ZLATNA BILANCA

Održana velika dodjela nagrada: Ovo su najbolje od najboljih hrvatskih kompanija

Financijska agencija odabrala je najbolje domaće tvrtke u izboru ‘Zlatna bilanca‘ za ostvarene poslovne rezultate u 2022. godini

Zajednička fotografija nagrađenih

 Ronald Gorsic/Cropix

U ovogodišnjem 15. izboru najboljih domaćih tvrtki "Zlatna bilanca" Financijske agencije (Fina) nagrađeno je 17 tvrtki. Na temelju uspjeha u poslovanju u prošloj godini 11 je pobjednika u natjecanju za sektorske nagrade "Zlatne bilance", a šest tvrtki osvojilo je posebne nagrade Fine.

Laureati posebnih nagrada u izboru "Zlatne bilance" su vukovarsko Prvo plinarsko društvo u konkurenciji najveći privatni poduzetnik po ukupnome prihodu, Zagrebačka banka je najuspješnija banka na tržištu, a Fero-Term iz Donjeg Stupnika je dobitnik nagrade za najuspješnijeg dugovječnog poduzetnika. Uber iz Vinišća prvi je u izboru za najboljeg poduzetnika prema kreditnom rejtingu, a Porsche Digital Croatia je najuspješniji novi poduzetnik. Posebnu nagradu Jutarnjeg lista namijenjenu najbrže rastućoj tvrtki osvojila je zagrebačka tvrtka Q.

Kad su u pitanju sektorske "Zlatne bilance", valja, među ostalima, izdvojiti nagradu u sektoru Trgovina na veliko i malo, u kojem djeluje najveći broj poduzetnika u zemlji, a priznanje za najbolju pripalo je kompaniji Textile House Trgovine iz Zagreba.

Uz 17 nagrada dodijeljeno je i posebno priznanje za izvrsnost u kontinuitetu poslovanja tvrtki Jadranska vrata, tvrtki kćeri Luke Rijeka koja je koncesionar kontejnerskog terminala na Brajdici.

Ministar financija Marko Primorac poručio je na dodjeli nagrada da je, unatoč posljedicama pandemije, inflatornim pritiscima, rastu cijena energenata te geopolitičkim ugrozama, iza nas godina u kojoj su poduzetnici ostvarili odlične rezultate.

"Impresivan je rast prihoda poduzetnika za 27,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, koji su u apsolutnom iznosu lani prvi puta u povijesti premašili tisuću milijardi kuna. Izvoz je rastao za 41,7 posto, na 263 milijarde kuna. Ukupna dobit najveća je od kada se prezentiraju rezultati poslovanja iz Registra godišnjih financijskih izvješća, dakle od 2002. godine. Veseli i veliki porast bruto investicija u novu dugotrajnu imovinu od 16 posto ili oko 34 milijarde kuna", istaknuo je Primorac.

Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave PPD-a, kompanije koja je dobila nagradu u konkurenciji najvećeg privatnog poduzetnika po ukupnome prihodu istaknuo je da je prošla godina bila puna izazova za gospodarstvo, a posebno za energetski sektor.

"U energetskom sektoru potrebna je kompetencija ljudi i visoka razina znanja. Mi smo 70 posto prihoda ostvarili izvan Hrvatske i time smo dokazali da državi donosimo ozbiljnu dodanu vrijednsot", kazao je Vujnovac.

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Ivan Vlaho istaknuo je kako je ta banka već treću godinu za redom nagrađena kao najuspješnija na tržištu.

"Cilj nam je pružiti što kvalitetniju i sigurniju uslugu za 1,5 milijuna klijenata", kazao je Ivan Vlaho.

Predsjednik Uprave Fine Dražen Čović istaknuo je kako rezultat i uspješnost nagrađenih tvrtki ne pokreće samo njihov rast i razvoj nego i ukupno gospodarstvo zemlje.

U konkurenciji za ovogodišnje nagrade Fine bilo je oko 142 tisuće tvrtki, a u uži izbor za "Zlatne bilance" ušla je 4381 tvrtka. Pri rangiranju tvrtki Fina je analizirala njihove podatke o poslovanju poput visine ulaganja i zaduživanja, brzine podmirenja obveza i efikasnosti korištenja imovine, što ovaj izbor čini najprestižnijim u državi.

POSEBNE NAGRADE

NAJUSPJEŠNIJI DUGOVJEČNI PODUZETNIK: Fero-Term d.o.o., Donji Stupnik

Tijekom 32 godina rada, Fero-Term je postao tržišni lider i sinonim za uređenje interijera, a osobito kupaonica. Gotovo da nema hrvatskog kućanstva u kojem se ne nalazi proizvod iz našeg prodajnog asortimana koji obuhvaća opremu za uređenje i opremanje, od keramičkih i porculanskih pločica do kupaonske i sanitarne opreme te opreme za grijanje i hlađenje. Jedan od ključnih aspekata napretka ‘Fero-Terma‘ je razvoj vlastitih brendova. Kroz 26 poslovnih jedinica diljem Hrvatske na preko 45.000 ‘kvadrata‘ prodajnog prostora i 150 dostavnih vozila osiguravaju brze isporuke proizvoda.

image

Nagrada najuspješniji dugovječni poduzetnik: Fero- Term d.o.o., nagradu preuzela Marija Gudeljević

Ronald Gorsic/Cropix

NAJVEĆI PRIVATNI PODUZETNIK PO UKUPNOME PRIHODU: Prvo plinarsko društvo d.o.o., Vukovar

Kao najveći hrvatski uvoznik prirodnoga plina, Prvo plinarsko društvo je od osnutka 2001. ostvario prodor na tržišta Mađarske, Švicarske, Italije, Rumunjske, Češke i Slovenije. Kupci PPD-a su najveći poslovni i industrijski potrošači, kao i najveći opskrbljivači na distribucijskim područjima. Tvrtka je osigurala transportne i skladišne kapacitete u Hrvatskoj i inozemstvu, a prirodni plin uvozi na oba hrvatska interkonektora (Rogatec i Drávaszerdahely). U prošloj godini ostvarili su prihod od 33 milijarde kuna i dobit od 400 milijuna kuna.

image

Pavao Vujnovac, šef uprave PPD-a

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Pavao Vujnovac, šef uprave PPD-a

Zeljko Puhovski/Cropix

NAJUSPJEŠNIJI NOVI PODUZETNIK: Porsche Digital Croatia d.o.o., Zagreb

Ovogodišnji dobitnik ‘Zlatne bilance‘ u kategoriji ‘Najuspješniji novi poduzetnik je tvrtka nastala kao zajednički pothvat Porsche Digitala, podružnice njemačkog proizvođača sportskih automobila i Infinuma, vodeće hrvatske tvrtke za razvoj i dizajn digitalnih proizvoda. S radom su započeli 2020. godine, a danas su jedna od najvećih globalnih lokacija Porsche Digitala. Trenutačno broje više od 100 stručnjaka za dizajn i razvoj softvera, umjetnu inteligenciju, strojno učenje i obradu podataka koji iz Zagreba rade na različitim globalnim digitalnim proizvodima za Porsche.

image

Nagrada najuspješniji novi poduzetnik: Porsche Digital Croatia d.o.o., Ivan Bello preuzeo nagradu.

Ronald Gorsic/Cropix

NAJUSPJEŠNIJA BANKA: Zagrebačka banka d.d., Zagreb

S gotovo 1,5 milijuna klijenata i mrežom od sto poslovnica, Zagrebačka banka već je godinama vodeća banka u Hrvatskoj. Članica je UniCredita, paneuropske komercijalne banke s poslovanjem u Italiji, Njemačkoj te srednjoj i istočnoj Europi. U prošloj godini ‘Zagrebačka banka‘, s 3418 zaposlenih, ostvarila je prihod od 703,1 milijuna eura i dobit od 237,7 milijuna eura. Ukupna imovina banke porasla je u prošloj u odnosu na prethodnu godinu za 2,4 milijarde eura, dosegavši na kraju 2022. iznos od gotovo 20 milijardi eura.

image

Nagrada najuspješnija banka: Zagrebačka banka d.d., nagradu preuzeo Ivan Vlaho.

Ronald Gorsic/Cropix

NAJBRŽE RASTUĆA TVRTKA: Q d.o.o., Zagreb

Najbrže rastuća tvrtka u izboru ‘Zlatne bilance‘ za 2022. dolazi iz propulzivnog IT sektora. Specijalizirana je za klijente iz niza industrija - automobilske, farmaceutske, financijske i medijske. Razvija kompleksna softverska rješenja. Kompanija radi na projektima za najveće svjetske klijente, kao što su Novartis, The Times, Manpower Group, Smart, Vaillant, BBC i Hilti. Tvrtka ‘Q‘ je izrazito globalno orijentirana, 99 posto njegovih poslova dolazi od inozemnih naručitelja te je prisutan na više od 20 svjetskih tržišta.

image

Nagrada za najbrže rastuću tvrtku: Q d.o.o., nagardu preuzeo Goran Kovačević

Ronald Gorsic/Cropix

NAJBOLJI PODUZETNIK PREMA KREDITNOM REJTINGU: Uber d.o.o., Vinišće

image

Nagrada najbolji poduzetnik prema kreditnom rejtingu: Uber d.o.o., Mario Frančešević preuzeo nagradu.

Ronald Gorsic/Cropix
image

Mario Frančešević

Ronald Gorsic/Cropix

Ovogodišnji pobjednik "Zlatne bilance" u djelatnosti Informacije i komunikacije te dobitnik posebne nagrade namijenjene najboljem poduzetniku, prema kreditnom rejtingu, tehnološka je tvrtka iz Vinišća pokraj Trogira u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Uber (SeekandHit) je fokusiran na pružanje usluga i izradu rješenja prema narudžbi u marketing tech, podatkovnoj i analitičkoj industriji. U timu od 70 djelatnika su brojni stručnjaci - marketingaši, razvojni inženjeri i podatkovni specijalisti. Od 2007. godine do danas isporučili su preko 1000 uspješnih oglasnih kampanja i rješenja prema narudžbi za tvrtke poput Podravke, Valamar Riviere, Loreala, Emmezete i Vitapura.

image

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Dražen Čović, predsjednik uprave Fine

Ronald Gorsic/Cropix
image

Ministar financija Marko Primorac

Ronald Gorsic/Cropix
image

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Marko Primorac, Krešimir Sever

Ronald Gorsic/Cropix
image

Uzvanici

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Dražen Čović, predsjednik uprave Fine

Ronald Gorsic/Cropix
image

Marko Primorac

Ronald Gorsic/Cropix
image


Ronald Gorsic/Cropix
image

Voditelji Jelena Glišić, Mislav Togonal

Ronald Gorsic/Cropix
image

Luka Burilović

Ronald Gorsic/Cropix
image

Marko Primorac, Oleg Butković

Ronald Gorsic/Cropix
image

Marko Primorac

Ronald Gorsic/Cropix
image

Marko Primorac

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Goran Ogurlić

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Dražen Čović, predsjednik uprave Fine

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Marko Primorac, Oleg Butković, Dražen Čović

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Nagrade Zlatna bilanca

Zeljko Puhovski/Cropix

DOBITNICI SEKTORSKIH NAGRADA

1. POLJOPRIVREDA, ŠUMARSTVO I RIBARSTVO

Ilić-šumarstvo iz Vrbanje osnovana je 2013. za pomoćne usluge u šumarstvu, a d.o.o. je nastao iz nekadašnjeg obrta Žir. U prošloj godini ostvarili su prihod od 9,6 milijuna eura i dobit od 1,7 milijuna eura, što su im najbolji pokazatelji prihoda i dobiti u posljednjih pet godina. Zaposleno je 50 radnika, a ukupni prihod po zaposlenom iznosi 149 tisuće eura. Od ukupno 3920 tvrtki u ovoj djelatnosti, na 72. mjestu su po prihodu i 23. po dobiti.

image

Za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo: Ilić - Šumarstvo d.o.o. nagradu preuzela Anita Ilić

Ronald Gorsic/Cropix

2. RUDARSTVO I VAĐENJE

Kaming je tvrtka s tradicijom u rudarstvu preko 60 godina. U proizvodnom dijelu poslovanja na tržište plasiraju agregate za autoceste, hidroelektrane, betone i betonsku galanteriju. U prošloj godini Kaming je ostvario prihod od 12,5 milijuna eura, od čega je 1,3 milijuna iz izvoza, te dobit od 2,8 milijuna eura. I po pitanju prihoda i po pitanju dobiti, tvrtka iz Ljubešćice u Varaždinskoj županiji sa 100 zaposlenih, lani je ostvarila rekordne rezultate u posljednjih pet godina.

image

Nagrada za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti Rudarstvo i vađenje: Kaming d.d., nagradu preuzeo Vedran Bošnjaković

Ronald Gorsic/Cropix

3. PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA

INsig2 iz Zagreba osnovan je 2002., a tvrtka je specijalizirana za integrirana sigurnosna rješenja, rješenja i usluge digitalne forenzike te razvoj i održavanje sigurnih IT sustava. Lani su s 58 zaposlenih dogurali do prihoda od 7,8 milijuna eura i dobiti od 1,3 milijuna eura. U brzorastućem domaćem IT sektoru INsig2 je 603. tvrtka po prihodu i 258. po dobiti. U posljednjih pet godina bilježe stalan rast prihoda, dobiti i broja zaposlenih. Unutar prošlogodišnjeg prihoda, tri milijuna eura je ostvareno na inozemnim tržištima.

image

Nagrada za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti Prerađivačka industrija: INSIG2 d.o.o., Goran Oparnica

Ronald Gorsic/Cropix

4. OPSKRBA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM, LINOM, PAROM I KLIMATIZACIJA

Termo Servis iz Zagreba posluje više od 40 godina. Tvrtka projektira sustave automatske regulacije i izrađuje elektroupravljačke ormare za sustave klimatizacije i ventilacije, rashladna postrojenja i postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplinske energije te industrijska postrojenja. U prošloj godini tvrtka je ostvarila prihod od pet milijuna eura i dobit od 513 tisuća eura. U Termo Servisu zaposleno je 35 djelatnika, a prosječna plaća lani je iznosila 1527 eura, što je za 18 posto veći iznos od prosjeka u branši.

image

Nagradu za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija: Termo servis d.o.o., nagradu preuzeo Pero Ćuro

Ronald Gorsic/Cropix

5. OPSKRBA VODOM: UKLANJANJE OTPADNIH VODA, GOSPODARENJE OTPADOM TE DJELATNOSTI SANACIJE OKOLIŠA

Brković d.o.o. iz Svete Nedelje obiteljska je tvrtka koja se više od 40 godina bavi preradom plastičnih otpadnih materijala. Tvrtka je izrasla iz obrta prerada plastičnih masa, koji je osnovan 1978. godine, a kao pravna osoba Brković d.o.o. registrirana je 1990. Tvrtka posluje na vlastitom poslovnom prostoru površine 5000 kvadratnih metara u Svetoj Nedelji i ima 60 zaposlenika. Svojom osnovnom djelatnošću, razvrstavanjem te mehaničkim recikliranjem ambalaže i ostalog plastičnog otpada u regenerate, ambalažu i foliju za graditeljstvo, poljoprivredu, industriju i domaćinstvo, uvelike pridonose očuvanju okoliša.

6. GRAĐEVINARSTVO

Lindner d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, osnovan je 2007. kao tvrtka kćer Lindner GmbH Njemačka. Na hrvatsko tržište donijeli su "know-how" i veliko iskustvo u suhoj gradnji, protupožarnoj zaštiti objekata, tehničkim i industrijskim izolacijama, kao i prodajom i ugradnjom svojih proizvoda. Lindner d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu prisutan je i na stranim tržištima sa svoje dvije radne jedinice u Frankfurtu i Münchenu.

image

Nagrada za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti Građevinarstvo: Lindner d.o.o., nagradu preuzeo Krešimir Jukić

Ronald Gorsic/Cropix

7. TRGOVINA NA VELIKO I MALO; POPRAVAK MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA

Textile House Trgovina je tvrtka kćer korporacije Textile House for Euro Trade s.r.o. sa sjedištem u Bratislavi, koja posluje kroz lanac second hand trgovina s više od 170 poslovnica u deset država. Hrvatska podružnica osnovana je 2010. s asortimanom svih vrsta odjeće. Nude odjeću prestižnih brendova kao što su Armani, Lacoste, Nautica, Gant, Ralph Lauren, Furla, Navigare, Missoni, Sisley, Diesel, G-Star i Desigual.

8. PRIJEVOZ I SKLADIŠTENJE

Zračna Luka Zadar je međunarodna zračna luka koja je započela s radom 1969. godine i prije četiri godine je proslavila pedesetu obljetnicu svojeg postojanja. Jedna je od četiri najveće zračne luke u Hrvatskoj i predstavlja važno prometno čvorište, kako za grad Zadar tako i za njegovu užu i širu okolicu.

image

Za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti Prijevoz i skladištenje: Zračna luka Zadar d.o.o., nagradu preuzela Marina Žugaj

Ronald Gorsic/Cropix

9. PRUŽANJE SMJEŠTAJA TE PRIPREME I USLUŽIVANJA HRANE

Tvrtka Valalta iz Rovinja utemeljena je 1968. godine kao manji naturistički kamp kapaciteta do tisuću osoba. Od isključivo naturističkog kampa razvila se u tri ugostiteljska objekta. Godišnje ostvaruju oko 700 tisuća noćenja te ukupan prihod od 40 milijuna eura.

10. INFORMACIJE I KOMUNIKACIJE

Tehnološka tvrtka Uber iz Vinišća pruža usluga i izradu rješenja po narudžbi u marketing tech, podatkovnoj i analitičkoj industriji. Od 2007. do danas isporučili su preko 1000 uspješnih oglasnih kampanja i rješenja po narudžbi.

11. STRUČNE, ZNANSTVENE I TEHNIČKE DJELATNOSTI

Adria Docks iz Splita pruža cjelokupnu uslugu servisiranja i održavanja jahti i megajahti te drugih vrsta plovila do 150 m dužine, na plutajućim dokovima. Raspolažu s plutajućim dokovima opremnom obalom i gatom.

image

Nagrada za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti Adria Docks d.o.o., nagradu preuzeo Stjepan Lučin

Ronald Gorsic/Cropix
image

Dolazak uzvanika, Goran Ogurlić, Ana Hanžeković Krznarić, Marko Primorac, Dražen Čović

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Marko Primorac

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Dolazak uzvanika, Goran Ogurlić, Dražen Čović

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Dolazak uzvanika, Krešimir Sever, Dražen Čović

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Dolazak uzvanika, Goran Ogurlić, Mladen Vedriš

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Goran Ogurlić, Oleg Butković, Pavao Vujnovac

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Jelena Glišić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Goran Ogurlić, Mladen Vedriš

Ronald Gorsic/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image

Ivo Milatić

Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image

Tomislav Ćorić

Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image

Tomislav Ćorić

Ronald Gorsic/Cropix
image

Luka Burilović

Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image

Pavao Vujnovac, šef uprave PPD-a

Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image

Ivo Milatić

Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image

Krešimir Macan, Mario Frančešević

Ronald Gorsic/Cropix
image

Goran Kovačević

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:48