RUSKI DISIDENT

Aleksej Navaljni dobitnik je ovogodišnje nagrade Saharov za slobodu mišljenja

"Dodjelom nagrade Saharov Alekseju Navaljnom odajemo priznanje njegovoj neizmjernoj osobnoj hrabrosti i ponovno pozivamo na njegovo puštanje iz zatvora"
Ruski opozicijski političar Aleksej Navaljni snimljen u siječnju 2021.
 Kirill Kudryavtsev/Afp/Profimedia

Aleksej Navaljni dobitnik je ovogodišnje nagrade Europskog parlamenta za slobodu mišljenja.

Zastupnici su ruskom oporbenom političaru i antikorupcijskom aktivistu dodijelili nagradu Saharov zato što je "hrabro provodio kampanju protiv korupcije Vladimira Putina".

"Putem svojih računa na društvenim medijima i političkih kampanja Navaljni je pomogao u razotkrivanju kršenja prava i mobilizirao potporu milijuna ljudi diljem Rusije. Zbog toga je otrovan i bačen u zatvor", kazao je predsjednik parlamenta David Sassoli, "Dodjelom nagrade Saharov Alekseju Navaljnom odajemo priznanje njegovoj neizmjernoj osobnoj hrabrosti i ponovno ističemo nepokolebljivu potporu Europskog parlamenta za njegovo trenutačno puštanje na slobodu“.

Navaljni je u središte međunarodne pažnje došao zbog organiziranja prosvjeda protiv ruskog predsjednika Putina i njegove vlade, a 2018. se i kandidirao za predsjednika i zalagao za borbu protiv korupcije.

Navaljni se u velikoj mjeri oslanjao na digitalne platformi kako bi mobilizirao svoje pristaše. Upravo iz straha da će glavni Putinov oporbenjak ponovno pokušati okupiti kritičare, Kremlj je dodatno povećao internetsku cenzuru uoči predsjedničkih izbora u rujnu 2021.

"Ove je godine nagrada Saharov za slobodu mišljenja dodijeljena borcu za promjene. Aleksej Navaljni pokazao je veliku hrabrost u pokušajima da ruskom narodu vrati slobodu izbora. Dugi niz godina borio se za ljudska prava i temeljne slobode u svojoj zemlji. To ga je koštalo slobode i umalo života. U ime Europskog parlamenta pozivam na njegovo trenutačno i bezuvjetno puštanje na slobodu", pozvala je potpredsjednica EP-a Heidi Hautala.

U kolovozu 2020. Navaljni je otrovan i mjesecima se oporavljao u Berlinu. Uhićen je nakon povratka u Moskvu u siječnju 2021. Trenutačno služi zatvorsku kaznu od tri i pol godine i preostalo mu je više od dvije godine kazne.

Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu mišljenja.

Nagrada je uvedena 1988. kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode.

Nazvana je u čast sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova, a iznosi 50 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:07