DRŽAVNA REVIZIJA ‘PROČEŠLJALA‘

Kapitalni fond prodaje dionice po manjoj cijeni nego što ih je stekao

Državna revizija utvrdila da ne prate stanje na tržištu kapitala
Ilustracija
 Dragan Matic/Cropix

Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo koje upravlja državnim dionicama u Kapitalnom fondu izgubilo je u razdoblju od 2016. do 2018. na transakcijama dionicama sedam tvrtki 78,5 milijuna kuna, utvrdio je Državni ured za reviziju.

"Utvrđene slabosti i propusti odnose se na ostvarene gubitke, jer su dionice društava stečene po većoj vrijednosti od vrijednosti za koju su prodane. Osim toga, ne prati se stanje na tržištu kapitala i ne utvrđuje najpovoljnije vrijeme prodaje. Stoga je ocijenjeno da je Društvo između 2016. i 2018. prodavalo dionice svrhovito i ekonomično, pri čemu su potrebna određena poboljšanja, za što su dane preporuke", navodi se u jučer objavljenom izvješću.

Kad je u pitanju vrijednost Kapitalnog fonda, revizori su utvrdili da je ona 2016. iznosila 1,3 milijarde kuna u 42 tvrtke, da bi dvije godine kasnije dosegnula iznos od 1,2 milijarde kuna u 31 tvrtki.

Revizija je jučer objavila i nalaze o upravljanju dionicama privatnih tvrtki u vlasništvu Hrvatskih cesta od 2015. do 2018. Hrvatske ceste, prema nalazu revizije, stekle su od 2001. do 2014. dionice u vrijednosti 10,9 milijuna kuna.

"Utvrđene nepravilnosti i propusti odnose se na planiranje prodaje, prodaju te na ostvarivanje svrhe prodaje", piše u izvješću. U izvješću o poslovanju Hrvatskog autokluba u 2019. daje se pozitivno mišljenje o njegovim financijskim izvješćima HAK-a i usklađenosti poslovanja s propisima, uz napomenu da u nabavi robe u vrijednosti oko 10 milijuna kuna nisu poštivani unutarnji propisi samog HAK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:16