USPJEH BEZ KREDITA

Prve grmove zasadili su uz kuću, a danas proizvode pola milijuna kutijica čaja godišnje: Ovo je njihova priča

‘Upoznali smo kako funkcionira zapadno tržište, znamo što traže‘

Draženko Roksandić

 Vlado Kos/Cropix

Kada su 2010. godine osnovali tvrtku za uvoz kave i čaja, obitelj Roksandić iz Lužana nedaleko od Slavonskog Broda nije ni slutila da će se njihov poduzetnički svijet okrenuti u smjeru proizvodnje vlastitih sirovina i prerađevina. No, upravo im se to dogodilo, a 2015. godine nastao je njihov brend čajeva Dar prirode.

- Tvrtku smo osnovali 2010. godine i počeli smo kao uvoznici kave i čaja, a onda nas je slijed događanja odveo samo u smjeru čajeva. S vremenom smo upoznavajući partnere u Hrvatskoj i regiji došli do toga da možemo sami proizvoditi sirovinu i pakirati svoje čajeve. Tako je 2015. godine nastao brend Dar prirode. Prestali smo s uvozom čajeva, kupili smo jednu liniju za pakiranje filter čajeva sa aroma omotačem, a nakon dvije godine kupili smo još jednu liniju i danas svoje čajeve plasiramo najviše u Hrvatskoj, ali nešto i u inozemstvo – kazao nam je direktor tvrtke Espresso Draženko Roksandić. Prve grmove šipka zasadili su na svom imanju uz kuću, na jutru zemlje.

image

Draženko Roksandić

Vlado Kos/Cropix
image

Draženko Roksandić

Vlado Kos/Cropix

- Krenuli smo s jednim jutrom, a danas imamo sedam hektara, pod šipkom i kamilicom, pri čemu je više šipka. Također, imamo i dogovor s nekim OPG-ima od kojih otkupljujemo sirovinu. Ovo je peta godina i još uvijek se nekako i učimo, jer je i za nas sve to bilo novo. Prvi nasad je ovdje u našem vrtu, a onda smo počeli povećavati površine. Šipak je dobra sirovina, koje se malo proizvodi, a puno troši, dok je s kamilicom situacija obrnuta. Ima je jako puno i ima svoju tradiciju proizvodnje – kazao je Roksandić, dodavši kako kupuju sirovinu i za druge vrste čajeva, pa u ponudi imaju crni, zeleni, razne voćne vrste, odnosno ono što tržište traži.

- Trenutno smo na pola milijuna kutijica godišnje što se tiče proizvodnje i to zadovoljava naše potrebe i kapacitete. No, ono u čemu nam je trebala nadogradnja je povećanje prodaje, pa smo stoga aplicirali na natječaj u operativnom programu Konkurentnost i kohezija kako bismo došli do sredstava za odlazak na sajmove. Na žalost, to je počelo u vrijeme korone, pa je stalo i onda se nakon otvaranja ponovno pokrenulo i od tada smo posjetili četiri sajma izvan Hrvatske, gdje smo se prezentirali. Već smo s prvim sajmom u Sloveniji sklopili ugovor s jednom tvrtkom, a sada smo u još nekim pregovorima i vjerujem da ćemo postići dogovor za plasman na zapad. To je posao koji ne ide preko noći – veli naš sugovornik i nastavlja.

- Prostora za nadogradnju ima, ali to iziskuje neke troškove i financijska ulaganja. Nismo voljni ulaziti u kredite dok ne vidimo hoće li biti nekog većeg i jačeg plasmana. Radimo s nekim našim trgovačkim lancima, ima nas i u trgovinama, ali i tu se nadamo proširenju, čekamo da dođe i naš trenutak – rekao je.

image

Čajevi tvrtke Dar prirode

Vlado Kos/Cropix
image

Draženko Roksandić





Vlado Kos/Cropix
image

Radnici tvrtke

Vlado Kos/Cropix

Potpora koju su dobili iz fondova EU puno im je pomogla.

- Upoznali smo kako funkcionira zapadno tržište, kao i način komunikacije između nas proizvođača i potencijalnih kupaca. Dobijete milijun pitanja od kupaca koja su bitna, ali o kojima nismo razmišljali, a puno mogu pomoći u poboljšanju kvalitete proizvoda. Pogotovo je zapadno tržište zahtjevnije, jako puno se traži organic, što kod nas nije tako zbog platežne moći, pa gledamo da se razvijamo i u tom smjeru – kazao je direktor tvrtke koja ima šestero zaposlenih i koja ima puno planova za razvoj i napredovanje.

- Tržište se mijenja, pa se i mi moramo mijenjati da bismo parirali konkurenciji, koja nas tjera da budemo bolji. Mali smo, ali borimo se, puno je pomoglo što smo ušli u EU, što smo sada i u Šengenu, sada je sve na nama da se svojom kvalitetom pokažemo i dokažemo te probijemo na europsko tržište – poručio je naš sugovornik.

image

Draženko Roksandić

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:56