KAKAV POGODAK!

Osnivačica ‘Klasik TV-a‘ i njezin suprug prije 12 godina uložili u firmu koja danas vrijedi 5 milijardi dolara

Hrvatski poslovni anđeli Jonathan Cooper i Maja Jelisić Cooper opisali su nam kako je tekao njihov investicijski put tvrtku Forge

Jonathan Cooper i Maja Jelisić Cooper, hrvatski poslovni anđeli koji su uložili u Forge

 M.j. Cooper

Dok se u Hrvatskoj tek počinje značajnije raspravljati o radničkom dioničarstvu, ESOP-u, posebno u svijetlu priprema prvog domaćeg jednoroga, Infobipa, za izlazak na burzu u New Yorku, hrvatski poslovni anđeli predviđaju novi trend. Jonathan Cooper, jedan od prvih fond menadžera u Hrvatskoj, i njegova supruga Maja Jelisić Cooper, suosnivačica i direktorica Klasik TV-a, upravo prate burzovni uspjeh svoje investicije, tvrtke Forge Globala.

Forge je prošli tjedan izlistan na njujorškoj burzi po cijeni od 9,10 dolara za dionicu, čime je dobio potvrdu vrijednosti iznad milijardu dolara, odnosno da i sam ima status jednoroga. U međuvremenu mu je do petka cijena skočila preko triput, na 29,68 dolara. Forgeova trenutačna tržišna kapitalizacija time je premašila pet milijardi dolara.

Maja Jelisić Cooper pojašnjava da je Forge financijska platforma preko koje vlasnici udjela u jednorozima, koji još nisu izlistani na burzi, mogu trgovati svojim udjelima. Tako udjeli u jednorozima postaju likvidni, odnosno unovčivi, ali i pristupačniji široj bazi investitora, posebno poslovnih anđela. Usto, ako za njima raste potražnja, a tome se nada Forge, tada raste i interes većinskih vlasnika jednoroga da ih što prije izlistaju na burzi.

U financijskoj industriji propitkuje se i može li Forge nastaviti računati na stalan priljev jednoroga da bi imao održiv poslovni model. No, uz pojavu sve više jednoroga vrednijih od deset milijardi dolara, i kad se pogledaju trenutačna kretanja na burzi, čini se, tržište je u ovom trenutku naklonjeno toj ideji.

- Naši, hrvatski jednorozi još nisu izlistani na Forgeu, ali tko zna, možda se i to uskoro dogodi, jer takva financijska platforma daje priliku tvrtkama koje su na putu da postanu jednorozi da to postanu i prije nego što izađu na burzu - kaže Jelisić Cooper.

Opisuje i kako je počela njihova investicija avantura u Forge.

Jelisić Cooper kaže da je s Jonathanom uložila u tri True Global Venture Fonda TGV 3, TGV 4 i TGV4+ koji je kroz više svojih fondova investirali u ono što je danas Forge. Otkriva time investicijsku pozadinu s kojom su upoznati poslovni anđeli, a koju veći broj investitora koji razmišljaju o investiranju u startupe još nije poznata. Put do zgoditka poput Forgea u pravilu nije ni jednostavan ni brz, a još manje kristalno predvidljiv.

- TGV 3 rano je investirao u tvrtku pod nazivom SharesPost još 2010. putem TGV fonda 1. TGV je zatim nastavio s ulaganjima putem Fonda 2, Fonda 3 i Fonda 4, a na kraju se sada tvrtka SharesPost spojila u ono što je danas Forge Global, odnosno Forge - pojašnjava Jelisić Cooper.

Dodaje da je putovanje Cooperovih s Forgeom započelo 2010. godine kada je TGV ili True Global Ventures krenuo s ulaganjem u seriju A SharesPosta, male platforme u Silicijskoj dolini za trgovanje dionicama privatnih tehnoloških tvrtki. Tvrtka je imala brzi rast zahvaljujući ogromnim količinama trgovanja s Facebookom, jednim od prvih decacorna na svijetu, startupom vrednijim od 10 milijardi dolara.

- Drugi TGV-ov fond pridružio se njegovoj uspješnoj seriji B 2011. godine. Nakon Facebookovog IPO-a 2012., privatna tržišta prošla su kroz 'mršavo' razdoblje, u kojem je Facebook doprinio s oko 90 posto volumena trgovanja - kaže Jelisić Cooper.

True Global Venture je nastavio surađivati ​​s menadžerskim timom SharesPosta, posebno kako bi ih potaknuli da vide prilike u Aziji. Ovaj rad se isplatio 2018. godine kada je TGV 3 fond, u koji su Jonathan Cooper i Maja Jelisić Cooper investitori, uspio privući velike ulagače iz Azije da predvode rundu serije C, a zatim ponovno 2019. godine sa svojim krugom serije D.

- Azijski investitori s kojima je TGV radio u ovim krugovima financiranja uključivali su Temasek LUN Partners Group Phillip Capital. Tijekom cijelog tog razdoblja TGV je bio neumoran u korištenju svojih događaja i mreža kako bi SharesPost bio izložen investitorima i poslovnim partnerima diljem svijeta - kaže Jelisić Cooper.

Konačno, ističe, 2021. godine TGV je snažno podržao akviziciju tvrtke od strane Forgea i njegovog snažnog tima predvođenog Kelly Rodriquesom i ponovno je investirao u novu kombiniranu tvrtku kroz TGV 4+ fond.

- Uvrštenje Forge Globala na NYSE kroz svoju poslovnu kombinaciju s Motive Partners fondom Motive Capital je kruna na kraju jednog dugog, uzbudljivog i neizvjesnog investicijskog puta - zaključuje Jelisić Cooper.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:13