SKANDAL ZA SKANDALOM

Nakon dvije nesreće i 478 smrti Boeing će kazneno odgovarati? Prekršili su i američki zakon o prijevarama

Iza obje nesreće prema istražiteljima stoji softver koji je trebao pomagati pilotima, ali je ometao kontrole

Ilustrativna fotografija

 Jason O. Watson (aviation Photos)/AlamyProfimedia

Boeing je prekršio zakonske odredbe koje su ga štitile od kaznenog progona nakon dvije smrtonosne zrakoplovne nesreće, priopćilo je u utorak američko ministarstvo pravosuđa.

Boeing nije uveo program za sprječavanje kršenja američkih zakona o prijevarama kako je dogovoreno, pokazali su u utorak podneseni sudski dokumenti.

Vlada je priopćila da još nije odlučila kako će postupiti po tom pitanju.

Proizvođač zrakoplova dobio je rok do 13. lipnja za službeni odgovor. U prvom reagiranju u utorak kompanija je istaknula da je prema vlastitoj procjeni ispunila dogovor.

Boeingov zrakoplov 737 MAX prizemljen je u ožujku 2019. u zemljama širom svijeta nakon teških nesreća Ethiopian Airlinesa i indonezijskog Lion Aira u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi. Zrakoplovi su vraćeni u promet, ali u ožujku 2022. godine srušio se Boeing 737 China Eastern Airlinesa u nesreći u kojoj je stradalo 132 ljudi.

Iza obje nesreće prema istražiteljima stoji softver koji je trebao pomagati pilotima, ali je ometao kontrole.

Boeing je kritiziran jer je odlučio da je posebna obuka za softver nepotrebna, budući da je model zrakoplova certificiran od američkih vlasti.

U dogovoru s američkom vladom, Boeing je platio kaznu od 243 milijuna dolara. Zauzvrat, optužbe za prijevaru vezanu uz informacije koje su dane američkim vlastima nisu dalje istraživane.

Međutim, od Boeinga se zahtijevalo da provede program usklađenosti i etike. Američko ministarstvo pravosuđa sada je naglasilo da neprovođenje tog programa može rezultirati kaznenim progonom tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:51