ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

Petrol i HEP od povisili cijene, Hrvoje Prpić se pobunio: ‘HEP je dobio poticaje, njima profit ne bi trebao biti u interesu‘

Raspon poskupljenja kreće se od tri centa do devet centa

Hrvoje Prpić

 Luka Gerlanc/Cropix/

Od jutros su na snazi nove cijene punjenja električnih automobila na punionicama Petrola u Hrvatskoj i Sloveniji s prosječnim pokupljenjem od šest centi za kilovatsatsat. Punjenje, primjerice, baterije električnog vozila za vožnju od sto kilometara na Petrolovim punionicama u Hrvatskoj do 25.lipnja koštalo je 4,5 eura, a nova cijena je 5,85 eura.

Raspon poskupljenja na domaćim punionicama Petrola kreće se od tri centa do devet centa ovisno o nazivnoj snazi priključka i brzini punjenja te vrsti ugovorene usluge koju vlasnik električnog vozila ima s Petrolom. Za dio usluga, poput punjenja na priključcima nazivne snage veće od 50 kilovata brzog punjenja, Petrol jutros nije mijenjao cijene, a smanjene su cijene dodatnih tarifa.

U počecima razvoja električnih vozila u nas vlasnici punionica nisu naplaćivali isporučenu struju, no od 2021. počela je naplata, prvo na autocestama a zatim i na punionicama izvan njih. Početkom prošle godine HEP je, među posljednjima, uveo naplatu za svoju mrežu punionica ‘ELEN‘. Budući je i HEP za punionice ‘ELEN‘-a na autocestama istaknuo povećane cijene od 1. lipnja ove godine, očito je kako se nove cijene uvode zbog početka turističke sezone.

- ELEN je državna tvrtka kojoj u cilju ne bi trebalo biti maksimiziranje profita, već dobrobit zajednice – komentira predsjednik Udruge vozača električnih vozila Hrvoje Prpić, dodajući kako je HEP za punionice ‘ELEN‘-a dobio poticaje iz Europske unije.

U ‘Strujnom krugu‘ ocjenjuju neprikladnim odluke o povećanju cijena punjenja jer, ističu, negativno utječu na povećanje broja električnih vozila na cestama dok su upravo ciljevi Europske unije povećati broj vozila s nultom emisijom štetnih plinova.

- Ne treba čuditi da i druge kompanije ovdje vide priliku u povećanju svoje zarade i da nastavljaju u smjeru u kojem je inicijalno krenuo ELEN – kazao nam je Hrvoje Prpić. Upozorava i kako povećanje cijena punjenja nije moguće opravdati povećanjem cijena energenata, s obzirom na to, zaključuje naš sugovornik, da su cijene električne energije pale na razine od prije početka rata između Rusije i Ukrajine.

Na HEP-ovim punionicama na autocestama od 1.lipnja punjenje EV-a skuplje je za prosječnih 14,6 centa. Raspon poskupljenja je od devet do 19 centa ovisno o nazivnoj snazi priključka i brzini punjenja. Na ‘ELEN‘ punionicama izvan autocesta nije bilo promjene cijena, za punjenje na priključcima nazivne snage do 22 kilovata cijena je 29 centi za kilovatsat, a iznad 22 kilovata 40 centi za kilovatsat.

Trenutne cijene na MOL-ovim punionicama u sklopu benzinskih crpki ‘Tifona‘ kreću se u rasponu od 45 centi do 65 centi na kilovatsat, ovisno o izlaznoj snazi, brzini punjenja i usluge koju ima korisnik punionica. U cjelini ponude spomenutih domaćih punionica, najjeftinije punjenje izvan autocesta iznosi 29 centi, a najskuplje 86 centi za kilovatsat.

- Druge kompanije poput Hrvatskog Telekoma, IONITY-a i Tesle ne prate trend povećanja cijena punjenja pa će se vjerojatno sva električna vozila puniti na punjačima američkih i njemačkih tvrtki te Hrvatskog Telekoma – kaže Prpić. Napominje kako su članovi ‘Strujnog kruga‘ zahvaljujući najvećoj zajednici vozača upoznati s informacijama kako se kretati kroz Hrvatsku po punjačima niže cijene, ali, dodaje Prpić, Udrugu najviše brinu vozači električnih vozila koji će tijekom ljetne sezone posjetiti Hrvatsku te domaći vozači koji nisu članovi Udruge.

Domaća mreža punionica električnih vozila trenutno ima više od 700 punionica, a mreže Petrola i HEP-a su među većima. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, krajem prošle godine broj registriranih električnih vozila prebacio je osam tisuća, dok se udio ‘hibrida‘ približio brojci od 24 tisuća vozila.

Kada su u pitanju kretanja na domaćem tržištu novih automobila, u prvih pet mjeseci ove godine registrirana su, prema podacima Europske udruge proizvođača automobila (ACEA) 807 EV-a, uz povećanje prodaje od 108 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, 432 ‘plug-in‘ hibrida i 5808 ‘hibrida‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:51