NOVA SNIMKA

Ima li kraja problemima Boeinga? Pogledajte dramu na nebu iznad SAD-a, pilot u panici: ‘Hitno! Čule su i stjuardese!‘

Zrakoplov se vratio nakon što je otpao poklopac motora i udario u zakrilce krila,

Oštećenje na zrakopovu Southwesta

 X

Zrakoplov Boeing 737-800 tvrtke Southwest Airlines koji je letio za Houston vratio se sigurno u međunarodnu zračnu luku Denver nakon što je otpao poklopac motora i udario u zakrilce krila, tvrdi američka Federalna uprava za zrakoplovstvo.

Agencija je rekla da će istražiti slučaj.

U audiozapisu kontrole zračnog prometa čuje se kako jedan od pilota govori da je "nekoliko putnika i stjuardesa čulo kako je nešto glasno udarilo u krilo."

Tvrtka Southwest je priopćila da su putnici drugim zrakoplovom otputovali u Houston i da su kasnili približno tri sata. Također su priopćili da nije bilo ozlijeđenih. Ispričali su se putnicima zbog neugodnosti koje su doživjeli i kašnjenja u letu.

Poručili su da će njihov tim za održavanje pregledati letjelicu, koja je poletjela u 7:49 ujutro u nedjelju po lokalnom vremenu i vratila se u 8:15 ujutro. Zrakoplov je dosegnuo visinu od 10.000 stopa (3.140 metara) prije nego što se vratio. U zrakoplovu je bilo 135 putnika i šest članova posade.

Zrakoplov je dobio dopuštenje za letenje u svibnju 2015. godine. Registriran je u veljači 2017. godine, a registracija ističe 2030. godine.

Letjelica pripada starijoj generaciji najprodavanijeg tipa 737, poznatog i kao 737 NG, koji je kasnije zamijenjen modelom 737 MAX.

Southwest je odbio reći kada je motor zrakoplova zadnji put bio servisiran.

Boeing nije želio komentirati slučaj i sve upite proslijedio prema zrakoplovnoj tvrtki Southwest Airlines.

Incident se dogodio u vrijeme sve veće zabrinutosti za sigurnost Boeingovih zrakoplova.

Naime, početkom godine vrata novog zrakoplova 737 MAX 9 tvrtke Alaska Airlines odletjela su na gotovo 5000 metara nadmorske visine.

FAA je nakon toga prizemljio flotu MAX 9 na nekoliko tjedana te zabranio Boeingu da povećava stopu proizvodnje modela MAX i naložio mu da razvije sveobuhvatan plan kako bi se posvetio "sustavnim poteškoćama u kontroli kvalitete" unutar 90 dana.

FAA istražuje nekoliko drugih nedavnih incidenata povezanih s motorima zrakoplova Boeing u vlasništvu Southwesta.

Southwestov 737-800 je u četvrtak prekinuo polijetanje u Teksasu nakon što je posada zabilježila poteškoće s motorom.

FAA također istražuje let Southwestova zrakoplova 737 koji se 25. ožujka vratio u zračnu luku u Austinu, također u Teksasu, nakon što je posada prijavila mogući kvar motora.

Southwestov 737-800 se 22. ožujka vratio u zračnu luku u Fort Lauderdaleu nakon što je posada primijetila probleme s motorom, što FAA također istražuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:19