DAN PLANETA

Ovom akcijom u Udruzi Sunce želljeli su kod građana razviti svijest o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja

Učenici razmjenjuju stvari

 

 Nikola Vilic/ Cropix

Jako smo zadovoljni odazivom škola i vrtića koji su posjetili Sajam razmjene! Posjetilo nas je ukupno 160 djece iz vrtića Pahuljica (Dječji vrtić Marjan), Crvenkapica (DV Marjan) i Koralj (FV Marjan) te škola Skalice i Žnjan-Pazdigrad, kaže nam Lina Vuletić iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Povodom Dana planeta Zemlje Udruga Sunce u ponedjeljak je organizirala Sajam razmjene korištenih predmeta u školskom botaničkom vrtu Osnovne škole Skalice za učenike, nastavnike i sve zainteresirane građane Splita.

image

Lina Vuletić iz Udruge Sunce

Nikola Vilic/ Cropix

- Razmjena je prošla također uspješno, na 7 školskih klupa se nudio velik izbor dječjih knjiga, dječje odjeće, nakita, ukrasa i igrački. Sunčan i vruć dan nas nije pokolebao, a radi odličnog odaziva i pohvala učenika, nastavnica i odgojiteljica ćemo svakako ovaj događaj ponoviti u skoroj budućnosti, prije Dana planeta Zemlje iduće godine – kazala je Lina Vuletić.

image

Volonterke Udruge Sunce na Sajmu razmjene



Nikola Vilic/ Cropix
image

Volonterke Udruge Sunce na Sajmu razmjene


Nikola Vilic/ Cropix

Cilj ove akcije bila je besplatna razmjena korištenih predmeta za druge predmete. “Ovom vrstom razmjene želimo kod građana razviti svijest o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja. Zato molimo građane da na Sajam donesu samo one predmete koje namjeravaju zamijeniti”, naveli su iz Udruge Sunce najavljujući Sajam razmjene.

image

Sajam razmjene


Nikola Vilic/ Cropix
image

Razni predmeti za razmjenu

Nikola Vilic/ Cropix
image

Predmeti za razmjenu

Nikola Vilic/ Cropix

Udruga Sunce je prošle godine organizirala Božićni swap sajam u Trogiru u okviru projekta Plastic Smart Cities Croatia, a imao je jako dobar odaziv među Trogiranima pa su odlučili ponoviti ga i u Splitu.

image

Miranda Šimac, Lina Vuletić i Margita Radman

Nikola Vilic/ Cropix
image

Sajam razmjene

Nikola Vilic/ Cropix

Spomenimo i kako je vrt OŠ Skalice kroz projekt “Školski botanički vrt mediteranskog bilja” nedavno uređen prema načelima permakulturnog dizajna, zbog čega je prvi takav vrt na području grada Splita. Mladi volonteri iz udruge Sunce s projektnim partnerom udrugom Permakultura Dalmacija te učenicima i nastavnicama Osnovne škole Skalice realizirali su prošle godine uređenje školskog botaničkog vrta.

image

Sajam razmjene u vrtu škole Skalice

Nikola Vilic/ Cropix

Dodajmo i kako je u Rezoluciji Europskog parlamenta od 10. veljače 2021. o novom akcijskom planu za kružno gospodarstvo navedeno kako se prema procjenama Europske agencije za okoliš (EEA) količina kupljene odjeće po osobi u EU-u povećala između 1996. i 2012. za 40 %, a istodobno se više od 30 % odjeće u ormarima u Europi nije koristilo barem godinu dana. Osim toga, jednom kad se ta odjeća odbaci, više se od polovice ne reciklira, već završi u miješanom komunalnom otpadu i potom se šalje u spalionice ili na odlagalište.

Parlament pozdravlja novi akcijski plan Europske komisije za kružno gospodarstvo te ističe kako je kružno gospodarstvo, u kombinaciji s ciljem nulte stope onečišćenja za netoksični okoliš, ključ smanjenja sveukupnog utjecaja europske proizvodnje i potrošnje na okoliš ostajući unutar granica planeta i štiteći zdravlje ljudi, uz istovremeno osiguranje konkurentnog i inovativnog gospodarstva.

Parlament poziva Komisiju da kao obvezujuće ciljeve EU-a do 2030. predloži značajno smanjenje materijalnog otiska EU-a i otiska potrošnje te njihovo vraćanje unutar granica planeta do 2050. te da iskoristi primjere najambicioznijih država članica pritom uzimajući u obzir različita polazišta i kapacitete država članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:17