NOVA GENERACIJA

Dvanaest hrvatskih osnivača koji su postali poslovni anđeli i mentori

I dok čekamo i prvi exit hrvatskih jednoroga, hrvatskih osnivači startupa koji ulažu u druge domaće startupe sve je više i sve su aktivniji

S lijeva na desno: Tomislav Car, Nenad Bakić, Alan Sumina, Ante Mandić, Luka Abrus

 CROPIX

Nakon što je Microsoft za 8,5 milijardi dolara 2011. godine kupio startup Skype iz Tallinna, Estonija se pretvorila u državu koja se uzima kao primjer startup uspjeha u Europi. Suvlasnici i radnici u Skypeu postali su milijunaši. Tim su bogatstvom počeli zatim osnivati nove, vlastite startupe, ali i dijeliti svoje znanje i ulagati u druge startupe u Estoniji. Jedan od osnivača Skypea, Niklas Zennström potom je osnovao i danas najveći startup VC fond u Europi Atomico. U Hrvatskoj se 2020. pojavila prva startup tvrtka vrednija od milijardu dolara. Sad su već dvije, tu valuaciju ima i Rimac grupa. Dogodio se i prvi krupniji exit. Nanobit je prodan za gotovo milijardu kuna. I dok čekamo i prvi exit hrvatskih jednoroga, hrvatskih osnivači startupa koji ulažu u druge domaće startupe sve je više i sve su aktivniji. Izdvojili smo ih 12, iako ih zasigurno ima i više te ih planiramo tražiti dalje. Voljeli bi da smo mogli pronaći barem jednu ženu, pa, molimo, javite ako znate za domaću osnivačicu koja je ujedno počela investirati u startupe! Ovih 12 pokazuju da se u Hrvatskoj i bez exita veličine Skypea već odvija transfer znanja s uspješnih domaćih osnivača startupa na nove nade. To će se u idućem periodu, uvjereni smo, još više zahuktati.

Luka Abrus

image

Luka Abrus

Luka Gerlanc/cropix

Investicija: Shoutem, 57 Hours, Dorado, STEMI; Exit: FIVE

U startup svijet ušao je prije 12 godina, i to izravno iz najveće softverske kompanije na svijetu, Microsofta. Postao je partner u softverskoj tvrtki Pet minuta, koja je lani prodana za 250 milijuna kuna britanskoj Endavi. Riječ je o drugom najvećem startup exitu u Hrvatskoj dosad. Abrus je suosnivač CISEx-a. Investitor je u Shoutem, preko Funderbeama SEE je uložio u STEMI, a nedavno je investirao i u novi startup, 57 Hours, svojeg bivšeg poslovnog partnera Viktora Marohnića. Abrus je s Marohnićem prije četiri godine želio pokrenuti Five Labs, prvi projekt korporativnog startup inkubatora u Hrvatskoj. Uložio je i u Dorado.

Nenad Bakić

image

Nenad Bakić

Vojko Basic

Investicija: South Central Ventures, E-Glas, Genos Glyco, Gideon Brothers, Include; Exit: Moj posao

Jedan od najaktivnijih investitora na Zagrebačkoj burzi ujedno je i prvi hrvatski startup founder, koji je počeo ulagati u druge hrvatske startupe. Bakić je osnovao Moj posao i s njim napravio uspješan exit da bi potom uložio u prvi hrvatski VC fond South Central Ventures. Nedavno je potvrdio da je uložio i u novi hrvatski VC fond, SCV Technology Fund III. U međuvremenu je uložio u E-Glas, Genos Glyco te u dvije runde uložio u Gideon Brothers i još u dvije runde u Include. Bakić se u ekosustavu istaknuo i pokretanjem udruge IRIM, koja je danas najveći nedržavni obrazovni STEM program u EU, a podržavaju ga kao partneri Google, HT, Deutsche Telekom Stiftung i WWF.

Tomislav Car

image

Tomislav Car

Ivana Nobilo/Cropix

Investicija: Productive, CircuitMess, Project 3 Mobility, Nowports, Rentlio, STEMI; Exit: nema

Jedan od osnivača najveće hrvatske tvrtke za proizvodnju mobilnih aplikacija, Infinuma, već ima vlastitu investicijsku tvrtku Empire Capital. No, u tehnološke startupe je dosad mahom ulagao izravno. Investirao je u CircuitMess, a preko Infinuma i u Rentlio, zatim Rimčev novi startup Project 3 Mobility i Nowports. Infinum je kroz joint-venture doveo Porscheov R&D centar u Hrvatsku, a Car vodi i novi startup Productive. Preko Funderbeama je uložio i u STEMI.

Ivan Klarić

Investicija: TalentLyft, Fueloyal, GoodGame i STEMI; Exit: Score Alam/Superology

Nakon što je 2017. svoj startup Score Alarm, danas poznatog kao Superology, prodao Superbet grupi, počeo je ulagati u hrvatske startupe. Dosad je investirao više od 300.000 eura u TalentLyft, Fueloyal, GoodGame i STEMI u Hrvatskoj te u nekoliko startupa u inozemstvu. Ima novi startup, društvenu mrežu za navijače Sportening, koja je premašila 500.000 korisnika i u koju je uložio najbolji hrvatski nogometaš svih vremena Luka Modrić.

Silvio Kutić, Izabel Jelenić i Renato Kutić

Investicija: STEMI i Centili; Exit: -

Osnivači jednoroga Infobipa, inicirali su osnivanje Infobipova Startup Tribea, prvog i najvećeg korporativnog startup programa u Hrvatskoj, kroz koji je u prvih šest mjeseci uključeno više od 100 startupa iz preko 40 zemalja svijeta, a koji su kroz program iskoristili više od dva milijuna kuna u protuvrijednosti korištenja Infobipovih rješenja i usluga. Preko Infobipa su, pak, uložili s Damirom Sabolom 400.000 eura u hrvatski startup STEMI. Usto, trojac je bio pokrenuo i startup Centili.

Ante Mandić

image

Ante Mandić

Ronald Gorsic/cropix

Investicija: Degordian, Bornfight, Mediatoolkit, INsig2, STEMI, Include; Exit: IN2 grupa

Osnivač i direktor svojedobno najveće softverske tvrtke u Hrvatskoj, IN2 grupe, prvi je prepoznao da će na domaćem tržištu nedostajati IT stručnjaka. IN2 grupu prodao je 2018. kanadskom Constellation Softwareu za, procjenjuje se, 200 milijuna kuna. Mandić je u međuvremenu od RSG Capitala, kupio njihov udjel u zagrebačkom Degordianu. Mandić je vlasnik jedne od najvećih hrvatskih tvrtki za kibernetičku sigurnost INsig2 te je investirao preko Funderbeama SEE u STEMI i Include.

Sandro Mur

Investicija: Feelsgood, Contest, 57 hours

Najveći je investitor u hrvatske startupe i prvi hrvatski osnivač koji je dobio milijunsku investiciju od ulagača iz Silicijske doline. Godine 2014. u Bellabeat su 4,5 mil. dolara uložili vodeći programer Gmaila Paul Buchheit, osnivač TechCruncha Michael Arrington, glumica Jessica Alba i drugi. Mur je dosad uložio u šest VC fondova i izravno u dvadesetak tvrtki o kojima dosad nije govorio. Od fondova, poznato je da je investirao u Feelsgood, a od tvrtki u 57 hours Viktora Marohnića.

Mate Rimac

Investicija: Codemap, Greyp Bikes, Project 3 Mobility; Exit: -

Osnivač Rimac Automobila 2009., koji je lani postao jednorog, pretvorivši se u Rimac Grupu, nakon investicije Porschea i akvizicije Bugattija. Rimac Grupa obuhvaća dvije scaleup tvrtke: Rimac Technology i Bugatti Rimac, a Mate Rimac je glavni izvršni direktor obiju. Suosnivač je i još jednog startupa od kojeg se mnogo očekuje - Project 3 Mobilityja. Osnivač je i Greyp Bikesa, u kojem je Porsche preuzeo većinski udio 2021., a 2022. započeo je s investicijom u startup Codemap.

Damir Sabol

Investicija: STEMI, 57 Hours; Exit: Iskon, Računi.hr

Napravio je prvi veliki startup exit u Hrvatskoj te svojim radom i suradnjom s VC fondovima postavio temelje za domaći startup ekosustav. Godine 2006. za 100 milijuna kuna prodao je Iskon Hrvatskom telekomu. Godine 2019. prodao je tvrtku Računi.hr Infodomu, a pokrenuo je i Microblink te zatim i Photomath. Ove je godine s Infobipom uložio 400.000 eura u STEMI, a prethodno je u taj startup investirao i preko Funderbeama SEE. Nedavno je uložio i u startup 57 hours Viktora Marohnića.

Alan Sumina

image

Alan Sumina

Sandra Simunovic/cropix

Investicija: da, ali zasad tajna; Exit: Nanobit

Osnivač Nanobita, nakon gotovo milijardu kuna vrijednog exita, uvjerljivo najveće prodaje nekog hrvatskog startupa dosad, osnovao je vlastitu investicijsku tvrtku, Trimeta ulaganja, i krenuo u investicije u domaće startupe. Navodno već pregovara s nekoliko startupa, a prvu investiciju planirao je ostvariti lani u proljeće. Više od toga dosad nije otkrio. No, ističe da je to i zato što je i dalje primarno fokusiran na uspjeh Nanobita, čiji je glavni izvršni direktor.

Tema je objavljena u sklopu magazina Startup Report, nove kvartalne publikacije Jutarnjeg lista koja kvartalno prati startup scenu u Hrvatskoj

Kako preuzeti magazin Startup Report?

Magazin Startup Report digitalna je kvartalna publikacija Jutarnjeg lista i Hanza Medije koja se može preuzeti na našem webu.

Prvi broj magazina možete besplatno preuzeti na linku >> STARTUP REPORT 2022 Q1 << i zatim ga slobodno shareati s prijateljima preko WhatsAppa, Vibera, Messengera, Discorda, Slacka, Teamsa pa čak i maila.

U prvom broju magazina Startup Report donosimo vam:

  • analizu fenomena hrvatskih osnivača investitora, nečeg što se u Estoniji dogodilo tek nakon exita tamošnjeg jednoroga Skypea
  • otkrivamo kako se utire put ka začetku hrvatskih svemirskih startupa
  • istražili smo koji od TOP7 tech fakulteta upisati ako želite pokrenuti vlastiti startup
  • istražujemo što znači pojam scaleup i koliko ih je u Hrvatskoj
  • ...

>> STARTUP REPORT 2022 Q1 <<

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 10:49