PG-13

Sigurno mjesto za naše najmlađe: Djeca mlađa od 13 godina dobivaju posebnu zaštitu na TikToku

Donosimo vam sve što trebate znati o mjerama za zaštitu djece mlađe od 13 godina, uključujući provjere dobi i posebne verzije aplikacije

Ilustrativna fotografija

 Crew Media/Crew Media

Društvene mreže postale su glavni način zabave i povezivanja s prijateljima, pogotovo mlađim generacijama. TikTok, svjestan svoje odgovornosti prema mlađim korisnicima, uveo je pravila kako bi zaštitili djecu mlađu od 13 godina.

Ograničenja prilikom registriranja

TikTok želi osigurati da djeca budu sigurna dok koriste aplikaciju. Djeca mlađa od 13 godina posebno su ranjiva na internetu i mogu biti izložena neprikladnim sadržajima ili čak cyberbullyingu. Kako bi to spriječili, TikTok je postavio stroga pravila za provjeru dobi korisnika. Kada se netko prijavljuje na TikTok, mora unijeti svoj datum rođenja, a TikTok koristi posebne alate kako bi otkrio lažne podatke i sumnjive aktivnosti.

Primjerice, TikTok koristi algoritme koji analiziraju ponašanje korisnika i njihove interakcije kako bi identificirali potencijalne kršenja pravila. Ako se otkrije da je korisnik mlađi od 13 godina, njegov račun će biti odmah uklonjen. Osim toga, korisnici i roditelji mogu prijaviti sumnjive račune, što dodatno pomaže u održavanju sigurnosti na platformi.

Kreirane su posebne verzije aplikacije za najmlađe

Za djecu mlađu od 13 godina, TikTok je stvorio posebne verzije aplikacije koje imaju ograničene mogućnosti. Na primjer, u SAD-u postoji verzija aplikacije nazvana "TikTok for Younger Users". Ova verzija omogućuje djeci da gledaju unaprijed odabrane i provjerene videozapise koji su sigurni i prikladni za njihovu dob, ali im ne dopušta dijeljenje vlastitih videozapisa ili interakciju s drugim korisnicima. U Hrvatskoj je dostupno povezivanje profila unutar postavki profila roditelja te postavljanje ograničenja koliko će vaše dijete gledati TikTok kao i kojem sadržaju će biti izložen.

Ove verzije aplikacije imaju strože postavke privatnosti i pružaju sigurno okruženje u kojem djeca mogu uživati u sadržaju bez rizika. Djeca mogu pregledavati samo sadržaje koje su odobrili moderatori i stručnjaci za sigurnost djece, čime se smanjuje mogućnost izlaganja neprikladnim ili štetnim materijalima.

Kako roditelji mogu pomoći?

TikTok također potiče roditelje da budu uključeni u aktivnosti svoje djece na internetu. Roditelji mogu koristiti roditeljske kontrole kako bi ograničili vrijeme koje djeca provode na TikToku i odredili kakav sadržaj mogu gledati. Također mogu isključiti izravne poruke i komentare kako bi dodatno zaštitili svoju djecu.

Aplikacija nudi brojne alate koji roditeljima omogućuju da prilagode iskustvo svoje djece na TikToku. Na primjer, roditelji mogu postaviti ograničenja za privatnost, blokirati neželjene interakcije i pratiti aktivnosti svoje djece. TikTok također pruža edukativne resurse za roditelje kako bi ih informirao o najboljim praksama za zaštitu djece na internetu.

Ulaganje u edukaciju i svijest o sigurnosti na internetu

Osim tehničkih mjera, TikTok želi educirati svoje korisnike o sigurnosti na internetu. Redovito objavljuju savjete i vodiče za sigurnu upotrebu, a surađuju i s organizacijama za zaštitu djece kako bi unaprijedili svoje sigurnosne mjere.

TikTok organizira kampanje i inicijative koje promiču sigurno korištenje interneta i pomažu korisnicima da prepoznaju i izbjegnu potencijalne opasnosti. Također, platforma surađuje s obrazovnim institucijama i nevladinim organizacijama kako bi pružila dodatnu podršku i resurse za sigurnost djece.

Sigurnost na internetu važna je za sve, posebno za naše najmlađe. TikTok, kao jedna od vodećih društvenih mreža, prepoznaje ovu odgovornost i nastoji stvoriti sigurno okruženje za sve svoje korisnike. Nova pravila i posebne verzije aplikacije pomažu u tome da djeca mlađa od 13 godina budu zaštićena dok uživaju u omiljenim sadržajima.

Osim tehničkih mjera, ključna je i uloga roditelja i zajednice u osiguravanju sigurnosti djece na internetu. Kroz zajednički trud, možemo osigurati da internet bude sigurno i zabavno mjesto za sve, posebno za one najmlađe. TikTok je napravio značajan korak u pravom smjeru, a ostaje nam vidjeti kako će se ove mjere provoditi u praksi i hoće li druge platforme slijediti njihov primjer. U svakom slučaju, sigurnost djece mora biti na prvom mjestu, a TikTok je pokazao da je predan tom cilju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 12:08