Tradicija u drugom planu?

Zagrebački proizvođači suvenira izgubili mjesto na atraktivnoj lokaciji: ‘Zamijenit će nas kineska roba‘

"Naša ponuda bila je 2000 eura za kućicu bez drugih troškova, a velikim igračima ne možemo parirati - ponudili su 4500 eura

Štand s licitarskim srcima

 Damjan Tadic/Cropix

Na jednoj od najatraktivnijih zagrebačkih lokacija, ispod sata na Trgu bana Jelačića, ovog prosinca nećemo vidjeti licitarska srca tradicionalnih zagrebačkih obrtnika. Portal Obrtnik.hr neslužbeno doznaje da su tradicionalni zagrebački proizvođači suvenira na jučerašnjem izvlačenju ponuda izgubili taj prostor za izlaganje i prodaju u sklopu Adventa u Zagrebu. Nakon 15 godina neprekidnog sudjelovanja u toj turističkoj manifestaciji. Njihov izvor kaže kako ih je izgurao “veći igrač na tržištu koji je uvoznik kineskih proizvoda.”

Natječaj je, kažu nezadovoljni obrtnici, bio takav da “nisu mogli parirati velikim igračima.” Jedan od obrta koji više neće izlagati na Adventu je Tomica Marica koji djeluje gotovo 60 godina. Ivica Milla, suprug vlasnice obrta Ljiljane, sudjelovao je na izvlačenju ponuda za izlagače iz natječaja Grada Zagreba.

“Naša ponuda bila je 2000 eura, kao i prošle godine, za kućicu bez drugih troškova, ali su se ovaj put javili veći igrači kojima mi mali ne možemo parirati. Ponudili su čak 4500 eura i naravno dobili na natječaju. Izgubili smo sve troje zagrebačkih proizvođača suvenira - mi, Doris Art vlasnice Doris Koritnik i Butiga Željka Ćosića. To je sramota da se nas stavlja u isti koš s biznismenima”, rekao je Ivica Milla novinaru portala Obrtnik.hr. Dodao je da je “pitanje dana kada će morati dati otkaz svojoj radnici i nakon toga zatvoriti obrt”.

„Otac je pokrenuo obrt 1965. u Oporovečkim vinogradima u Zagrebu gdje imamo svoju proizvodnju. Na Trgu bana Jelačića smo od samih početaka. To mi je puno značilo jer smo cijeli dan prodavali i mogli zaraditi za život. Zagrepčani i turisti najviše su kupovali medenjake i licitarska srca. To nije plastika, to je ručni rad!” rekla je Marica po kojoj obrt i dobio ime. Dodala je da je vlasnica obrta njezina kći Ljiljana Milla. Ovakav rasplet smatra “nožem u leđa tradiciji”.

Ljiljana kaže da nakon ovakvih rezultata natječaja ne vidi budućnost proizvodnje licitara.

“Sada smo u situaciji da svoje proizvode ne možemo prodavati na Adventu gdje zbog frekvencije ljudi jedino možemo zaraditi za kruh. Tijekom zime nemamo nikakav prihod te nam je Advent koji smo upravo izgubili bila jedina slamka spasa. Ne znam što ćemo dalje. Grad Zagreb na Trgu bana Jelačića nam je ukinuo i ostale sajmove tako da smo baš očajni“, poručila je za Obrtnik.hr.

Obrtnici Gradu Zagrebu najviše zamjeraju što tradicijski obrti nisu imali prioritet na natječaju unatoč tome što ih već sada ima vrlo malo.

Jutarnji list Gradu je postavio pitanja o navedenom natječaju i njegovim rezultatima, ali do objave ovog teksta nisu odgovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 16:06