JAČANJE GOSPODARSTVA

HT ušao na startup tržište: Petina hrvatskih startupa dobila priliku za brzo širenje po EU

Kroz partnerstvo sa ZICER-om neki od najbrže rastućih startupa dobili i pristup najnovijim tehnologijama (5G, IoT, data platforme...)

ZICER je najveći startup HUB u Hrvatskoj. U njemu djeluje više od sto startupa

 Biljana Blivajs/Cropix

Startupi u ZICER-u, najvećem startup hubu u Hrvatskoj, gdje je smještena petina domaćih startupa, što je oko petine od njihovog ukupnog broja, od sad imaju pristup najvećoj IoT mreži u Hrvatskoj i mogućnost širenja poslovanja kroz partnersku suradnju s najvećim telekomom u Europi.

Hrvatski telekom pokreuo je svoju najveću startup inicijativu dosad i sklopio partnerstvo sa Zagrebačkim inovacijskim centrom ZICER-om.

image

Vedran Tadić, ICT business manager HT-a, Marijana Bačić, potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge HT-a, Jerko Dumanić, potpredsjednik za marketing poslovnih korisnika HT-a i Frane Šesnić, direktor ZICER-a

Biljana Blivajs/Cropix

Marijana Bačić, potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge HT-a kaže da im je cilj omogućiti startupima, stanarima ZICER-a da u svom rastu budu što efikasniji. HT je najveći telekom u Hrvatskoj, a pri tome je dio grupe Deutsche telekoma, najvećeg telekom operatera u Europi.

image

ZICER je najveći startup HUB u Hrvatskoj. U njemu djeluje više od sto startupa

Biljana Blivajs/Cropix

U ZICER-u navode da su za uspjeh bilo koje startup tvrtke ključni čimbenici inovacija i njezina provedba te je po njima svaki startup i prepoznatljiv. Jedan od kritičnih elemenata uspjeha jest dostupnost novih tehnologija ili primjena postojećih tehnologija na nov način, kao i razvoj poslovnog modela te inovacija u proizvodnji ili distribuciji svojih proizvoda i usluga prema budućim korisnicima.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a naglašava da se kroz ovu suradnju otvara mogućnosti brži rast hrvatskih startupa. Posebno ističe mogućnost potencijalne suradnje između startupova i Hrvatskog Telekoma, kao i mogućnost njihovog izlaza na europsko tržište kroz cijelu DT grupu.

image

ZICER je i površinom i brojem stanara najveći startup hub u Hrvatskoj

Ivana Nobilo/Cropix

Upravo zato će Hrvatski Telekom, pojašnjava potpredsjednik za marketing poslovnih korisnika HT-a Jerko Dumanić, HT kao vodeći pružatelj telekomunikacijskih i ICT usluga u Hrvatskoj, u suradnji sa ZICER-om od ove godine pomagati startup tvrtkama koje djeluju u sklopu Inovacijskog centra na Zagrebačkom velesajmu.

O toj suradnji razgovarali smo s Marijanom Bačić, potpredsjednicom za korporativnu prodaju i ICT usluge, i Jerkom Dumanićem, potpredsjednikom za marketing poslovnih korisnika, iz Hrvatskog Telekoma te s Franom Šesnićem, direktorom ZICER-a.

image

Marijana Bačić, potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge HT-a

Biljana Blivajs/Cropix

Marijana Bačić, potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge HT-a opisala nam je što konkretno najveći telekom u Hrvatskoj nudi startupima u ZICER-u.

Što HT nudi startup tvrtkama u ZICER-u?

BAČIĆ (HT): Startup tvrtke su nam jako zanimljive i želimo podržati razvoj startupa u Hrvatskoj. Misija HT-a je povezati sve tvrtke u Hrvatskoj s novim tehnologijama i prednostima koje te tehnologije donose, a tu prije svega mislim na 5G mrežu s najboljom pokrivenošću u Hrvatskoj. To znači da to želimo ponuditi i hrvatskim startupima. Jedna od glavnih značajki 5G mreže upravo je to da zbog svojih prednosti potiče inovacije i transformira način na koji živimo i radimo, a HT je cijelo vrijeme radi na tome da bude predvodnik u 5G-u. Prvi smo u Hrvatskoj ponudili komercijalno 5G. Zato vjerujemo da može pomoći i startup tvrtkama u razvoju poslovanja te unaprijediti njihovu učinkovitost, bez obzira na njihov profil i područja djelovanja.

Imate jaku data platformu i najveću IoT mrežu. Hoće li ZICER-ovi startupi moći koristiti te tehnologije?

BAČIĆ (HT): Biznis s podacima je ono u čemu su startupi jako dobri. HT ima IoT platformu, takozvanu NB-IoT platformu, i mi je kroz suradnju sa ZICER-om nudimo startup tvrtkama koje su smještene u najvećem hrvatskom startup hubu. Uvjereni smo da tako mogu zadovoljiti sve njihove potrebe za stvaranjem inovacija na toj platformi. Uz pristup platformi, osiguravamo i cjelokupnu podršku za integraciju njihovih rješenja na nju.

Hoćete li se uključiti i kroz mentorstvo, posebno ono poslovno?

Da, kako bismo dodatno pomogli mladim tvrtkama, dogovorili smo i mentorstvo postojećih ZICER-ovih akceleracijskih i inkubacijskih programa. HT-ovi stručnjaci iz ključnih poslovnih područja bit će dostupni i stanarima ZICER-a. Time želimo sagraditi most između startup tvrtki i HT-a, jer prepoznajemo njihovu važnost u stvaranju novih inovacija. Isto tako vjerujemo da i mi možemo pridonijeti našim iskustvom i resursima kako bi stanari ZICER-a mogli biti još efikasniji i uspješniji.

U ovo partnerstvo odmah ste uključili i jednog vašeg velikog partnera?

HT radi s najmodernijom opremom i imamo takve partnere, a hrvatskim startupima trebaju najmodernije tehnologije da bi se mogli natjecati globalno. HT je stoga u ovu suradnju uključio i svog tehnološkog partnera Cisco koji je u prostoru ZICER-a, dediciranom za ovu suradnju, već osigurao najmoderniju telekonferencijsku opremu koja će biti dostupna svim startupima u ZICER-u kako bi što efikasnije komunicirali s postojećim i potencijalnim novim poslovnim partnerima.

image

Jerko Dumanić, potpredsjednik za marketing poslovnih korisnika HT-a

Biljana Blivajs/Cropix

Jerko Dumanić, potpredsjednik za marketing poslovnih korisnika HT-a otkrio nam je kakav interes u suradnji s domaćim startupima ima najveći operater u Hrvatskoj.

Po čemu se ova suradnja razlikuje od već viđenih suradnji velikih kompanija i startup zajednice u svijetu?

DUMANIĆ (HT): Razlikuje se po tome što Hrvatski Telekom putem široke baze naših poslovnih korisnika i partnera ima mogućnost predstaviti inovacije mladih tvrtki široj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj. Osim toga, Hrvatski Telekom dio je Deutsche Telekom grupe tako da je potencijal za njihovo predstavljanje adekvatnoj publici još širi i zapravo je na razini cijele Europe. Hrvatski Telekom ima izgrađenu ekspertizu u svim fazama razvoja usluga i proizvoda, pa i na taj način možemo osigurati relevantne sugovornike mladim tvrtkama.

HT ima agilne timove. Kakva će biti ova suradnja?

DUMANIĆ (HT): Agilna. Raduje me što od početka suradnje sa ZICER-om imamo izrazito agilan odnos uz izravnu, brzu i jasnu komunikaciju te što se prilagođavamo toj suradnji našom agilnošću koju startup tvrtke ionako očekuju i takav im je način rada metodološki prirodan.

Što HT dobiva ovom suradnjom?

DUMANIĆ (HT): Prostor za obostrani rast i poticaj razvoju hrvatskog gospodarstva. Ako će postojati obostrana zainteresiranost za daljnju suradnju, želja nam je uvesti potencijalni proizvod ili uslugu startupa i u naš portfelj usluga te na taj način ubrzati skaliranje inovativnih proizvoda ili tehnoloških rješenja koje startupi nude. Prepoznajemo mlade tvrtke kao važan dio poslovnog ekosustava u Hrvatskoj te im želimo biti od pomoći ne samo u njihovu razvoju nego i u provedbi njihovih ideja.

image

Frane Šesnić, direktor ZICER-a

Ivana Nobilo/Cropix

Frane Šesnić, direktor ZICER-a opisao je zašto je ova suradnja važna za startupe u najvećem hrvatskom startup hubu.

Zbog čega je ova suradnja značajna za ZICER?

ŠESNIĆ (ZICER): Suradnja s HT-om, koja našim startupovima donosi dostupnost najnovijih tehnologija te primjene postojećih na inovativan način, otvara mogućnosti za njihov još brži rast, a i za potencijalne suradnje između startupova i Hrvatskog Telekoma, kao i mogućnost njihovog izlaza na europsko tržište kroz cijelu Deutsche Telekom grupu.

Koliko je ZICER zapravo velik u okviru startup ekosustava u Hrvatskoj?

ŠESNIĆ (ZICER): ZICER je najveći startup hub u Hrvatskoj. Broj startupa koje u ovom trenutku podržavamo je veći od stotinu. Naš pristup razvoju visokotehnoloških proizvoda je cjelovit, što, između ostaloga, postižemo kroz snažnu i bogatu mrežu partnerskih suradnji s akademskom zajednicom, domaćim i stranim državnim institucijama, financijskim institucijama i korporacijama.

**Priča o suradnji Hrvatskog telekoma i ZICER-a objavljena je u novom broju magazina STARTUP REPORT 2022 Q2 kojeg možete preuzeti u digitalnoj verziji (PDF) i slobodno shareati s prijateljima preko WhatsAppa, Vibera, Discorda, LinkedIna, Slacka pa i maila.

BESPLATNO: Preuzimite novi broj magazina STARTUP REPORT 2022 Q2

image

Startup Report 2022 Q2

Tomislav Botic/JL/SR

O STARTUP REPORTU

Ovdje možete pročitati opširnije o magazinu Startup Report i pretplatiti se na newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:04