SAJAM RAZMJENE

Udruga Sunce organizira u ponedjeljak 25. travnja Sajam razmjene korištenih predmeta u školskom botaničkom vrtu OŠ Skalice u Splitu

Sajam razmjene

 Udruga Sunce

Iskoristimo proljetno čišćenje kao savršenu priliku za razmjenjivanje svega što nam više ne treba, poručuje Lina Vuletić iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, koja povodom Dana planeta Zemlje u ponedjeljak 25. travnja od 11 do 14 sati organizira Sajam razmjene korištenih predmeta u školskom botaničkom vrtu Osnovne škole Skalice za učenike, nastavnike i sve zainteresirane građane Splita.

- Podržavamo svaku akciju koja pridonosi očuvanju okoliša i rado u njoj sudjelujemo. Učitelji puno rade na ekološkoj osviještenosti i recikliranju kroz razne školske aktivnosti, kao i u školskom botaničkom vrtu mediteranskog bilja. Učenici i učitelji su oduševljeni Sajmom razmjene i raduju se ponedjeljku – izjavio je Leo Botica, ravnatelj Osnovne škole Skalice.

image

Ravnatelj OŠ Skalice Leo Botica, profesorica likovnog Ana Kaštelan i predsjednik udruge Permakultura Dalmacija Marin Kanajet u školskom vrtu

Duje Klaric/Cropix

Kako pojašnjavaju u Udruzi Sunce, cilj Sajma je besplatna razmjena korištenih predmeta za druge predmete. “Ovom vrstom razmjene želimo kod građana razviti svijest o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja. Zato molimo građane da na Sajam donesu samo one predmete koje namjeravaju zamijeniti”, ističu.

Naveli su i pravila Sajma razmjene:

• ponesite do 3 dobro očuvana predmeta (čista i ispravna, bez mrlja, kvarova…) koji mogu poslužiti drugima (knjige, ukrasi, nakit, modni dodaci, igračke, odjeća…)

• ponesite vlastite višekratne vrećice

• svoje predmete zamijenite za bonove na info-pultu

• odaberite predmete koji želite ponijeti sa sobom na izložbenim stolovima i zamijenite za bonove

• odabrane predmete ponesite kući.

image

Školski botanički vrt mediteranskog bilja na Skalicama

Duje Klaric/Cropix

Također podsjećaju kako je vrt OŠ Skalice kroz projekt "Školski botanički vrt mediteranskog bilja" nedavno uređen prema načelima permakulturnog dizajna, zbog čega je prvi takav vrt na području grada Splita. Mladi volonteri iz Udruge Sunce s projektnim partnerom Udrugom Permakultura Dalmacija te učenicima i nastavnicama Osnovne škole Skalice realizirali su uređenje školskog botaničkog vrta prošle godine.

image

Lina Vuletić

Jakov Prkic/Cropix

- Udruga Sunce koristi događanja i aktivnosti poput ovoga Sajma razmjene kao primjer što ovaj vrt može biti - korak pri podizanju svijesti učenika, lokalne zajednice i građana Splita o pitanjima održivog razvoja i solidarnosti – naglasila je Lina Vuletić.

Sajam razmjene nije novitet za Udrugu Sunce. Ističu i kako je prošlogodišnji Božićni swap sajam u Trogiru u okviru projekta Plastic Smart Cities Croatia imao jako dobar odaziv među Trogiranima pa su odlučili ponoviti ga i u Splitu.

“Ovim putem pozivamo sve građane da se uključe u Sajam razmjene i doprinesu obilježavanju Dana planeta Zemlje 2022. godine!”, pozivaju iz Udruge Sunce.

image

Sajam razmjene

Udruga Sunce

Spomenimo kako Međunarodni panel za resurse u svojem izvješću „Izgledi u pogledu globalnih resursa za 2019.” procjenjuje da je polovina ukupnih emisija stakleničkih plinova i više od 90 % gubitka biološke raznolikosti i nestašice vode posljedica vađenja i prerade resursa. To je istaknuto i u Rezoluciji Europskog parlamenta od 10. veljače 2021. o novom akcijskom planu za kružno gospodarstvo, a naglašeno je i kako se u globalnom gospodarstvu iskorištavaju resursi koji 1,5 puta premašuju kapacitete planeta i da bi nam već sada trebali 3 planeta da svi troše koliko i prosječan građanin EU-a. Stoga bi znatno smanjenje sveukupnog iskorištavanja prirodnih resursa i proizvodnje otpada trebao biti krajnji cilj kružnoga gospodarstva.

U toj je rezoluciji navedeno i kako se prema procjenama Europske agencije za okoliš (EEA) količina kupljene odjeće po osobi u EU-u povećala između 1996. i 2012. za 40 %, a istodobno se više od 30 % odjeće u ormarima u Europi nije koristilo barem godinu dana. Osim toga, jednom kad se ta odjeća odbaci, više se od polovice ne reciklira, već završi u miješanom komunalnom otpadu i potom se šalje u spalionice ili na odlagalište.

Parlament pozdravlja novi akcijski plan Europske komisije za kružno gospodarstvo; ističe činjenicu da je kružno gospodarstvo, u kombinaciji s ciljem nulte stope onečišćenja za netoksični okoliš, ključ smanjenja sveukupnog utjecaja europske proizvodnje i potrošnje na okoliš ostajući unutar granica planeta i štiteći zdravlje ljudi, uz istovremeno osiguranje konkurentnog i inovativnog gospodarstva; te naglašava golemi doprinos koji kružno gospodarstvo može dati u postizanju ciljeva Pariškog sporazuma i Konvencije o biološkoj raznolikosti te UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:30