OPASAN ŽIVOT

Primijećeno je čak 14 mladunaca, no i dalje ove životinje ubijamo brže nego se njihov broj stigne dovoljno povećati
Sjevernoatlantski kitovi tijekom parenja
 Barrett & Mackay/All Canada Photos/Profimedia

Organizacije za zaštitu divljih životinja na Floridi izvijestile su da je na jugoistoku SAD-a zamijećen "ohrabrujuć" broj kritično ugroženih sjevernoatlantskih kitova, uključujući i najmanje 14 mladunaca, od kojih su tri prvorođenci, piše Guardian.

Kitovi su tijekom ove zime viđeni već 65 puta, izvijestila je u svom najnovijem biltenu od četvrtka državna komisija za zaštitu riba i divljih životinja na Floridi.

U petak je Nacionalna uprava za oceanografiju i atmosferu (NOOA) izvijestila da su primijetili ženku kita po imenu Champagne i njezinog novorođenog mladunca ispred otoka Amelia na Floridi. Champagne (12) je bila jedna od tri novopečene majke zabilježene ove sezone. Ostale ženke s novim mladuncima, Infinity i Catalogue # 3720 (kojoj još nije odabrano neko drugo ime) stare su 19, odnosno 14 godina.

S obzirom na 11 novozabilježenih mladunaca, organizacija za zaštitu životinja Defenders of Wildlife kaže da je ovo jedna od najboljih sezona za ove kitove.

No Jane Davenport, odvjetnica organizacije, upozorava da je kod ovih kitova od 2017. godine zabilježen velik broj smrtnih slučajeva, s 32 potvrđene smrti u vodama SAD-a i Kanade, kao i 14 ozbiljnih, po život opasnih ozljeda.

"Iako je velik broj novih mladunaca ohrabrujuć znak, kontinuirane prijetnje kojima su kitovi izloženi znače da moramo udvostručiti napore kako bismo zaštitili ove ranjive mladunce i njihove majke", rekla je Davenport.

„Ovi su kitovi svakodnevno suočeni s opasnošću od ribarskih mreža i užadi te brzih plovila, što je uzrokovalo smrt više od 200 kitova samo u posljednjem desetljeću. Ubijamo ove kitove mnogo brže nego što se oni mogu razmnožiti. Moramo brzo učiniti nešto u vezi s tim jer ponestaje nam vremena da spasimo vrstu od izumiranja."

Prema FWC-u, starost kitova uočenih ove zime kreće se od jedne do 47 godina. Većina kitova koja se može vidjeti u ovo doba godine, primijećena je u vodama Atlantskog oceana od Sjeverne Karoline do Floride.

Katalog svih 766 kitova zabilježenih od 1935. godine čuva i ažurira akvarij New England u Bostonu. Prema organizaciji Defenders of Wildlife, znanstvenici su procijenili da je na kraju 2019. godine bilo živo oko 356 kitova. Od toga je odraslih ženki bilo manje od 70.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:45