NOVA AFERA

HEP zbog plina gubi 400.000 eura dnevno, krive ministra; Filipović: ‘Odgovorna je Uprava HEP-a!‘

Iz Ministarstva poručuju i da Uredbom nije zabranjeno da se plin skladišti za potrebe zaštićenih kupaca i izvan RH te da ni oko toga nije bilo upita

Davor Filipović

 Cropix/

Hrvatska elektroprivreda (HEP), prema neslužbenim podacima, samo je u lipnju na viškovima plina izgubila čak oko 10 milijuna eura zbog pozicije u kojoj su se našli i sukoba koji je nastao između Uprave tog državnog giganta i resornog Ministarstva gospodarstva na čijem je čelu ministar Davor Filipović.

Sugovornici iz HEP-a tvrde da je Ministarstvo krivo za višemilijunske gubitke koje trpe, no ne mogu reći o kojem je točno iznosu riječ, dok iz Ministarstva gospodarstva tumače kako ih nitko o tome nije obavijestio i da su plin mogli skladištiti u inozemstvu.

Ministar gospodarstva Davor Filipović za Novu TV rekao je kako je Uprava HEP-a odgovorna za trgovanje plina.

- Svatko mora preuzimati odgovornost za svoje postupke - poručio je Filipović.

Troskot otvorio temu

Ovu aferu s plinom prvi je dana otvorio zastupnik Mosta Zvonimir Troskot, a mogla bi dobro uzdrmati Vladu. Naime, HEP je prema Uredbi Vlade bio dužan otkupljivati domaći plin od Ine po cijeni od 47,60 eura i prodavati ga za točno određene potrebe; za gubitke u distribuciji, kao i u transportnom sustavu, za kupce toplinske energije iz samostalnog sustava, za javnu uslugu za kućanstva te za kupce iz dijela kategorije poduzetništvo. I to po cijeni od 41 euro.

- Preuzeti plin HEP ne smije koristiti i ne koristi ga u druge svrhe, niti za vlastite potrebe niti za prodaju na tržištu - kažu u HEP-u

Međutim, kako se skladište plina sasvim napunilo, nastali su viškovi pa je taj plin ostao u transportnom sustavu i HROTE ga ja automatski prodavao dalje i to po cijeni od tek 10 do 15 centi po megavat satu.

Iz HEP-a tvrde da je to zbog toga što Ministarstvo nije donijelo novu odluku o cijeni i raspodjeli prirodnog plina, nakon što je stara prestala važiti još 31. ožujka, a da su ih više puta upozoravali na potrebu donošenja nove odluke.

Tvrde da su sukladno Uredbi Vlade, koja vrijedi za razdoblje od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024., nastavili od Ine preuzimati plin koji se proizvodi u Hrvatskoj, a da je cijena regulirana i utvrđuje je HERA, kako je propisano Uredbom.

- Da bi HEP korisnicima navedenima u Uredbi mogao isporučivati plin, potrebno je donošenje nove Odluke o cijeni i raspodjeli kapaciteta prirodnog plina, jer je prethodna odluka prestala važiti 31. ožujka 2023. Za predlaganje odluke zaduženo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Stoga smo u više navrata informirali ministarstvo o potrebi žurnog predlaganja i donošenja odluke, ali do danas nismo dobili nikakvo očitovanje - kažu u HEP-u.

Skladište popunjeno

A kako još uvijek nema te odluke, a podzemno skladište plina je popunjeno, viškovi plina preuzetog od Ine odlažu se u transportnom sustavu.

- Sukladno pravilima transportnog sustava, Plinacro o viškovima plina obavještava HROTE koji u skladu s pravilima organizacije tržišta plina upravlja trgovinskom platformom na kojoj se odvija kupoprodaja plina. HEP nema utjecaja na takvu prodaju plina - kažu.

Tko su kupci tog plina i koliko su točno država i HEP na gubitku, tek će se utvrditi. Mostov zastupnik Troskot spominje cifru od 500.000 eura dnevno. Cijena plina na burzi u Austriji kreće se od 30 do 50 eura po megavatsatu, a HROTE te viškove prodaje, kažu nam upućeni, po 10 do 15 centi, pa nije teško izračunati koliko ogromna šteta nastaje. Troskot kaže da je cijena bila i po jedan cent.

HEP u skladištu raspolaže sa 62 standardna paketa skladišnih kapaciteta (SBU), od čega su 52, po nalogu Kriznog tima, u ljeto prošle godine, zapunjena za potrebe skladištenja državne zalihe plina.

- Tim količinama HEP smije raspolagati isključivo po nalogu Kriznog tima na čelu s ministrom gospodarstva. Više od 50 posto preostalih deset SBU zapunjeno je viškovima Inina plina, a ostatak od navedenih deset SBU čini plin koji HEP koristi za svakodnevne potrebe - kažu u HEP-u.

I dok iz HEP-a tvrde da su upozoravali na ovaj problem, te da ne mogu ništa dok se ne donese nova odluka, iz Ministarstva kažu da to nije istina.

- S današnjim danom HEP nije dostavio dopis kojim bi informirao Ministarstvo o problemima sa nemogućnostima skladištenja plina koji se preuzima od Ine – odgovaraju iz Ministarstva za N1.

Sugovornik iz Vlade pak dodaje kako je taj plin imovina HEP-a i da i laž je da nisu znali što će s viškovima.

- Oni su obavijestili ministarstvo da će viškove, ako ih budu imali, koristiti za svoje potrebe ili će ih prodati, a nisu ih obavijestili da će ih ostaviti u cijevima i da će taj plin netko drugi kupiti - kaže sugovornik iz Vlade.

Ministarstvo demantira

Iz Ministarstva poručuju i da Uredbom nije zabranjeno da se plin skladišti za potrebe zaštićenih kupaca i izvan RH te da ni oko toga nije bilo upita.

- Raspodjela plina je na bilančnoj grupi koju vodi HEP i koja je jedna od bilančnih grupa na tržištu uravnoteženja. Sukladno navedenom, trgovanja koja se odvijaju na platformi HROTE su isključivo u domeni tržišta plina i oni imaju uvid u transakcije.

HROTE je 29. lipnja 2023. prvi put obavijestio Ministarstvo o viškovima plina koji se događa na bilančnoj grupi HEP - odgovorilo je ministarstvo.

Iz HEP-a pak neslužbeno odgovaraju kako su napravili sve da ne dođe do ovoga, pa su tako postavili i pitanje Mađarskoj o mogućnosti za skladištenje plina jer do tamo imamo plinovod. No, kao i sva druga europska skladišta, i njihovo je već zakupljeno, a prema Austriji nema transporta.

Filipović: ‘Kriva je Uprava HEP-a‘

Ministar Davor Filipović o cijeloj aferi progovorio je u Dnevniku Nove TV i za cijeli skandal optužio HEP.

Kada govorimo o HEP-u i o plinu, Vlada je u devetom mjesecu rekla da HEP plin mora kupovati od Ine i po istoj ga cijeni dati građanima na raspolaganje", odgovorio je.

"Što se tiče samog trgovanja plinom, za to je odgovorna Uprava HEP-a. Ne kupujem ja kao ministar energente niti donosim odluke gdje će se on skladištiti. Za to postoji direktor i članovi Uprave. Trebate ih pozvati ovdje ili neka izađu pred kamere pa kažu što su radili", dodao je Filipović.

Troskot: ‘Netko mora u zatvor. Svi su znali i svi su odgovorni‘

Zvonimir Troskot iz Mosta jasno govori da zbog ove afere netko mora završiti u zatvoru.

- Svi su sve znali i svi su odgovorni. Prvo, Vlada koja je omogućila ovakvu anomaliju na tržištu i koja je kroz Skupštinu morala kontrolirati što se događa u HEP-u, a onda i HROTE i HERA, koji su imali sve podatke - kaže Troskot.

Dodaje da je netko tu nekome morao pogodovati kako bi se plin mogao kupovati jeftino i prodavati po tržišnim cijenama.

- Ovo je možda afera veća i od one u Ini. Riječ je o perfidnoj utakmici u kojoj su svi uključeni - zaključuje Troskot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:42