaju lovina. Pritisnuti vremenom pokušavaju preživjeti i dokopati se položaja HV-a jer je u tijeku vojno-redarstvena akcija Oluja.

Kad bi se “Nestali” trebali naći na programu?

- O tome uvijek odlučuje HRT, tako da iskreno ne znam kada smo planirani, ali u novoj sezoni smo svakako.

Možete li ispričati koju anegdotu sa snimanja ili općenito o samom stvaranju druge sezone i što ju je najviše obilježilo?

- Osim poskoka, o kojima smo razgovarali i s vašom kolegicom Tinom Premec, kojih je ove godine bilo more, puno je više scena nego prve sezone, puno više statista sa zadatkom, veća ekipa i još konkretnije uloge pored naše šestorke i sad već biram riječi kako ne bih otkrio previše. Zato stajem u nadi da ćete razumjeti.

Dogovoreno. Imate li već spreman scenarij i za treću sezonu?

- Iskreno ima još puno priča koje nismo obradili, ali se ne zanosimo idejom treće sezone sve dok ne napravimo ovu. Bez obzira na to što ekipa koja je sudjelovala na snimanju druge sezone već zna kako bi trebala izgledati neka potencijalna treća sezona, mislim da je poštenije završiti ovu i onda korak po korak dalje.

image
Ronald Goršić /cropix

Istovremeno s montiranjem i postprodukcijom snimate i novu sezonu “Potjere”. Kako teče snimanje? Ima li natjecatelja koje biste posebno istaknuli i koliko možete otkriti o onome što očekuje gledatelje u tom omiljenom kvizu?

- Počeli smo sa snimanjem devete sezone ‘Potjere’ i odmah moram otkriti da smo osvježili studio novim scenografskim elementima, ali ništa što bi narušilo samu osnovnu ideju kviza, a to su pitanja i odgovori za naše buduće natjecatelje i našu veliku četvorku lovaca. Gledatelje već od samog početka očekuju jako napete emisije s nepredvidljivim krajem. U svakom slučaju, radujem se svakoj sekundi koju trebamo snimiti jer radim sa stvarno najboljom kvizaškom ekipom na svijetu.

Dio ste i event agencije. Kako uopće agencija djeluje u ovo nesigurno doba korone i s kakvim se sve problemima suočava upravo ta grana, s obzirom na to da se pomalo vraćaju i koncerti, predstave i općenito društveni život?

- Jako mi je drago da ste spomenuli DD Produkciju, event agenciju u koju su me pozvali da im se pridružim pokojni redatelj Dalibor Sokolić i Mislav Donaj. Event industrija među najpogođenijim je granama covidom-19, a o tome se vrlo malo javno govori. Borimo se, a da ni sam ne znam kako.

Nemoguća je misija baviti se nečim što je originalno zamišljeno kao druženje, a najbolja varijanta toga u proteklih godinu dana bile su online presice. Situacija se malo poboljšava, ali bez potpunog ukidanja mjera sve je ovo krpanje od onoga kako eventi u stvarnosti moraju izgledati. Nadam se da će i tome uskoro doći kraj i da ćemo bez ikakvih ograničenja moći nastaviti raditi.

Hoćete li uopće naći ovog ljeta vremena za odmor i kako ćete ga provesti?

- Ove godine vrlo malo, i to mi je žao jer sam se nadao da ću s klincima kao i svake godine provesti jako puno vremena. A ništa, morat ćemo dodati sadržaja kako bismo malo intenzivirali zajednički odmor.

Koje projekte spremate za jesen, nakon što završite sve ovo što je aktualno?

- Vučemo paralelno realizacije postojećih i stvaranje novih jer to je proces. Morate uvijek biti spremni za dalje.

Postoji li neka grana TV industrije u kojoj biste se željeli okušati, s obzirom na to da ste se već našli u gotovo svim ulogama?

- Ako je televizija u pitanju, i dalje se najbolje osjećam u ulozi voditelja kvizova, a što se igranog dijela tiče, u naručje nam stiže sve više priča koje zaslužuju pažnju pa se nadam da ćemo neke od njih i realizirati.

Razmišljate li možda i o glumi?

- Ne, hvala. Imamo jako puno odličnih glumaca i samo se nadam da ću s većinom surađivati ovako kako sam s nevjerojatnom glumačkom ekipom ‘Nestalih’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 19:49