RIZNICA ZNANJA

TikTok učilica za sve uzraste: Znaš li što sve možeš naučiti na ovoj platformi?

Zamisli djelatnost koja te zanima i odmah je upiši u TikTok tražilicu

Ilustrativna fotografija

 Crew Media/Crew Media

Društvene mreže postale su novi globalni kontinent na kojemu se svaki dan probudimo i pronalazimo izvore trendova, ali još bitnije, pronalazimo izvore znanja i vještina.

Prva među svima, TikTok je platforma koja je još 2020. godine pokrenula hashtag #LearnOnTikTok, koji trenutno broji preko 360 milijardi pregleda. Hashtag je dio kampanje nastale u vrijeme pandemije COVID-19, kada se svijet suočio s najvećom kućnom izolacijom. TikTok je tada uložio preko 50 milijuna dolara u Fond za kreativno učenje. Primarna zadaća je bila promocija obrazovnog sadržaja na cijeloj platformi u kojoj su sudjelovale brojne svjetski poznate osobe, muzeji, sveučilišta kao i manje poznati kreatori.

Profili i kreatori koje izdvajamo u nastavku samo su neki od brojnih koje možete primjerice pokazati djeci s namjerom da njihovo skrolanje postane korisno. Osim toga, brojni TikTok profili donijeli su mnoštvo prilika, motivacije i poticaja i za sve one koji ne pripadaju generacijama GenZ, milenijalcima ili Alpha klincima. Izrada predmeta od keramike, učenje stranih jezika ili usavršavanje u izradi zahtjevnih slastica brojnima su promijenili život jer su ostvarili cilj – dosadašnji hobi pretvorili su u biznis i izvor prihoda.

#Adam Blythe

Više od pet milijuna pratitelja svakodnevno upija majstorije koje ovaj simpatičan dečko iz Chicaga objavljuje na svom profilu. Dok gledate Adamov detaljan prikaz procesa izrade vrlo zahtjevnih predmeta od gline lako možete pomisliti zašto netko posve besplatno otkriva tajne zanata. Ali upravo u tomu leži tajna njegova uspjeha, strast i talent prepoznali su brojni obožavatelji keramike, a zahvaljujući njima Adam uspijeva u roku 40 sekundi prodati stotine šalica po cijeni od 53 dolara. Osim toga uspješno vodi tri studija za keramiku sa preko 350 polaznika i uskoro otvara još dva.

#thephysicgirl

Učiniti fiziku i njezine najsloženije procese lakima za razumijevanje pošlo je za rukom Dianni Covern. Privlačni i zabavni video sadržaji u kojima je potpuno razotkrila sve začudne zakonitosti fizike podjednako su bili zabavni 10 – godišnjacima kao i 40 - godišnjacima. Diana nosi nadimak Wonder Women jer je njezin cilj borba protiv znanstvenog neznanja, jednog od najvećih globalnih problema današnjice. Osim toga zabavan, edukativan i jednostavan sadržaj koji kreira također ima za cilj biti dostupan svima bez obzira na boju kože, vjeru ili jezik. Često ističe kako je njezin najveći uspjeh spoznaja da je znanje prenijela djetetu u Indiji kojemu je udžbenik luksuz koji si ne može priuštiti.

#hankgreen

Autor najprodavanijih knjiga New York Timesa “An Absolutely Remarkable Thing” i “A Beautifully Foolish Endeavour” već godinama obrađuje teme vezane za okoliš, znanost, tehnologiju. Prati ga preko 7.4 milijuna vrlo aktivnih i angažiranih korisnika. Naime, Hank svojim često zapanjujućim činjenicama potiče pozitivne rasprave o raznim temama od umjetne inteligencije pa do uvijek intrigantne teme postojanja izvanzemaljaca.

#benajminthebaker

Ben Delwiche je profesor matematike koji izrađuje spektakularne slastice. Svoje tri životne strasti – slastice, podučavanje i matematiku pretočio je u recept za uspjeh. Više od milijun pratitelja svakodnevno iščekuje vidjeti Benov pojednostavljen način savladavanja nekog kompliciranog postupka ili tehnike kod izrade zadivljujućih slastica. Benov cilj je objasniti znanost koja stoji iza pufastih biskvita, kremoznih torti i kolačića mekih kao duša.

#maxklymenko

Ukrajinski kreator sa stalnom adresom u Londonu i četiri diplome u,,džepu‘‘ na TikToku kreira sadržaj u kojemu dijeli savjete za marketing, poslovne strategije, ponašanje i psihologiju potrošača. Uz puno discipline i želje za znanjem, uvjeren je, svatko može uspjeti u svom malom biznisu. Maxa prati više od 3 i pol milijuna ljudi, a zahvaljujući popularnosti i naravno znanju do sada je surađivao sa Microsoftom, Googleom, Ujedinjenim narodima.

@maxklymenko 10 CAREERS with the SHORTEST span 🤯 What other jobs are missing? 🤔 #learnontiktok #business #jobs #careers #careeradvice #interesting #work ♬ original sound - Max Klymenko

Kreiranje sadržaja čiji je osnovni cilj razmjena znanja i vještina iznjedrio je nekoliko tema koje su predvodili,,obični‘‘ ljudi - profesori, doktori, nutricionisti, znanstvenici, financijaši, kuhari. Svatko od njih je prije svega imao plemenit cilj – svoja znanja nesebično i besplatno podijeliti sa svima onima s druge strane ekrana. Istovremeno dogodila se i velika promjena na dotadašnjoj medijskoj sceni, naime milijunska publika koja je pratila,,obične‘‘ ljude dokazala je kako ne moraš biti savršen i nedostižan da bi bio zanimljiv, ili usudili bi se reći popularan. Napokon je znanje dobilo svoje zvjezdane trenutke, a edukatori kreatori priliku da ono u čemu su najbolji pokažu dalje od zidova ureda, učionice ili laboratorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 12:07