PLAVI KITOVI

Najvećim životinjama na planeti opet prijeti opasnost: ‘Nakon takvih incidenata umiru‘

Ove veličanstvene životinje svaki dan bore se s čak 1000 plovila koja ulaze u njihovo prirodno stanište na južnom dijelu Tihog oceana
plavi kit
 Hiroya Minakuchi/Minden Pictures/Profimedia

Plavi kit, najveći sisavac koji je ikad živio na Zemlji, ugrožen je zbog sve većeg broja brodova u jednom od njegovih glavnih hranilišta u čileanskoj Patagoniji, otkrilo je novo istraživanje.

Kako je objavio znanstveni časopis Nature, kitovi se svaki dan moraju boriti s čak 1000 plovila koja ulaze u njihovo prirodno stanište na južnom dijelu Tihog oceana.

Znanstvenici koji su istraživali obrasce hranjenja najvećih kitova u svijetu otkrili su da čak 83 posto brodova koji plove spomenutim kritičnim područjem sjeverne Patagonije pripada industriji uzgoja lososa.

Iako se plavi kit, koji može težiti i do 150 tona te doseći dužinu od čak 30 metara, masovno vraća u antarktičke vode, i dalje je ugrožen, a u prošlom stoljeću zbog masovnog industrijskog kitolova bio je na rubu izumiranja.

Čileanska ribarska služba Sernapesca putem satelita prati kretanje plavih kitova, ali i brodski promet, što im omogućuje precizno utvrđivanje lokacija na kojima bi se ove veličanstvene životinje i čovjek mogli sudariti.

- Znamo gdje su kitovi i vrlo smo svjesni da je njihova ukupna populacija na ovom području vrlo niska. Prema našem istraživanju, riječ je o između 200 i 700 jedinki. Svaki incident, tj. sudar, koji rezultira smrću ovih životinja predstavlja stvarnu prijetnju njihovu očuvanju - upozorava istraživač Luis Bedriñana-Romano, a prenosi The Guardian.

Rodrigo Hucke-Gaete, vođa projekta i koautor studije, objašnjava kako plavi kit ulaže veliku količinu energije kako bi pronašao i konzumirao svoju glavnu hranu - kril - planktonske rakove iz reda Malacostraca.

- Naša terenska istraživanja pokazuju da su kitovi najugroženiji noću, kad dolaze što bliže površini kako bi došli do hrane. Upravo tad im prijeti najveća opasnost od sudara s brodovima - rekao je Hucke-Gaete.

Znanstvenici pozivaju ribare da u suradnji s njima uspostave zaštitne mjere kako bi se izbjegli fatalni incidenti plavih kitova koji su već stradavali u sudarima 2009., 2014. i 2017., a slučajevi njihova uginuća zbog zapleta u mreže na farmama za uzgoj lososa zabilježeni su 2007. i 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:34