Crni petak

Prilika koja se ne propušta: Zgrabi 10 posto popusta na solarne elektrane!

Uz deset posto popusta period povrata investicije nikad nije bio kraći
 Ustupljena fotografija

Broj kućnih solarnih elektrana u posljednje se tri godine u Hrvatskoj gotovo upeterostručio te ih danas brojimo više od pet tisuća. No, ta će brojka rasti sve više, a na to će sigurno utjecati i Black Friday popusti koji stižu s bljeskom sunčeve svjetlosti!

Naime, Energia Naturalis nudi 10 posto popusta na sve solarne elektrane s kojima ne samo da ćete uštedjeti, već ćete i doprinijeti očuvanju okoliša. Ova prilika je ograničena, stoga je ne propustite za ulazak u svijet solarnih inovacija po najpovoljnijim uvjetima, a u nastavku teksta otkrijte pet razloga zašto biste baš ENNA-u trebali uzeti kao svog distributera.

„Ključ u ruke“

ENNA svojim kupcima nudi kompletnu uslugu „Ključ u ruke“ bez skrivenih dodatnih troškova. Iako većina tvrtki na tržištu tvrdi da nudi uslugu "ključ u ruke", što bi za kupca trebalo značiti da nema nikakve brige oko procesa postavljanja elektrane na krov, poput dokumentacije i instalacije, gotovo nitko to stvarno ne održi. Najčešći oblik je reklamiranje usluge „ključ u ruke“ bez zamjene dvosmjernog brojila, iako ključ u ruke podrazumijeva da odrađuju kompletan postupak u i za ime kupca. Navedena zamjena, osim što košta kupca od 300 do 500 eura, zahtijeva i prikupljanje dokumentacije, odlaske u HEP, komunikaciju i papirologiju. Provjerite sadrži li ponuda koju imate "zamjenu brojila" te pitajte tvrtku od koje planirate kupiti elektranu imaju li to u cijeni.

Koriste mikroinvertere

Iako gotovi svi na tržištu tvrde da prodaju najmoderniju i najkvalitetniju opremu, gotovo nitko kupcima ne nudi solarne elektrane koje za svoj rad koriste moderne i kvalitetnije mirkoinvertere, već većinom kupcima nude zastarjelu i znatno jeftiniju opremu poput invertera. Iako će takva ponuda na prvi pogled biti jeftinija i stoga kupcu privlačnija, ona zapravo sadrži manje kvalitetnu opremu koja će utjecati na manju proizvodnost solarne elektrane u idućih 30-ak godina, ali i, ono najvažnije, otežati kupcu dodatne mogućnosti poput jednostavne nadogradnje elektrane kad za to dođe potreba i vrijeme. Solarne elektrane koje koriste opremu poput invertera često su jeftinije, ali ujedno i manje učinkovite te ih je teže i skuplje nadograditi. Solarni paneli mogu potrajati i više od 30 godina, stoga je važno pronaći sustav koji će pružiti optimalne performanse na duži rok.

Kompatibilnost s baterijama

Za nekoliko godina može se očekivati značajna promjena na domaćem tržištu solara. Naime, u Hrvatskoj je do kraja 2025. na snazi sustav netiranja (prebijanja) električne energije koju kućanstvo sa solarnom elektranom proizvede i potroši unutar jednog mjeseca. No, u nekim zemljama već su na snazi značajne razlike u cijeni isporučene i primljene struje. Primjerice, u Njemačkoj je taj omjer 1:8, odnosno cijena po kojoj kućanstvo kupuje električnu energiju je osam puta veća od one po kojoj predaje energiju u mrežu. Stoga raste važnost baterija za solarne elektrane. Tehnologija je već sada dostupna, no nisu svi sustavi, odnosno elektrane spremni za implementaciju.

U prednosti će biti svi oni koji imaju elektrane kompatibilne sa sustavima pohrane energije. Energia naturalis već sada ugrađuje opremu s mikroinverterima koja je kompatibilna s nadogradnjom baterijskog skladišta, za razliku od elektrana s jeftinijem, ali nekomplatibilnim inverterom.

Osiguranje i jamstvo

Mnogi kupci prilikom odabira solarne elektrane promatraju cijenu kao glavni element ponude, često zanemarujući jamstva, osiguranja i kvalitetu opreme koja se montira na krov njihove kuće. Već prilikom prvih problema, jasno je kako odluka o kupnji jeftinije elektrane nije uvijek i najisplativije rješenje. U slučaju oluje, tuče ili potresa, svi kupci solarnih elektrana tvrtke ENNA Opskrbe mogu mirno spavati. Solarne elektrane ENNA-e osigurane su od oštećenja u slučaju potresa, nevremena, tuče i sličnih neprilika. Tvrtka svojim kupcima nudi 25 godina jamstva na pojedine dijelove elektrane, kao i osiguranje u trajanju od 10 godina koja pokriva i oštećenja nastala od nevremena i potresa.

I trajanje jamstva vrlo je važno prilikom odabira i kupnje solarne elektrane, no jednako je bitno i tko stoji iza navedenog jamstva. Jamstvo na solarne elektrane izdaje proizvođač panela koji se u pravilu nalazi izvan Hrvatske, često na drugom kontinentu, a tvrtka prodavatelj to jamstvo prenosi kupcu. Pojednostavljeno, ako se dogodi neki kvar na elektrani, kupac se obraća onome od koga je solarnu elektranu kupio – tvrtki u Republici Hrvatskoj, a ta tvrtka onda u njegovo ime nastavlja komunikaciju sa samim proizvođačem. Stoga, kada vlasnik elektrane odabire tvrtku koja će pružiti jamstvo, vrlo je važno obratiti pažnju na financijsku stabilnost. Tvrtke koje su financijski stabilne i imaju dugogodišnje iskustvo imaju veću vjerojatnost da će biti u mogućnosti ispuniti svoja jamstva.

Stručna i dostupna korisnička služba

Prilikom odabira vrlo je važno posavjetovati se s nekim sa znanjem i iskustvom o elektranama da ne biste pogriješili prilikom ugradnje. Iznimno je bitno da se možete u svakom trenutku osloniti na korisničku podršku. ENNA Opskrba kao vodeća tvrtka u Hrvatskoj po broju instaliranih solarnih elektrana, pokazala se kao iskusna i pouzdana, posebice zbog svoje službe za korisnike koja je uvijek na raspolaganju. Njihov besplatni info telefon 0800 6622 pomoći će vam sa savjetovanjem ako se tek upuštate u projekt investicije u solarno napajanje, ali i ako se susretnete s nekim problemom kao postojeći korisnik. Tvrtka kontinuirano prati rad elektrane i nakon puštanja kako bi svaki korisnik dobio maksimum od uloženog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:44